14:22 | 12/10/17
Με επιστολή του ο δήμαρχος του νησιού ζητά να μιλήσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μαζί με ομολόγους του
Με επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής ο Δήμαρχος της Λέσβου Σπύρος Γαληνός ζητά να λάβει τον λόγο στην αρμόδια επιτροπή της βουλής για το μεταναστευτικό,τονίζοντας πως ενώ συζητείται ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, δεν έχει κληθεί κανένας από τους δημάρχους των νησιών που βλέπουν και πάλι τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές να αυξάνουν.
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Κύκλοι προσκείμενοι στον Δήμαρχο της Λέσβου που μίλησαν στο Newsbeast.gr επεσήμαναν χαρακτηριστικά: «Έχει (παρατηρηθεί) μια σταθερή αύξηση στις ροές από τον Σεπτέμβριο ή για να ακριβολογούμε από τα μέσα του καλοκαιριού μέχρι και σήμερα που δεν είναι σε τιμές του 2016, αλλά έχουν σχεδόν φτάσει κατά μέσο όρο τα 100 άτομα την ημέρα.
Για να προλάβουμε και να προειδοποιήσουμε έχουμε ήδη στείλει από τον Σεπτέμβριο άλλη επιστολή, λέγοντας ότι πρέπει να αποσυμφορηθούν τα κέντρα, πρέπει να διατηρηθεί ένας αριθμός ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι σε καλές συνθήκες, διότι τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται από τον υπερπληθυσμό στα κέντρα και επίσης πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου, διότι μεταφέρονται προς την ενδοχώρα και επιστρέφει προς την Τουρκία ένας πολύ μικρός αριθμός. Αυτό σημαίνει πως κάθε φορά που έχουμε νέες αφίξεις ο αριθμός αυξάνεται.
Ενώ έχουμε δυνατότητα ας πούμε να φιλοξενήσουμε 3000-3500 σε ικανοποιητικές συνθήκες αυτή την στιγμή έχουμε γύρω στους 5900-6100. Έχουμε περίπου τους διπλάσιους. Δεν έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα που να εμπλέκει την τοπική κοινωνία αλλά καταλαβαίνεται είναι άσχημες οι συνθήκες ειδικά στη Μόρια, που έχει τον διπλάσιο αριθμό ατόμων. Επηρεάζεται η γύρω περιοχή. Όλα πηγάζουν από εκεί. Δημιουργείται ένα "μποτιλιάρισμα". Έχουμε διαγνώσει από το καλοκαίρι (το ζήτημα) και τον Σεπτέμβριο είχαμε στείλει μια επιστολή στον κ. Μουζάλα και τώρα ζητάμε την ακρόαση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή για να ακουστούν όλοι και οι πέντε δήμαρχοι Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου γιατί συνεδριάζει η Επιτροπή χωρίς κάποια φωνή από αυτούς που ζουν το πρόβλημα».
Η επιστολή του Δημάρχου προς τον πρόεδρο της Βουλής έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,Η σταθερή αύξηση των προσφυγικών ροών στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση τόσο εντός των Κέντρων Υποδοχής και Φιλοξενίας όσο και στις γύρω από αυτά περιοχές. Έχω προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη αποσυμφόρησης όλων των κέντρων, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε να ζήσουμε ξανά την κρίση των καλοκαιρινών μηνών του 2015.
Η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή στην οποία συζητείται η διαχείριση των προσφυγικών ροών δεν έχει καλέσει ποτέ κανένα δήμαρχο να ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά ή να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις διαχείρισης. Θεωρώ πως οι Δήμαρχοι των νησιών γνωρίζουν καλύτερα και ζουν από κοντά την διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος. Συνεπώς μπορούν να μεταφέρουν στην αρμόδια Επιτροπή την ακριβή εικόνα αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις λαμβάνοντας υπόψιν τις τοπικές ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού.
Η κατάσταση σε ότι αφορά την διαχείριση των προσφυγικών ροών απαιτεί μια βιώσιμη λύση με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες που έχουν σηκώσει και συνεχίζουν να σηκώνουν ένα δυσανάλογο βάρος. Αναπόσπαστο μέρος της λύσης είναι οι Δήμαρχοι και η τοπική αυτοδιοίκηση, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή από την αρχή της κρίσης. Θεωρούμε λοιπόν αναγκαία και για το λόγο αυτό ζητάμε την παρουσία των Δημάρχων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου σε τακτική ή ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Στη συνεδρίαση αυτή ο κάθε δήμαρχος θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει αλλά και να καταθέσει προτάσεις συνεισφέροντας έτσι τα μέγιστα στο έργο της επιτροπής. Σε διαφορετική περίπτωση, αποκλείοντας τις φωνές των δημάρχων, είναι σίγουρο ότι η επιτροπή δεν θα μπορέσει να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα και με τη σειρά της να ενημερώσει την ολομέλεια.
Η τοπική αυτοδιοίκηση συνεχίζει να διαχειρίζεται μια καθόλα δύσκολη κρίση, η οποία απαιτεί συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Κλειδί για μια επιτυχημένη διαχείριση αλλά και την αποφυγή επικίνδυνης κλιμάκωσης της κατάστασης είναι οι Δήμαρχοι των νησιών. Ευελπιστώ στην ικανοποίηση του αιτήματός και παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση σχετικά με το θέμα».
πηγή
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΛέσβοςπρόσφυγεςπροσφυγικό
Σχετικά άρθρα