Η αξιολόγηση φέρνει 'βαθμολόγηση' υπουργών | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Η αξιολόγηση φέρνει 'βαθμολόγηση' υπουργών

10:01 | 26/10/17

Πώς συνδέονται οι διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση με τον ανασχηματισμό και τι σημειώνει στο "μπλοκάκι" του ο Αλέξης Τσίπρας

Η θετική πορεία των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση επηρεάζει τις σκέψεις του πρωθυπουργού αναφορικά με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, καθώς οι πρώτες ενδείξεις περί ταχείας και απροβλημάτιστης ολοκλήρωσης των συζητήσεων λύνει τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα για έναν «δομικό» ανασχηματισμό στις αρχές του επόμενου έτους.

Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, οι εισηγήσεις που κατατίθεντο προς τον Αλέξη Τσίπρα για το ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας κινούνταν σε δύο βασικές κατευθύνσεις: πολλοί πρωθυπουργικοί συνομιλητές εισηγούντο στον ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου να προχωρήσει σε «σαρωτικό» ανασχηματισμό στις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν την εμφάνισή του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προκειμένου να πνεύσει… αέρας ανανέωσης στο υπουργικό συμβούλιο και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μίας πολιτικής επανεκκίνησης.

Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός δεχόταν εισηγήσεις να προχωρήσει με την κυβέρνηση ως είχε, ώστε να μην υπάρχουν «ανενημέρωτοι» υπουργοί όταν θα ξεκινούσαν οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Η ζωή, εν προκειμένω, δικαίωσε τους δεύτερους. Το επιχείρημα «καλύτερα ένας μέτριος στην απόδοση υπουργός, παρά ένας καινούργιος υπουργός που δεν ξέρουμε πώς αποδίδει και δεν γνωρίζει ακόμη το χαρτοφυλάκιό του» επικράτησε στις διεργασίες του περασμένου καλοκαιριού και έτσι οι εκπρόσωποι των δανειστών συνομιλούν από την περασμένη Δευτέρα στο Χίλτον με τα «γνώριμά» τους κυβερνητικά στελέχη.

Διαπραγματεύσεις χωρίς θρίλερ

Ωστόσο, σε αυτό τον γύρο διαπραγματεύσεων –όσο κι αν πρόκειται για συζητήσεις «αναγνωριστικού» χαρακτήρα- υπάρχει κάτι διαφορετικό, που επηρεάζει καθοριστικά τον πολιτικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου: οι συζητήσεις δεν… έχουν χαρακτήρα θρίλερ, ήτοι οι διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των εκπροσώπων των δανειστών είναι διαχειρίσιμες και, προσώρας, τίποτα δεν δείχνει πως οι συζητήσεις θα διαρκέσουν επί μακρόν. Αντιθέτως, η εικόνα που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι για πρώτη φορά, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να διαρκέσουν όντως όσο έχουν σχεδιάσει στην κυβέρνηση: ήτοι, ως τα τέλη του έτους, βάσει του επιθυμητού για το Μέγαρο Μαξίμου χρονοδιαγράμματος.

Το «crash test» των προαπαιτούμενων

Τούτων δοθέντων, οι υπουργοί έχουν διορία… τριών μηνών προκειμένου να ανεβάσουν την βαθμολογία τους στο «μπλοκάκι» του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πλέον σημειώνει καθημερινά αστοχίες, λάθη, ελλείψεις και παραλείψεις. Σύμφωνα με συνομιλητές του πρωθυπουργού, στην «βαθμολογία» των υπουργών καθοριστικό ρόλο παίζει η απόδοσή τους σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις, αλλά και οι επιδόσεις τους στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώνεται αυτές τις ημέρες μεταξύ κυβέρνησης-δανειστών, περί τα 70 «προαπαιτούμενα» παραμένουν σε εκκρεμότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη δώσει εντολή στους συναρμόδιους υπουργούς να ολοκληρώσουν κάθε εκκρεμότητα, προκειμένου η ελληνική πλευρά να μην δώσει κανένα πρόσχημα σε καμία πλευρά για καθυστερήσεις. Με άλλα λόγια, ο ρυθμός και ο βαθμός υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης αποτελεί, ταυτόχρονα, το βασικό «βαθμολόγιο» όλων των μελών της κυβέρνησης και η επίδοσή τους σ’ αυτό θα κρίνει το κατά πόσον θα μείνουν στο κυβερνητικό σχήμα. Εξαιρούνται, βεβαίως, ορισμένα –λίγα- μέλη του υπουργικού συμβουλίου για τα οποία η κλεψύδρα της εξόδου τους από την κυβέρνηση μετρά ήδη αντίστροφα, εξαιτίας της πανθομολογούμενης αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στις υπουργικές υποχρεώσεις τους…

Γιώργος Μελιγγώνης

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών