Μαθητής δημοτικού με πρόβλημα αλκοολισμού στην Κρήτη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μαθητής δημοτικού με πρόβλημα αλκοολισμού στην Κρήτη

17:47 | 10/11/17

Στα Χανιά περισσότεροι οι θάνατοι από αλκοόλ παρά από ναρκωτικά

Σοκ προκαλεί η είδηση ότι το μικρότερο σε ηλικία περιστατικό με πρόβλημα χρήσης αλκοόλ, που τουλάχιστον έχει καταγραφεί στο ΚΕΘΕΑ Αριάδνη στα Χανιά ήταν αυτό ενός παιδιού μόλις 9-10 ετών.

Επρόκειτο για μαθητή της Δ' τάξης δημοτικού σε σχολείο των Χανίων, ο οποίος έκανε χρήση αλκοόλ. Το πρόβλημα διαπιστώθηκε στο σχολείο του, το οποίο απευθύνθηκε στο ΚΕΘΕΑ Αριάδνη ζητώντας βοήθεια για τον μικρό μαθητή.

Το πρόβλημα κατάχρησης αλκοόλ στους ενήλικες στην Κρήτη είναι τεράστιο με αποτέλεσμα οι θάνατοι από αλκοόλ να είναι διπλάσιοι σε σχέση με τους θανάτους από τα ναρκωτικά. Το κακό είναι ότι πολύ πιο πάνω από τους μισούς που πίνουν, οδηγούν παράλληλα.

Ο υπεύθυνος της Μονάδας Συμβουλευτικής Χανίων του «ΚΕΘΕΑ Αριάδνη» Γιώργος Γαβριλάκης αναφέρει:


«Στην Κρήτη δυστυχώς, οι άνθρωποι μαθαίνουν από πολύ μικροί να κάνουν χρήση του αλκοόλ. Έχουμε περίπου 10πλάσιους θανάτους αλκοόλ (και δεν συμπεριλαμβάνω σε αυτούς τα τροχαία με μέθη) από ό,τι έχουμε από την ηρωίνη. Αν βάλουμε και τα τροχαία που φέτος στην Κρήτη ήταν πάρα πολλά, τότε το πρόβλημα γίνεται εκρηκτικό.

Το πιο μικρό σε ηλικία περιστατικό που έχουμε καταγράψει είναι μαθητής τετάρτης δημοτικού. Ο μαθητής έκανε χρήση αλκοόλ και το σχολείο στο οποίο φοιτούσε απευθύνθηκε στο ΚΕΘΕΑ και ζήτησε βοήθεια. Αυτό είναι καταγεγραμμένο.

Επειδή στην Κρήτη είναι σχεδόν θέμα πολιτισμικό, υπάρχει άρνηση να κατανοήσουν ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είναι πρόβλημα και δυστυχώς από τα στοιχεία που διατηρούμε διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στα Χανιά και πίνουν και οδηγούν μαζί. Από αυτούς που ρωτήσαμε περίπου το 60-70% και πίνει και οδηγεί, οι άλλοι που δεν οδηγούν ή δεν έχουν δίπλωμα (τους το έχει πάρει δηλαδή η τροχαία) ή δεν έχουν αυτοκίνητο γιατί το έχουν τρακάρει. Σε επίπεδο Χανίων αυτά τα στοιχεία.»

Μύθος πως το ένα ποτηράκι κρασί στις έγκυες δεν πειράζει

Η ενδεικνυόμενη ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ στις έγκυες γυναίκες είναι... μηδενική! Το ένα ποτηράκι που μπορεί να θεωρείται ακίνδυνο προς κατανάλωση απαγορεύεται, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει αναπτυξιακή και νοητική διαταραχή στο παιδί. Όπως ακριβώς μηδενική πρέπει να είναι και η κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους.

Όπως επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. ΟΚΑΝΑ και ψυχίατρος, Δήμος Φωτόπουλος:


«Το αλκοόλ έχει το εξής ζήτημα, είναι μια ψυχοτρόπα ουσία που είναι νόμιμη και εύκολα προσβάσιμη. Η χρήση αλκοόλ κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης είναι υποτιμημένο θέμα. Οι έγκυες δεν πρέπει να πίνουν καθόλου αλκοόλ. Απαγορεύεται ιατρικά. Το αλκοόλ είναι μια ουσία που επηρεάζει την υγεία του εμβρύου και τη ψυχοκοινωνική εξέλιξή του. Η αποδεκτή ποσότητα αλκοόλ για τις εγκύους είναι μηδέν! Όπως ακριβώς και για τους ανήλικους.

Η Κρήτη έχει λίγο υψηλότερα ποσοστά από την υπόλοιπη Ελλάδα. Το πιο σημαντικό σημείο είναι η κοινωνική αποδοχή που υπάρχει για το αλκοόλ. Βλέπουμε ότι το να πίνει κανείς είναι παραπάνω από αποδεκτό και μάλιστα κάποιες φορές είναι το ζητούμενο.

Όταν αρχίζει κάποιος να έχει ανάγκη το αλκοόλ για να λειτουργεί σε φυσιολογικά πλαίσια, όταν έχει ανάγκη το αλκοόλ για να μπορέσει να κοιμηθεί το βράδυ, να βγει βόλτα και να ευχαριστηθεί τη συντροφιά με τους φίλους του ή το άλλο φύλλο, τότε έχει πρόβλημα.»

Ειδικά στην Κρήτη δύσκολα αντιλαμβάνονται ότι έχουν πρόβλημα με το αλκοόλ

Ειδικά στην Κρήτη που η κατάχρηση του αλκοόλ ειδικά στις κοινωνιλές εκδηλώσεις είναι αποδεκτή, το να αντιληφθεί κάποιος ότι έχει πρόβλημα είναι δύσκολο. Από την άλλη, η ανεκτικότητα που δείχνουν οι οικείοι στην αλλαγή της συμπεριφοράς του ατόμου λόγω της χρήσης αλκοόλ δεν βοηθά.

Όπως αναφέρει η Μαρία Σμυρνάκη - Ψυχολόγος στο ΚΕΘΕΑ Αριάδνη:


«Υπάρχει συνήθως μια ανοχή από τη σύζυγο ή τους γονείς για το γεγονός ότι ο άνθρωπός τους χάνει τον έλεγχο με τη χρήση αλκοόλ τόσο του πόσο πίνει όσο και των συμπεριφορών του. Είναι σημαντικό οι ίδιοι οι άνθρωποι να πάρουν βοήθεια για να βάλουν όρια στη συμπεριφορά του ατόμου που αντιμετωπίζει το πρόβλημα και να το οδηγήσουν να λάβει βοήθεια. Αυτό γίνεται μέσα από συναντήσεις στο ΚΕΘΕΑ που γίνονται στην αρχή και μετά μέσα από την ένταξή τους στην ομάδα οικογένειας στην οποία εκπαιδεύονται για το πώς θα διαχειριστούν τον άνθρωπό τους.

Ο κοινωνικοπολιτισμικός παράγοντας παίζει μεγάλο ρόλο στο να μην αποδεχθεί το άτομο το πρόβλημά του. Μάλιστα οι άνθρωποι που καλούν μας λένε από το τηλέφωνο "Εγώ δεν είμαι αλκοολικός απλώς έχω κάποια θέματα που θα ήθελα να τα συζητήσω". Είναι δύσκολο τόσο να αναγνωρίσουν το πρόβλημά τους όσο και να κάνουν κάτι γιατί το διάστημα που συμμετέχουν σε ομάδες είναι σε πλήρη αποχή από το αλκοόλ και αυτό είναι δύσκολο γιατί απομονώνονται πολύ κοινωνικά για να μπορέσουν να το καταφέρουν ειδικά στην αρχή. Στην πορεία μαθαίνουν να συμμετέχουν στις κοινωνικές εκδηλώσεις και το διαχειρίζονται.

Το νόμιμο του πράγματος δεν βοηθά στο να αποδεχτεί κάποιος ότι έχει πρόβλημαν όσο και ο περίγυρός του. Οπότε είναι πιο δύσκολο.»

Αυτές και πολλές άλλες ενδιαφέρουμε επισημάνσεις έγιναν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Μονάδα Συμβουλευτικής Χανίων του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, με θέμα το αλκοόλ, την πρόληψη και τη θεραπεία και συνδιοργανωτές τον δήμο Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ.

Η αντιδήμαρχος Χανίων, Ελευθερία Αλιφιεράκη ανέφερε για την καμπάνια ενημέρωσης στα σχολεία που ετοιμάζει ο δήμος:

«Στις μέρες μας και ειδικά στο νησί που ζούμε τέτοιες δράσεις είναι απαραίτητες. Είτε η συνήθεια, είτε τα έθιμα στο νησί, είτε ο τρόπος που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, έχουν μέρος της ευθύνης για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα. Ξεκινάμε μια δράση ενημέρωσης στα σχολεία, κυρίως σε λύκεια, προκειμένου με το φυλλάδιο που έχουμε δημιουργήσει "Αλήθειες και Μύθοι για το αλκοόλ" να αντιληφθούν τα παιδιά πόσο σοβαρό είναι το θέμα και το ότι το αλκοόλ δεν είναι "μαγκιά" αλλά ένας επικίνδυνος δρόμος...»






Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών