20:17 | 26/10/17
Πώς επετεύχθη το «πράσινο φως» για τη διασφάλιση της αυτόνομης λειτουργίας του ΕΔΟΕΑΠ
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχε η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου με τους πιστωτές συζητήθηκε διεξοδικά και το θέμα του ΕΔΟΕΑΠ, για τον οποίο «κλείδωσε» η συμφωνία διατήρησης της αυτόνομης και αυτοδιοικούμενης λειτουργίας του.Ουσιαστικά, μετά την ολοκλήρωση και των χθεσινών διαβουλεύσεων οι εκπρόσωποι των θεσμών έδωσαν το «πράσινο φως» για να προχωρήσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην νομοθέτηση των προτάσεών του για τους κλάδους υγείας και επικουρικής ασφάλισης του ΕΔΟΕΑΠ, στο πλαίσιο πάντα των θέσεων που επεξεργάστηκε λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές προτάσεις της ΕΣΗΕΑ και των ενώσεων των εργαζομένων στον χώρο του Τύπου.
Βασικά σημεία πρότασης ΕΣΗΕΑ
Οι προτάσεις τις οποίες κατέθεσε η ΕΣΗΕΑ στην τριμερή διαπραγμάτευση με τους εργοδότες και την κυβέρνηση είναι οι εξής:1. Ενιαίος Διευρυμένος ΕΔΟΕΑΠ: Ο ΕΔΟΕΑΠ συνεχίζει να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εφάπαξ και επικούρηση. Ο ΕΔΟΕΑΠ διευρύνεται με τους εργαζομένους σε όλα τα μέσα ενημέρωσης που μέχρι σήμερα δεν ήταν μέλη του, τους εργαζομένους στον περιοδικό Τύπο και στα ενημερωτικά σάιτ του διαδικτύου (θεωρούνται ηλεκτρονικές εφημερίδες).
2. Εισφορές: Εργοδοτών 6-8% (αναδρομικά από 1/1/2017), εργαζομένων 6% και συνταξιούχων 6%.Σύνολο 12-14%, πράγμα που σημαίνει έσοδα 12-15 εκατομμύρια ευρώ.
3. Εισφορά στον τζίρο: 5% σε όλες τις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουν περισσότερα οι εύρωστες, δηλαδή τα κανάλια, παίρνοντας ως αντιστάθμισμα ορισμένα φορολογικά κίνητρα, και λιγότερα οι εφημερίδες που είναι σε δυσχερή θέση και κινδυνεύουν να κλείσουν.
Προσδοκώμενα έσοδα περίπου 25-30 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικά για το ίντερνετ πρέπει να νομοθετηθεί η ένταξη των εργαζομένων στον ΕΔΟΕΑΠ. Ακόμη πρέπει να υπάρξει πρόνοια ότι δεν θα εκπίπτει η διαφημιστική δαπάνη από τα έξοδα των εταιρειών που διαφημίζονται σε μέσα που δεν είναι αναγνωρισμένα (μητρώο, ΕΣΡ) για να χτυπηθούν όσοι είναι σε φορολογικούς παραδείσους.
4. Αυτονομίες ΕΔΟΕΑΠ, διασύνδεση με ΕΟΠΥΥ: Αγορά υπηρεσιών υγείας, παρακλινικών εξετάσεων και φαρμακευτικής περίθαλψης μέσω ΕΟΠΥΥ ώστε να μειώσει το κόστος ο ΕΔΟΕΑΠ και να έχουν οι ασφαλισμένοι περισσότερες επιλογές. Να διατηρηθούν οι επιπρόσθετες παροχές που έχουν οι ασφαλισμένοι, όπως θέση νοσηλείας, οδοντιατρικές υπηρεσίες, πολυϊατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πιθανό όφελος 3-5 εκατομμύρια ευρώ.
5. Κρατική ενίσχυση: Ο ΕΔΟΕΑΠ να λάβει μέρος της ενίσχυσης που δίνεται στον ΕΟΠΥΥ απο τον κρατικό προϋπολογισμό. Εναλλακτικά να καταβάλλεται το κονδύλι της περίθαλψης των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ στα δημόσια νοσοκομεία. Πιθανά έσοδα 5 εκατομμύρια ευρώ
6. Είσπραξη εισφοράς, ασφαλιστική ενημερότητα: Δυνατότητα είσπραξης της εισφοράς μέσω του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και θέσπιση ασφαλιστικής ενημερότητας για οφειλές στον ΕΔΟΕΑΠ.
7. Είσπραξη αγγελιόσμου: Συνεχίζονται οι προσπάθειες βεβαίωσης και είσπραξης του εναπομείναντος αγγελιόσημου. Προσδοκώμενα έσοδα 10-15 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη διετία.
Στέλιος Παπαπέτρου
Σχετικές ετικέτες:δημοσιογράφοιδιαπραγμάτευσηΕΔΟΕΑΠεργασίαΕΣΗΕΑΈφη ΑχτσιόγλουΟικονομία
Σχετικά άρθρα