Πράσινο φως για την υποδόση από το EuroWorking Group | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Πράσινο φως για την υποδόση από το EuroWorking Group

18:09 | 26/10/17

Πρόκειται για τα χρήματα που είχε αποφασίσει το Eurogroup της 15 Ιουνίου να δοθούν στην Ελλάδα, τα οποία είχαν «σπάσει» σε δύο δόσεις

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκ. ευρώ αναμένεται να δώσει σήμερα το Euro Working Group στις Βρυξέλλες.

Διασταυρωμένες πληροφορίες του news247 αναφέρουν ότι η εισήγηση των θεσμών θα είναι θετική, αφού οι ελληνικές Αρχές έδωσαν αρκετά στοιχεία για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό καταγράφει άλλωστε και έγγραφο των θεσμών που έχει διανεμηθεί ήδη στα μέλη του Euro Working Group.

Επομένως, ο δρόμος ανοίγει για να δοθούν και τα υπόλοιπα χρήματα προς την Ελλάδα, τα οποία ήταν διαθέσιμα ως το τέλος Οκτωβρίου, με την εκταμίευση να αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν και την μέχρι τώρα πορεία της τρίτης αξιολόγησης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Πρόκειται για τα χρήματα που είχε αποφασίσει το Eurogroup της 15Ιουνίου να δοθούν στην Ελλάδα, τα οποία είχαν «σπάσει» σε δύο δόσεις. Από τα συνολικά 8,5 δισ. ευρώ, τα 7,7 δισ. ευρώ είχαν δοθεί άμεσα, ενώ τα 800 εκ. ευρώ είχαν συνδεθεί με την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο των θεσμών,  οι ελληνικές Αρχές ξεπέρασαν τον στόχο αποπληρώνοντας 1,524 δισ. ευρώ. Οι θεσμοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πρόοδος στην εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών ήταν «ικανοποιητική», αλλά και πως «οι διαρθρωτικές αδυναμίες που προκαλούν τη συσσώρευση νέων καθυστερούμενων οφειλών παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό».

«Οι θεσμοί προτρέπουν τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν τις εργασίες του για τον έλεγχο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες αναμένονται να ολοκληρωθούν έως τον Μάρτιο του 2018», καταλήγει το έγγραφο των σεισμών. Η Ελλάδα, με τα 800 εκ. ευρώ του ESM και άλλα 400 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό θα πρέπει μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου να προχωρήσει σε εκκαθάριση ακόμη 1,2 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.



Μαρία Ψαρά

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών