18:14 | 17/10/17
Τι έδειξε έρευνα που πραγματοποίησε το ΤΕΙ Θεσσαλίας
Κινδύνους για τα μικρά παιδιά φαίνεται πως ελλοχεύουν τα παιδικά κρεβατάκια καθώς παρουσιάζουν σοβαρές κατασκευαστικές ελλείψεις. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει σε έρευνα που
πραγματοποίησε το Εργαστήριο ελέγχου ποιότητας του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Θεσσαλίας και παρουσιάστηκε στο 18ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο που διοργανώθηκε στην Έδεσσα.
πραγματοποίησε το Εργαστήριο ελέγχου ποιότητας του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Θεσσαλίας και παρουσιάστηκε στο 18ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο που διοργανώθηκε στην Έδεσσα.
«Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που έγιναν σε 10 παιδικά κρεβατάκια έδειξαν ότι κανένα από τα δείγματα που μελετήθηκαν δεν πέρασε όλες τις δοκιμές, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο που αναφέρεται στην ασφάλεια αυτών των κρεβατιών, γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχουν παρά πολλά μη ασφαλή παιδικά κρεβάτια στην ελληνική αγορά», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος Ειδικού Τεχνικού και Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) του ανωτέρω τμήματος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Νινίκας. Είναι ο άνθρωπος που μαζί με τον συνάδελφό του, Γεώργιο Νταλό, τη συνεργάτιδα δασολόγο Ανδρομάχη Μητάνη και τη συνδρομή της Σταματίας Χρόνη από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, υλοποίησαν την έρευνα.
Συγκεκριμένα, με σκοπό να διαπιστωθεί η κατάσταση των παιδικών κρεβατιών που διακινούνται στην ελληνική αγορά, παραδόθηκαν, απευθείας από τον κατασκευαστή, 10 δείγματα από 5 διαφορετικές ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες, στο εργαστήριο ελέγχου ποιότητας του ΤΕΙ Θεσσαλίας του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου. Τα κρεβάτια συναρμολογήθηκαν με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή, οι οποίες συνόδευαν το κάθε δείγμα, το οποίο και παρέμεινε για δέκα μέρες στον εσωτερικό χώρο δοκιμών του τμήματος σε σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας, όπως ορίζει το πρότυπο.
«Προσπαθήσαμε να προσομοιώσουμε κάθε... πιθανή κίνηση που μπορεί να κάνει ένα παιδάκι, όπως να χοροπηδάει ασταμάτητα στο κρεβάτι με κίνδυνο να το ανατρέψει ή να σπάσει κάτι ή να προσπαθεί να βγει από τα κάγκελα, με κίνδυνο εγκλωβισμού στο διάκενο. Ειδικότερα, ένα από τα σημαντικότερα τεστ αντοχής του παιδικού κρεβατιού, είναι η αντοχή της βάσης, η οποία δεν πρέπει να σπάσει, ούτε να αποσπαστεί και το παιδικό κρεβάτι. Πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, όταν ελέγχεται ακόμα και μετά από την επανάληψη 1.000 κύκλων του τεστ στα επτά διαφορετικά σημεία της βάσης του κρεβατιού όπως αυτά αναφέρονται στο ευρωπαϊκό πρότυπο» διευκρίνισε ο κ. Νινίκας.
Επίσης, έγιναν έλεγχοι για τις οπές, τα κενά και τα ανοίγματα στο εσωτερικό της κούνιας τα οποία περιλαμβάνουν την παγίδευση δακτύλων στις οπές των βιδών, την παγίδευση των δακτύλων στα συστήματα ασφάλισης των πτυσσόμενων πλευρικών, την παγίδευση των άκρων, παγίδευση άκρου/κεφαλής μεταξύ των τραβερσών στις πλευρές του κρεβατιού, παγίδευση άκρων/κεφαλής μεταξύ βάσεων κρεβατιού και πλευρών.
«Όπως προέκυψε, το μεγαλύτερο ποσοστό -70%- μη συμμορφούμενων με το πρότυπο κρεβατιών, οφείλεται στις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν όσον αφορά τις προϋποθέσεις συσκευασίας και "δεσίματος" των κρεβατιών. Το 25% εξ αυτών έκρυβαν κινδύνους για εγκλωβισμό του κεφαλιού των παιδιών και το 8% δεν πληρούσε τις απαιτήσεις της σταθερότητας και των συνδέσμων» είπε ο κ. Νινίκας ξεκαθαρίζοντας ότι μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων, τα κρεβάτια αποστέλλονταν στους κατασκευαστές για να κάνουν τις προτεινόμενες διορθώσεις και να τα ξαναστείλουν στο Εργαστήριο για επανέλεγχο.
«Όπως διαπιστώσαμε, κανένα από τα δείγματα δεν ανταποκρίνεται στο ευρωπαϊκό πρότυπο που αναφέρεται στην ασφάλεια των παιδικών κρεβατιών, γεγονός που αποτελεί αιτία ανησυχίας καθώς τα 10 κρεβάτια που μελετήθηκαν κρίνονται μη ασφαλή και ακατάλληλα για διακίνηση στην αγορά» επισημαίνει ο κ. Νινίκας.
«Για τον λόγο αυτό», συμπληρώνει, «είναι επιτακτική η ανάγκη ελέγχου των παιδικών κρεβατιών προκειμένου να διαπιστωθεί η συμμόρφωση με τα ισχύοντα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας και να υπάρχει η ανάλογη σήμανση κατάλληλων προδιαγραφών ασφαλείας».
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΘεσσαλίαΤΕΙ Θεσσαλίας
Σχετικά άρθρα