Τσίπρας: Ανεξάρτητο, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό δημόσιο, με στόχο τη μεταμνημονιακή Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τσίπρας: Ανεξάρτητο, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό δημόσιο, με στόχο τη μεταμνημονιακή Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας

21:03 | 30/8/17

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα ανεξάρτητο, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό δημόσιο, με στόχο «τη μεταμνημονιακή Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας», μιλώντας κατά την παρουσίαση από την κυβέρνηση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση» στο μουσείο Μπενάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε ως στόχο την πλήρη ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, μέσα από την υλοποίηση ενός σχεδίου με ορίζοντα τριετίας που θα οδηγήσει σε ένα δημόσιο το οποίο θα ανταποκρίνεται στον κοινωνικό του ρόλο.

«Σήμερα παρουσιάζουμε μια μεταρρύθμιση που θα βάλει τα θεμέλια για το ελληνικό κράτος των επόμενων γενεών», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως η διοικητική μεταρρύθμιση «θα βάλει τα θεμέλια για το κράτος της προσφοράς και της πραγματικής υπηρεσίας στον πολίτη, το κράτος που δεν θα έχει καμία σχέση με ότι βιώσαμε ως σήμερα και με ότι γνωρίζουμε ώς σήμερα».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «το δημόσιο στα χρόνια της κρίσης έγινε το αποπαίδι που του φόρτωσε το δικομματικό σύστημα τα λάθη και τις αμαρτίες του». Πάντως, αποτίμησε θετικά την ίδρυση από προηγούμενες κυβερνήσεις του ΑΣΕΠ και των ΚΕΠ, κάνοντας ωστόσο λόγο για αποσπασματικά μέτρα.

Καταλόγισε, δε, στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι με τον όρο μεταρρύθμιση, εννοεί απολύσεις και ανάθεση αρμοδιοτήτων σε αρεστούς. Είπε επίσης ότι δαπανήθηκαν ευρωπαϊκά κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, δίχως ωστόσο αντίκρισμα.

«Η αντίληψη του κράτους ως λάφυρο και ως εργαλείο πελατειακής διαχείρισης συνεχίστηκε επί δεκαετίες ως τα χρόνια της κρίσης. Αυτήν την αντίληψη για το κράτος - λάφυρο δείχνουν σήμερα οι πονηρές και δήθεν φιλελεύθερες κραυγές ορισμένων για την κατάργηση της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο», είπε ο Πρωθυπουργός.

Τα βασικά σημεία της διοικητικής μεταρρύθμισης

Ο κύριος Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα σε τρία βασικά σημεία των αλλαγών που προωθούνται. Υπογράμμισε πως για πρώτη φορά, «υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιοργάνωση των διοικητικών δομών και ταυτόχρονα την βελτίωση, απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία νέων σύγχρονων οργανισμών των φορέων του Δημοσίου. Στοχεύει επίσης στην απλοποίηση και ψηφιοποίηση βασικών διοικητικών διαδικασιών. Και την δημιουργία μητρώου διαδικασιών σε κάθε δημόσιο φορέα. Ακόμα, το σχέδιο αυτό στοχεύει στην απλοποίηση των συναλλαγών των πολιτών με το δημόσιο. Με απώτερο στόχο: Το 2020 να οδηγηθούμε στο Ψηφιακό Δημόσιο. Όλες οι βασικές συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο να ολοκληρώνονται, μέσω του υπολογιστή μας ή του κινητού μας, με το πάτημα ενός κουμπιού».

Υπογράμμισε επίσης, πως αντίστοιχα βήματα έχουν γίνει και για την απλοποίηση αδειοδότησης των επιχειρήσεων. «Ήδη περισσότερες από 11.000 επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από το νέο σύστημα αδειοδότησης. Τους προσεχείς μήνες η Ελλάδα θα καταστεί μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως, όπου η σύσταση επιχειρήσεων θα καταστεί μία πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία» είπε.

Αναφορά έκανε στο σχέδιο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, που περιλαμβάνει την αξιολόγηση, την επιλογή προϊσταμένων, όπως επίσης και τον προγραμματισμό προσλήψεων για το εγγύς μέλλον. «Το σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις διαρκούς επιμόρφωσης, με έμφαση στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων. Ιδιαίτερη έμφαση αξίζει να δοθεί στη θεσμική συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, για την παροχή κινήτρων σε υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για την απόκτηση πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών στο αντικείμενο της δημόσιας διοίκησης» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Περιλαμβάνει, την εφαρμογή του νέου συστήματος στοχοθεσίας και αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού. Την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης περιγραμμάτων θέσεων εργασίας. Και την εφαρμογή των νέων συστημάτων κινητικότητας και επιλογής προϊσταμένων».

Επίσης ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα εφαρμοστεί ένας μακροχρόνιος προγραμματισμός των προσλήψεων, στη βάση των πραγματικών αναγκών της διοίκησης. «Οι προσλήψεις πλέον δεν θα γίνονται αυθαίρετα και απρογραμμάτιστα. Για πρώτη φορά, αναπτύσσεται ένας μηχανισμός ανάλυσης και αποτύπωσης των αναγκών του δημόσιου τομέα σε προσλήψεις, μέσα από την αξιοποίηση των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας και την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του κλαδολογίου των δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος, είναι ο έγκαιρος προγραμματισμός των προσλήψεων, με προτεραιότητα που θα αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες της διοίκησης».

Ο πρωθυπουργός, εξήγγειλε επίσης πως «από τα μέσα του 2018 θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ για την προσέλκυση νέων πτυχιούχων. Και για να γίνουν ελκυστικές οι εξετάσεις σε επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό, εξετάζουμε τη θέσπιση πρόσθετων κινήτρων που θα διευκολύνουν τον επαναπατρισμό και την εγκατάσταση των ατόμων αυτών στην Ελλάδα».

Τέλος ο κ. Τσίπρας στάθηκε στο έργο για την «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας». Όπως υποστήριξε, πρόκειται για «ένα εργαλείο που θα εξασφαλίζει τον ενιαίο τρόπο νομοθέτησης, καθώς και κωδικοποίησης της υφιστάμενης και την μελλοντικής νομοθεσίας, στην βάση καθορισμένων προτύπων και διαδικασιών που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν, με αποτέλεσμα την αναποτελεσματικότητα και το βραχυκύκλωμα της δημόσιας διοίκησης».

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σε αντίθεση με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη, «η δική μας αντίληψη είναι ότι το κράτος πρέπει να είναι τόσο μικρό και τόσο μεγάλο, όσο χρειάζεται για να προστατεύει τους αδύναμους έναντι των ισχυρών. Και να δίνει ευκαιρίες στους μικρούς να αναπτυχθούν και να συνεισφέρουν στη γενική ανάπτυξη. Ένα κράτος ικανό να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Να αποτρέπει τις ανίερες και παράνομες συμμαχίες που δημιουργούν τραστ. Να επιβάλλει καθαρούς κανόνες ανταγωνισμού στην αγορά. Να διασφαλίζει ότι το παιχνίδι θα είναι καθαρό και ίδιο για όλους».

πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών