Πώς το σχολείο θα μπορούσε να γίνει καλύτερο; | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Πώς το σχολείο θα μπορούσε να γίνει καλύτερο;

21:39 | 17/10/17

Δυστυχώς, το σημερινό πρότυπο εκπαίδευσης απέχει πολύ από το να δημιουργήσει ελεύθερους πολίτες με σκέψη και αρετή, όπως έλεγε ο Πλάτωνας

Γράφει στο Greek-iNews.gr, η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η στείρα αποστήθιση γνώσεων όπως και η προσκόλληση αποκλειστικά στην πανεπιστημιακή καριέρα, δεν καθιστούν έναν άνθρωπο μορφωμένο. Πώς θα μπορούσε όμως το σχολείο να βελτιωθεί και να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους;

• Με το δώσει περισσότερο ενδιαφέρον στην ερώτηση για την κατάκτηση της γνώσης , όπως και στο προσωπικό βίωμα του κάθε ανθρώπου: ο Σωκράτης, είναι γνωστό, ότι ρωτούσε τους συνομιλητές του μέχρι να τους οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δίνοντας το έναυσμα στους νέους ανθρώπους να ρωτούν, τους μαθαίνουμε ότι η γνώση είναι ένας δρόμος που δεν τελειώνει ποτέ, έχει μεν δυσκολίες ,αλλά είναι ευχάριστος και εξάπτει τη φαντασία. Η γνώση δεν είναι προνόμιο κάποιων ατόμων αποκλειστικά, αλλά ανήκει σε κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται να την κατακτήσει.

• Με το να μην προσκολλάται στη βαθμολογία: Η εμμονή με τη βαθμολογία δεν προάγει σε καμία περίπτωση τη γνώση, μόνο την ανούσια αποστήθιση πληροφοριών. Θα ήταν πιο σημαντικό οι μαθητές να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στη φαντασία, παρά στο να γεμίσουν έναν έλεγχο με άριστα. Τα παιδιά πρέπει να αγαπήσουν τα βιβλία, όχι να τα βλέπουν μόνο ως ένα εγχειρίδιο που πρέπει να παπαγαλίσουν για να τα κάψουν  μετά το πέρας της σχολικής περιόδου.

• Με το να αλλάξει η είσοδος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: Θα ήταν πιο χρήσιμο η βαθμολογία του τριμήνου να συνοψίζεται, ο μαθητής να εισάγεται στη σχολή που επιθυμεί και οι εξετάσεις να διεξάγονται κατά τη διάρκεια των σπουδών. Είναι εξαιρετικά άδικο μία άτυχη στιγμή όπου ένας μαθητής μπορεί να ήταν αγχωμένος, κουρασμένος, στεναχωρημένος να ακυρώνει δώδεκα χρόνια σχολείου. Θεωρώ πως η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμη και περισσότερο δίκαιη.

Το σχολείο οφείλει να αλλάξει σε πολλά, να ξεκολλήσει από στερεότυπες αντιλήψεις, ώστε να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους να ολοκληρωθούν ως προσωπικότητες και επαγγελματίες, φτάνοντας πιο κοντά στην αρετή.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών