12:53 | 25/9/17
Νίκησαν τον φόβο και πάλεψαν με τις φλόγες οι κάτοικοι
Σκληρή μάχη με τους δαίμονές τους έδωσαν προχθές το απόγευμα οι κάτοικοι της Μακίστου, αφού σε κάθε τους βήμα περνούσε από μπροστά τους η τραγωδία του Αυγούστου του 2007«Ήμουν στο εξοχικό, δεν ξέρω πώς έγινε. Το μόνο που είδα είναι ο καπνός και προσπαθώ να βοηθήσω. Ειμαι όλη μέρα νηστική και παλεύω. Φοβήθηκα γιατί ήρθε από κάτω από το σπίτι η φωτιά και έτρεξα να βαρέσω την καμπάνα αλλά δεν χτυπούσε. Και την άλλη φορά μόνη μου ήμουν στη φωτιά, είχαν φύγει όλοι και έμεινα μέσα και μετά έτρεξα στον δρόμο. Ευτυχώς πέρασε ένας κύριος και με κατεβασε, αλλιώς θα είχα καεί. Να’ναι καλά οι πυροσβέστες που μας βοηθάνε…», είπε στην εφ. «Πατρίς» με δάκρυα στα μάτια η κα Χαρίκλεια Κατσάμπουλα, κάτοικος Μακίστου, η οποία βίωσε τον εφιάλτη του 2007.
Ο κ.Νίκος Πόθος ήταν πρόεδρος της Μακίστου πριν από δέκα χρόνια και μόλις είδες το σπίτι του να κινδυνεύει, κυριέυθηκε αρχικά από φόβο αλλά σύντομα έκανε την υπέρβασή του και πάλεψε για να σώσει και πάλι το σπίτι του και τη ζωή του, αναρωτώμενος πότε επιτέλους θα υπάρξει ουσιαστική κρατική μέριμνα.
«Η φωτιά είναι στα χέρια μου ακόμα», μας λέει δείχνοντας τα σημάδια από τα εγκαύματα που υπέστη πριν από δέκα χρόνια παλεύοντας να σώσει τους συμπατριώτες του. «Έχουμε πάλι τα ίδια έπειτα από δέκα χρόνια. Δεν περιμέναμε τέτοια έκταση, ξανακινδύνευσαν τα σπίτια μας, θα πρέπει το κράτος να προβλέψει αυτά τα θέματα. Φοβήθηκα μην ξανακαούμε, θυμήθηκα τα παλιά και τώρα γίνεται ακόμα το ίδιο», πρόσθεσε ο κ. Πόθος.
Το πάθημα δεν έγινε μάθημα…
Ο Αντώνης Κοκκαλιάρης υπογράμμισε στην εφ. «Πατρίς» ότι μάλλον ως λαός και ως κράτος δεν έχουμε πάρει το μάθημά μας από τις τραγωδίες του παρελθόντος.«Με υπεράνθρωπες προσπάθειες σώσαμε ξανά τα σπίτια μας, έδωσαν μάχη τα αεροπλάνα διότι τα σπίτια κινδύνεψαν να καούν πάλι. Το μάθημά μας φαίνεται ότι δεν το έχουμε πάρει, γιατί συνεχίζεται η ίδια κατάσταση. Παρά τρίχα το γλίτωσα το σπίτι των γονιών μου», σχολίασε στην εφ. «Πατρίς».
Ο κ.Γιώργος Δημόπουλος έδωσε μάχη με τη φωτιά περιγράφοντας την εμπειρία του.
«Κοιμόμουν και άκουγα τα καλάμια να σκάνε και τράβηξα το λάστιχο να σβήσ Μπήκε στο χωριό η φωτιά και ευτυχώς έριξαν τα αεροπλάνα, αλλιώς θα περνούσε πάνω η φωτιά. Πήρα το λάστιχο και άρχισα να κάνω ό,τι μπορώ. Και το 2007 έμεινα εδώ και έσβηνα δεν περίμενα να ξανακινδυνεύουμε αλλά να που πήγαν πάλι να μας κάψουν», σημείωσε.
Τον εντοπισμό του υπαίτιου ζητά ο δήμος
Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ζαχάρως, Δημήτρης Κόσσυφας, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι κυριολεκτικά για ένα λεπτό σώθηκαν τα σπίτια στη Μάκιστο.«Στο παρά ένα μέτρο σώθηκα τα σπίτια, οι φλόγες έγλειψαν τα σπίτια. Ευτυχώς η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και του δήμου ήταν άμεση και σώσαμε τις περιουσίες των συμπατριωτών μας. Αυτός που έβαλε τη φωτιά, πρέπει να βρεθεί και να τιμωρηθεί παραδειγματικά», επισήμανε ο κ. Κόσσυφας.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Τάσος Λαμπρόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες τους προς όσους κινητοποιήθηκαν για να σβηστεί η πυρκαγιά και τόνισε ότι θα πρέπει να τερματιστεί αυτή κατάσταση.
«Πρέπει κάτι να γίνει με αυτό το κακό στον δήμο μας, γιατί πάλι η φωτιά έφτασε στα σπίτια. Κάηκε περιμετρικά το χωριό, όμως με τη γρήγορη κινητοποίηση όλων σώσαμε την τελευταία στιγμή τα σπίτια και δεν πήρε κι άλλη έκταση η πυρκαγιά». Συμπλήρωσε ο κ. Λαμπρόπουλος.
Από χθες το μέτωπο έχει οριοθετηθεί και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν την πλήρη κατάσβεση, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής έχει συλλέξει δεδομένα για να εντοπίσει τον υπαίτιο της πυρκαγιάς. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για εμπρησμό από αμέλεια, ωστόσο η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Πηγή
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΗλείαΠελοπόννησοςφωτιά
Σχετικά άρθρα