11:39 | 26/10/17
Η περιοχή παραχωρείται στην κοινοπραξία της Γαλλικής Total με την Edison και τα «Ελληνικά Πετρέλαια», ενώ επίκειται νέος διαγωνισμός για Ιόνιο και Κρήτη
Το εναρκτήριο λάκτισμα για να ξεκινήσουν έρευνες υδρογονανθράκων στις ελπιδοφόρες θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου καιτης Κρήτης, και μάλιστα με τη συμμετοχή των διεθνών κολοσσών του κλάδου Total και ExxonMobil, δίνεται μέσα στις επόμενες ημέρες, με τις εξελίξεις να τρέχουν σε δύο μέτωπα.
Από τη μία πρόκειται να υπογραφεί επίσημα η σύμβαση παραχώρησης της θαλάσσιας περιοχής δυτικά της Κέρκυρας, γνωστής και ως «οικόπεδο 2». Από την άλλη αναμένεται η δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της προκήρυξης του νέου διαγωνισμού για τα θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, καθώς και στο Ιόνιο.
Όσον αφορά το «οικόπεδο 2», θα παραχωρηθεί στην κοινοπραξία της Γαλλικής Total με την Edison και τα «Ελληνικά Πετρέλαια». Ο τελευταίος σκόπελος που ξεπεράστηκε ήταν το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο ολοκλήρωσε τον προσυμβατικό έλεγχο και ενέκρινε την παραχώρηση διαπιστώνοντας ότι "δεν συντρέχει λόγος που να κωλύει την υπογραφή του υποβληθέντος προς έλεγχο σχεδίου σύμβασης μίσθωσης".
Η επίσημη τελετή υπογραφής της σύμβασης, παρουσία υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών των εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία η οποία αναλαμβάνει την παραχώρηση, θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα στις 31 Οκτωβρίου και ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την έναρξη των ερευνών.
Μετά την έγκριση του ελεγκτικού και την υπογραφή των συμβάσεων, ακολουθεί η έγκριση της συμφωνίας παραχώρησης από τη Βουλή. Αμέσως μετά η κοινοπραξία θα «πιάσει δουλειά» ξεκινώντας με την διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών. Η ανάλυση των νέων πιο «πυκνών» σεισμικών ερευνών θα αναδείξει τους πιθανούς γεωτρητικούς στόχους, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η έλευση των πρώτων γεωτρύπανων.
Πρόκειται για μία περιοχή για την οποία υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Παρά το μεγάλο βάθος της θάλασσας, οι επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχει αναλογικότητα με την γεωλογική ζώνη που βρίσκεται στην Ιταλία και στην οποία έχουν εντοπιστεί σημαντικές ποσότητες πετρελαίου. Απομένει λοιπόν οι έρευνες που θα ακολουθήσουν να διαπιστώσουν εάν η επιστημονική αυτή θεωρία έχει πραγματική βάση.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι της κοινοπραξίας ηγείται μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο, η Total. Σημαντική είναι επίσης η συμμετοχή της Edison (ιταλική εταιρεία που ανήκει στην γαλλική EdF) και του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων. Εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα, τότε θεωρείται εφικτή η πραγματοποίηση της πρώτης γεώτρησης σε περίπου 3 με 4 χρόνια από σήμερα, τη διετία 2020 - 2021 .
Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις με βάση τις υπάρχουσες σεισμικές καταγραφές και την εφαρμογή στατιστικών μοντέλων μιλούν για πιθανό μέγεθος της τάξης των 2 δισ. βαρελιών.
Θοδωρής Παναγούλης
Σχετικά άρθρα