20:46 | 22/9/17
Ο υπουργός μιλώντας στο Φόρουμ «Καθαρή ενέργεια για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά» ανακοίνωσε ότι ο ΑΔΜΗΕ ολοκληρώνει τη διασύνδεση των Κυκλάδων και δρομολογεί τη διασύνδεση της Κρήτης, πρώτα με την Πελοπόννησο το 2020 και στη συνέχεια με την Αττική, το 2023
Τους πυλώνες για την εθνική στρατηγική μετάβασης των νησιών σε μορφές καθαρής ενέργειας παρουσίασε ο Γιώργος Σταθάκης, στο Φόρουμ «Καθαρή ενέργεια για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά» που διοργάνωσε στα Χανιά, το ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Επιτρόπου Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.Ο πρώτος πυλώνας αφορά στην αποκέντρωση στην παραγωγή ενέργειας με εργαλεία όπως είναι το νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες, που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους φορείς, να εμπλακούν στον ενεργειακό σχεδιασμό, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, μέσω της συμμετοχής τους σε ενεργειακά εγχειρήματα.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την ενίσχυση του ρόλου των Διαχειριστών των ηλεκτρικών δικτύων, που θεωρείται ζωτικός, για την επέκταση των διασυνδέσεων και την προώθηση σύγχρονων και καινοτόμων ενεργειακών συστημάτων.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός, ο ΑΔΜΗΕ ολοκληρώνει τη διασύνδεση των Κυκλάδων και δρομολογεί τη διασύνδεση της Κρήτης, πρώτα με την Πελοπόννησο το 2020 και στη συνέχεια με την Αττική το 2023. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει σε εξέλιξη τέσσερα στρατηγικά έργα: τους Έξυπνους Μετρητές, τα Έξυπνα Κέντρα Ελέγχου, την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για την προώθηση νέων εφαρμογών στην ηλεκτρική αγορά, καθώς και το project για τα Έξυπνα Νησιά. Μέσω του τελευταίου στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα πιλοτικό Ηλεκτρικό Σύστημα στα μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, με πολύ μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ. Ήδη, το βασικό πλαίσιο των αρχών, της λειτουργίας και των κανόνων διαχείρισης των Έξυπνων Νησιών έχει ολοκληρωθεί και θα ακολουθήσει από τη ΡΑΕ προκήρυξη διαγωνισμού, με την τεχνική υποστήριξη του ΔΕΔΔΗΕ, για την προσέλκυση επενδυτών.
Ο ΔΕΔΔΗΕ, επίσης, έχει έτοιμο σχέδιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στα νησιά. Στο πλαίσιο αυτό θα προωθήσει την κατασκευή 100-150 σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα. Αυτές οι πρώτες υποδομές εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν κίνητρο για την προσέλκυση ανάλογων ιδιωτικών επενδύσεων.
Τα νησιά προνομιακοί χώροι ανάπτυξης πιλοτικών προγραμμάτων για την απεξάρτηση από τον άνθρακα
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο θέμα της απεξάρτησης των ευρωπαϊκών νησιών από τον άνθρακα. Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες και την ποικιλομορφία των νησιών που επιβάλλουν λύσεις στα μέτρα τους και τόνισε ότι για τον λόγο αυτό τα νησιά μπορούν να λειτουργήσουν ως προνομιακοί χώροι ανάπτυξης πιλοτικών προγραμμάτων. Παράλληλα εστίασε στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλα τα νησιά (κυρίως τα ευρωπαϊκά), όπως είναι η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, η μείωση του ενεργειακού κόστους και η απεξάρτηση από εισαγωγές ενέργειας και η αξιοποίηση των ΑΠΕ.«θα δουλέψουμε μαζί για την επίτευξη του στόχου μετάβασης των νησιών σε μορφές καθαρής ενέργειας, εξασφαλίζοντας μείωση του ενεργειακού κόστους για τους πολίτες και δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τις τοπικές κοινωνίες», τόνισε ο κ. Σταθάκης και κάλεσε όλους τους κοινωνικούς εταίρους να αγκαλιάσουν την κοινή πρωτοβουλία για τα «Ενεργειακά Νησιά», που θα αποκρυσταλλωθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις, με μεγάλο στοίχημα ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον.
Προκόπης Αγγελόπουλος
Σχετικές ετικέτες:Γιώργος ΣταθάκηςενέργειαΟικονομίαΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων