08:45 | 16/10/17
Ασφυκτική πίεση Τσίπρα-Τσακαλώτου στην Κριστίν Λαγκάρντ προκειμένου το Ταμείο να ξεκαθαρίσει την στάση του σε ό,τι αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα
Καθαρές απαντήσεις από το ΔΝΤ και την επικεφαλής του επιζητούν στην Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, καθώς η Αθήνα θέλει να πάψουν οι κατά καιρούς υπερβολικές απαιτήσεις του Ταμείου να αποτελούν αστάθμητη μεταβλητή στις «μνημονιακές» διαπραγματεύσεις και στις πολιτικές εξελίξεις.Ο πρωθυπουργός προέρχεται στο σημερινό ραντεβού του με την Κριστίν Λαγκάρντ με την ίδια θέση που είχε εκφράσει δημοσίως ήδη από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και που η γενική διευθύντρια του Ταμείου άκουσε και προχθές από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο: «η Ελλάδα μπορεί να ζήσει και με και χωρίς το ΔΝΤ. Αλλά δεν γίνεται το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω από το ελληνικό πρόγραμμα», είναι η θέση της Αθήνας, με την οποία η κυβέρνηση πετά το γάντι στο Ταμείο προκειμένου να υπάρξει να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση πώς βλέπει τον εαυτό του σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα.
Προπομπός
Την σημερινή –ή, μάλλον, αποψινή, καθώς θα διεξαχθεί στις 00.30 ώρα Ελλάδος - συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ προετοίμασε από το περασμένο Σάββατο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών, άλλωστε, μετέφερε στην γενική διευθύντρια του ΔΝΤ μήνυμα του πρωθυπουργού σχετικά με την ερώτηση που θα της απευθύνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας: δηλαδή, το κατά πόσον το Ταμείο έχει πάρει τις αποφάσεις του για τον ρόλο –αλλά και τον λόγο- που θα έχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ταυτοχρόνως, με τον υπουργό Οικονομικών διαβεβαίωσε την Γαλλίδα πολιτικό για την βούληση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και για νέα έξοδο της χώρας στις αγορές. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια επικρατεί ικανοποίηση από όσα φέρεται να είπε η κ. Λαγκάρντ στον υπουργό Οικονομικών, αφού και εκείνη έδειξε να συμμερίζεται την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εντός των (λίγων) επόμενων μηνών, αλλά και εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.«Βαριά» ατζέντα
Η ανάγκη, λοιπόν, να τελειώσει γρήγορα –και «αναίμακτα»- η διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση θα είναι το πρώτο από τα πολλά θέματα στην ατζέντα της συζήτησης Τσίπρα-Λαγκάρντ. Στην κυβέρνηση είδαν με ικανοποίηση το ΔΝΤ να διευκρινίζει τις προηγούμενες ημέρες –δια της ίδιας της Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και δια του Πολ Τόμσεν- πως δεν ζητεί νέα μέτρα από την Ελλάδα. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει διαβεβαιώσεις πως η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο «κουαρτέτο», που θα παραστεί στις διαπραγματεύσεις στο Χίλτον από την άλλη εβδομάδα, δε θα ζητήσει την επιτάχυνση εφαρμογής των ψηφισμένων για το 2019 και 2020 δυσάρεστων μέτρων, ήτοι της περικοπής της «προσωπική διαφοράς» στις συντάξεις και της μείωσης του αφορολόγητου ορίου. Άλλωστε, το να μην θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το ΔΝΤ νέες, εκτός συμφωνίας, απαιτήσεις είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου να ολοκληρωθούν βάσει χρονοδιαγράμματος οι συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση.Πέραν αυτών, το βασικό θέμα στην ατζέντα θα είναι, όπως προαναφέρθηκε, η ανάγκη να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ την στάση του: η περίφημη «stand by agreement», βάσει της οποίας παρίσταται το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ουδέποτε άρεσε στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά συνέπεια, το μήνυμα Τσίπρα στην Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι σαφές: «ή μέσα ή έξω», θα τονίσει ο πρωθυπουργός.
Πάντως, επειδή το να καθορίσει τώρα το ΔΝΤ την στάση του δεν είναι το πιθανότερο σενάριο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συνεχίσει τη συζήτηση που είχε με την Κριστίν Λαγκάρντ προχθές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: θα αναλυθούν όλες οι παράμετροι για τις σχεδιαζόμενες εξόδους της Ελλάδας στις αγορές τους επόμενους μήνες, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα εξέλθει η χώρα του Μνημονίου. Αν, δηλαδή, ως τότε θα έχουν υπάρξει αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, αν θα χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή και ποια μορφή θα έχει αυτή. Επιδίωξη της κυβέρνησης παραμένει η δημιουργία ενός «μαξιλαριού» διαθεσίμων, ώστε να αποκρουστεί η συγκρότηση πιστωτικής γραμμής. Η συζήτηση αυτή, άλλωστε, εξαρτάται και από το αν το ΔΝΤ θα συνεχίσει να πιέζει για το χρέος –κάτι για το οποίο, πάντως, φέρεται να δεσμεύθηκε προχθές η κ. Λαγκάρντ στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.
Γιώργος Μελιγγώνης
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΔΝΤΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων