22:25 | 10/11/17
Σε διάψευση της πληροφορίας προχώρησε ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών
Τον ισχυρισμό ότι έχουν τεθεί ως όριο οι 70 μηνιαίως μεταφορές ατόμων από την Ελλάδα στην Γερμανία βάσει του δικαιώματος επανένωσης που προβλέπει ο Κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙΙ»
διέψευσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε. Παρέπεμψε δε στους πραγματικούς αριθμούς των ατόμων που έφτασαν σε αυτό το πλαίσιο στην Γερμανία για το τρέχον έτος.
διέψευσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε. Παρέπεμψε δε στους πραγματικούς αριθμούς των ατόμων που έφτασαν σε αυτό το πλαίσιο στην Γερμανία για το τρέχον έτος.
«Όχι. Δεν υπάρχει τέτοιο όριο. Αυτό φαίνεται και από τους πραγματικούς αριθμούς των μεταφορών, οι οποίες πρώτον τους τελευταίους μήνες είχαν μεγάλες διακυμάνσεις για διάφορους λόγους και δεύτερον στον μήνα με τον πιο χαμηλό αριθμό ήταν πάνω από 80 και σε αυτόν με τον υψηλότερο πάνω από 200. Έτσι ήταν και τον περασμένο μήνα, τον Οκτώβριο, άρα ο αριθμός 70 ως όριο δεν υπάρχει», τόνισε ο κ. Πλάτε και διευκρίνισε ότι η διακύμανση στους αριθμούς σχετίζεται με τις διακυμάνσεις στις δυνατότητες και από την ελληνική πλευρά. «Ο συντονισμός απαιτεί πολλή δουλειά και μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, αλλά και στο εσωτερικό της Γερμανίας με τα κρατίδια», εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι «τα άτομα που πρόκειται να έρθουν πρέπει και κάπου να πάνε, καθώς έδαφος διαθέτουν τα κρατίδια και όχι η ομοσπονδία και για αυτό χρειάζεται πάντα μια σχετική οργανωτική προετοιμασία».
Σύμφωνα με τον κ. Πλάτε, η αιτία για γερμανοελληνικές συνεννοήσεις προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη σταθερότητα και προβλεψιμότητα σε ό,τι αφορά τους αριθμούς .ήταν ότι σε ένα μήνα ήρθαν μονομιάς πάρα πολλοί και σχετικά απροσδόκητα και έτσι «διαπιστώθηκε η ανάγκη να υπάρξει περισσότερη εγκυρότητα εκ των προτέρων». Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι μόνο κατά το 2017 η Γερμανία πέρα από τις 2.176 μεταφορές από την Ελλάδα στο πλαίσιο του Δουβλίνου ΙΙΙ, δέχτηκε εθελοντικά και 4.552 άτομα (μέχρις τις 7.11.2017) μέσω των αποφάσεων για μετεγκατάσταση (relocation), ενώ από το σύνολο των μεταφορών βάσει του Δουβλίνου από όλα τα κράτη-μέλη προς την Γερμανία, σχεδόν οι μισές ήταν από την Ελλάδα.
«Αυτό σημαίνει ότι ήδη τώρα από την Ελλάδα γίνονται δυσανάλογα πολλές μεταφορές βάσει του Δουβλίνου σε σχέση με άλλες χώρες που υποβάλλουν αιτήματα προς εμάς. Και πρέπει να προσέξει κανείς ώστε να εξακολουθήσουμε να μπορούμε να δικαιολογήσουμε το να μην χρησιμοποιούμε όλη τη διαθέσιμη δυνατότητα μόνο για τα άτομα που βρίσκονται στην Ελλάδα. Και πρέπει βεβαίως κοιτάξουμε ότι η Γερμανία ήδη αναλαμβάνει σε πάρα πολλές περιπτώσεις την αρμοδιότητα βάσει του Δουβλίνου, όπου κανονικά άλλα κράτη-μέλη θα είχαν για αυτό την υποχρέωση και δεν το κάνουν για διάφορους λόγους. Και αυτό επίσης δεσμεύει δυνατότητες», πρόσθεσε.
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε ό,τι αφορά τα άτομα που έχουν λάβει διαβεβαίωση ότι θα τους δοθεί άδεια εισόδου στην Γερμανία αλλά ακόμη δεν έχει γίνει η μεταφορά, ο κ. Πλάτε δήλωσε δεν μπορεί κανείς να πει με απόλυτη σιγουριά εάν ένας μεγάλος αριθμός τέτοιων ατόμων εισήλθε είτε από άλλες οδούς, δηλαδή μέσω του σχεδίου της μετεγκετάστασης ή από μόνοι τους είτε συνέχισαν προς άλλα κράτη-μέλη. Αυτά τα στοιχεία, διευκρίνισε, δεν μπορούν να αποσαφηνιστούν 100% με την ελληνική πλευρά. «Εξακολουθούμε όμως να προσπαθούμε να συνεχίσουμε εκεί την επανένωση των οικογενειών σε μεγάλους αριθμούς και εάν δείτε τους αριθμούς των τελευταίων μηνών, θα διαπιστώσετε ότι μάλλον η τάση είναι αυξητική και όχι το αντίθετο», κατέληξε.
Σχετικές ετικέτες:ΓερμανίαΕλλάδαΚόσμοςπρόσφυγεςπροσφυγικό
Σχετικά άρθρα