Σίγησε το σχολικό κουδούνι στην πλέον βορειοδυτική γωνιά της Ελλάδας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σίγησε το σχολικό κουδούνι στην πλέον βορειοδυτική γωνιά της Ελλάδας

16:02 | 14/9/17

Ο Πάνος Καμμένος είχε υποσχεθεί κίνητρα για την εγκατάσταση άνεργων οικογενειών ώστε να υπάρξουν μαθητές

Το κουδούνι στο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο της πλέον ακριτικής βορειοδυτικής γωνιάς της Ελλάδας σίγησε, τουλάχιστον για φέτος, με υπαρκτό τον κίνδυνο αυτό η κατάσταση να γίνει μόνιμη.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Τα τρία παιδιά που πήγαιναν στο σχολείο της Ερεικούσας, πλέον δεν είναι εκεί. Το ένα πήγε Γυμνάσιο και τα άλλα δύο ακολούθησαν τους γονείς τους που έφυγαν από το νησί. Το πέτρινο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο του ακριτικού νησιού ήταν και το μόνο που είχε απομείνει σε λειτουργία στα Διαπόντια Νησιά, καθώς στους Οθωνούς και το Μαθράκι, τα άλλα δύο νησάκια του συμπλέγματος, τα σχολεία έκλεισαν πριν από πολλά χρόνια, λόγω της μετανάστευσης των κατοίκων στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.


Ο αντιδήμαρχος του δήμου Κέρκυρας Ανδρέας Γουλής στο οποίο υπάγεται η Ερείκουσα στο πλαίσιο του Καλλικράτη, μιλώντας στο newsbeast.gr, σχολίασε σχετικά:

«Ήταν κάτι που ξέραμε. Το ένα παιδί έφυγε πήγε Γυμνάσιο και τα άλλα δύο φύγανε. Είναι κάτι που έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν. Είχαν μείνει μόνο τρία παιδιά. Δεν ήταν και ό,τι καλύτερο που είχαν μείνει μόνο αυτά. Δεν είναι καλό ούτε για τα ίδια τα παιδιά. Παρόλα αυτά αν υπήρχαν και άλλα παιδιά θα άνοιγε το σχολείο δεν υπήρχε κάποιο άλλο θέμα. Είναι σε αναστολή βασικά, δεν έχει κλείσει. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει ακόμα του χρόνου. Δάσκαλοι υπάρχουν και πέρυσι όταν ζητάμε έρχονται. Ένα μονοθέσιο είναι, μη φανταστείτε. Μια δασκάλα είναι.

Η Ερείκουσα είναι ένα μικρό νησάκι. Στα άλλα δύο που είναι περίπου του ίδιου μεγέθους, το Μανδράκι και στους Οθωνούς, έχουν κλείσει εδώ και χρόνια. Στην Ερείκουσα είχε κλείσει και πάλι κάποια στιγμή και πριν 16-17 χρόνια, το είχε ανοίξει ξανά ο κοινοτάρχης με την κόρη του και κάποια άλλα παιδάκια και λειτουργούσε έτσι τα τελευταία 16 χρόνια. Τώρα πάντως είναι σε αναστολή. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει του χρόνου. Δεν φαίνεται ακόμα κάτι. Προσπαθήσαμε να φέρουμε παιδιά. Ήταν ένας εργάτης που είχε δυο μικρά παιδάκια αλλά δεν κατάφερε να τα φέρει, αλλά θα δούμε του χρόνου.

Μιλάμε για ένα μικρό νησί που σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 80 μόνιμους κατοίκους. Όλα μαζί τα Διαπόντια νησιά είχαν στην απογραφή εκείνη περί τα 300-400 άτομα ως μόνιμους κατοίκους. Το καλοκαίρι βέβαια ο πληθυσμός τους πολλαπλασιάζεται».

Το τελευταίο παιδί που πλέον πάει Γυμνάσιο ήταν αλβανικής καταγωγής, ενώ η εξαγγελία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου πως το υπουργείο θα  έδινε τη δυνατότητα σε δύο πολύτεκνες άνεργες ελληνικές οικογένειες, εφόσον το επιθυμούσαν, να εγκατασταθούν στο νησί με τη στέγη και όλα τα έξοδα διαβίωσης καλυμμένα, ώστε να αποκτήσει το σχολείο περισσότερους μαθητές, μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί.

Ο υπουργός είχε συγκεκριμένα δηλώσει τον περσινό Δεκέμβριο: «Η παρουσία των ακριτών στα νησιά είναι ένα εθνικό έργο διασφάλισης της εθνικής μας κυριαρχίας και αν τα νησιά εγκαταλειφθούν, τότε δεν θα πάψει μόνο να υπάρχει ζωή εκεί, αλλά θα πάψει να υπάρχει η παρουσία της πατρίδας και η έπαρση της ελληνικής σημαίας».

Πάντως οι ντόπιοι περιμένουν ακόμα, διατηρώντας τις ελπίδες τους μιας και είναι άνθρωποι που έχουν μάθει να περιμένουν και να μην το βάζουν κάτω.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών