09:08 | 25/9/17
Κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι είναι στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου με το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, καθώς το άδηλο τοπίο που προδιαγράφεται στο Βερολίνο μπορεί να επηρεάσει την Αθήνα σε τρία μέτωπα
Αγωνία για το μέλλον, αλλά και προβληματισμός για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών επικρατεί στην κυβέρνηση, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί καμία αστάθμητη πολιτική μεταβλητή στην πορεία εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο αλλά και στις συζητήσεις για την διευθέτηση του χρέους.Ταυτοχρόνως, το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην Γερμανία προφανώς και δεν προοιωνίζεται τα καλύτερα για την συζήτηση που εκκρεμεί και αφορά στις αναγκαίες αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.
Από την στιγμή που είχε καταστεί σαφές ότι ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς δε θα μπορούσε να κάνει το «θαύμα» και να νικήσει την Άνγκελα Μέρκελ, το εναλλακτικό θετικό σενάριο για την Αθήνα θα ήταν να «βγάλει» η γερμανική κάλπη ένα σκηνικό όμοιο με εκείνο που τελείωσε χθες: δηλαδή, να συνεχιστεί ο «μεγάλος συνασπισμός» των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες, ώστε το Μαξίμου να έχει «συμμάχους» εντός της γερμανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, ο γερμανικός λαός είχε διαφορετική άποψη: όχι μόνο έστειλε, για πρώτη φορά μετά πολλές δεκαετίες, νεοναζί στο γερμανικό Κοινοβούλιο, αλλά ταυτοχρόνως στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό αναμένεται να έχουν περίοπτη θέση οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που κάθε άλλο παρά φιλικοί προς την Ελλάδα είναι.
Ο μείζων «πονοκέφαλος»
Τούτων δοθέντων, ο άμεσος προβληματισμός του Αλέξη Τσίπρα και των επιτελών του αφορά, προφανώς, στα δύο θέματα που «καίνε» την ελληνική κυβέρνηση: δηλαδή, στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου και την έξοδο απ’ αυτό σε 11 μήνες, όπως επίσης και την αναγκαία συζήτηση που πρέπει να διεξαχθεί για τη λήψη περαιτέρω μέτρων προς την κατεύθυνση της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.Όμως, πέραν αυτών των δυο θεμάτων, ο πρωθυπουργός έχει κυρίως το βλέμμα στραμμένο στη «μεγάλη εικόνα»: δηλαδή, στην συζήτηση για τις αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης και στο πόσο θα επηρεάσει αρνητικά την στάση της Άνγκελα Μέρκελ η διαφαινόμενη κυβερνητική συμμαχία της με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Δεν είναι τυχαίο ότι, στο «τιτίβισμά» του για τις γερμανικές εκλογές, ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στα τυπικά «συγχαρητήρια» προς τη γερμανίδα καγκελάριο, αλλά επικεντρώθηκε στη Ευρώπη. «Συγχαρητήρια στην Άνγκελα Μέρκελ για την νίκη της στις γερμανικές εκλογές. Η αλληλέγγυα και δημοκρατική Ευρώπη είναι σήμερα πιο σημαντική και αναγκαία από ποτέ. Όσοι πιστεύουμε σε αυτήν οφείλουμε, παρά τις διαφορές, να εργαστούμε μαζί για την εμβάθυνση και την διεύρυνση των ευρωπαϊκών αξιών», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, καθιστώντας σαφές πως οι αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα για την Ευρώπη αποτελούν βασικό μέλημα του Μεγάρου Μαξίμου. Άλλωστε, την παραδοχή ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία θα παίξει ρόλο στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης είχε εκφράσει ήδη από χθες το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον «Αθήνα 984».
«Έχει ανοίξει μια συζήτηση για την ενοποίηση της Ευρώπης. Η Γερμανία καταθέτει τη δική της άποψη στο τραπέζι, που είναι αρκετά μετρημένη, θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς πολύ συντηρητική σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της Ευρώπης. Νομίζω ότι αυτό θα μπορέσουμε να το συζητήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος, εφόσον δούμε και την επόμενη γερμανική κυβέρνηση. Διότι στο ζήτημα της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης, πράγματι, το εκλογικό αποτέλεσμα θα παίξει κάποιον ρόλο», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.
Μνημόνιο και χρέος
Σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο ελληνικές προτεραιότητες, στο Μαξίμου είναι αισιόδοξοι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δε θα επηρεάσει την πορεία εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, ενώ αρκετά κυβερνητικά στελέχη κρατούν, στον αντίποδα, «μικρό καλάθι» σε ό,τι αφορά στις συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους. «Η εκτίμηση που έχω είναι ότι η στρατηγική της γερμανικής πολιτικής εξουσίας, ανεξαρτήτως των δύο μεγάλων κομμάτων, είναι σαφές ότι κινείται στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος», έλεγε μερικές ώρες πριν ανοίξουν οι γερμανικές κάλπες ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει περιθώριο σε κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα της Γερμανίας να δημιουργήσει νέα προβλήματα».Αναφορικά, όμως με την συζήτηση που θα οδηγήσει στην εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τον Αύγουστο του 2018, είναι προφανές ότι το αποτέλεσμα των εκλογών και η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στη Γερμανία αναμένεται να παίξουν τον δικό τους ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου διαμηνύει ήδη προς όλες τις κατευθύνσεις ότι αυτή η συζήτηση δεν ξεκινά… εκ του μηδενός, αλλά ότι υπάρχουν ήδη ορισμένες «κατακτήσεις»: «Η απόφαση της 15ης Ιουνίου είναι μια πολύ καλή βάση για να συνεχιστεί αυτή η τεχνική συζήτηση. Στην πραγματικότητα «κλειδώνει» το ζήτημα της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», τόνισε με νόημα χθες ο κ. Τζανακόπουλος, προαναγγέλλοντας ότι «αυτή η τεχνική συζήτηση θα συνεχιστεί μετά το πέρας των γερμανικών εκλογών» και προβλέποντας ότι «θα καταλήξει πάρα πολύ γρήγορα σε συγκεκριμένα αποτελέσματα».
Ο διευθυντής της Κ.Ο του κόμματος Κώστας Ζαχαριάδης, σε ανάρτησή του στα Social Media έκανε λόγο για αρνητική εξέλιξη τόσο για τις προοδευτικές δυνάμεις όσο και για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των Γερμανικών εκλογών.
«Η μετατόπιση του πολιτικού άξονα στη Γερμανία προς την ακροδεξιά και τους σκληρούς νεοφιλελεύθερους είναι αρνητική εξέλιξη και για τις προοδευτικές δυνάμεις και για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Αυτός όμως είναι ο πολιτικός σπόρος που φυτεύτηκε τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα δίνει "καρπούς. Η ευρύτατη αριστερά πρέπει να ανασυνταχθεί, να αναστοχαστεί, να αναδιοργανωθεί και να προσδιοριστεί εκ νέου ώστε να δώσει τις μάχες από θέση αντιπολίτευσης στη κοινωνία και στη Βουλή, να προετοιμάσει την αντιπρότασή της για την επόμενη μέρα και με την πλατύτερη δυνατή ενότητα, να ανακτήσει κοινωνικές συμμαχίες και να οικοδομήσει νέες, να διεκδικήσει να διευρύνει το χώρο για τις ιδέες της στην γερμανική κοινωνία.», έγραψε.
Γιώργος Μελιγγώνης, φωτογραφία: Eurokinissi
Σχετικές ετικέτες:Γερμανίαγερμανικές εκλογέςΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα