18:45 | 10/11/17
Το σχέδιο για πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών των Δ.ο.Υ με στόχο βελτίωση των υπηρεσιών με την κωδική ονομασία blue print ανέλυσε σήμερα ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο 4ο ATHENS LAW FORUM ON TAXATION
Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στο σχέδιο της Α.Α.Δ.Ε., Blue Print, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020 στο οποίο προωθείται η πελατοκεντρική προσέγγιση μέσω της ηλεκτρονικοποίησης της επαφής του συναλλασόμενου με την Α.Α.Δ.Ε. δηλαδή μέσω email, τηλεφώνου κ.λ.π. και τη συστηματοποίηση των εγκυκλίων και των φορολογικών διατάξεων. Παράλληλα, σημείωσε ότι προωθεί τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών και έδωσε ως παράδειγμα το θέμα των προστίμων για τα τέλη κυκλοφορίας, η οποία θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών και της Α.Α.Δ.Ε. και θα διευκολύνει τον πολίτη, καθώς για θέματα με εμπλεκόμενες πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου, θα απαιτείται μία μόνο επίσκεψη στο Δημόσιο από τον εμπλεκόμενο πολίτη.Επίσης, τόνισε ότι με το νέο σχέδιο επιδιώκεται η δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και εργασιακού περιβάλλοντος, παράλληλα με την κεντρικοποίηση των λειτουργιών, που θα επιτρέψουν στην Α.Α.Δ.Ε. την εξοικονόμηση πόρων και ανθρωπίνου δυναμικού, ώστε να υπάρξει στροφή στη βασική λειτουργία της Α.Α.Δ.Ε. τον έλεγχο. Επισήμανε δε την ανησυχία που υπάρχει και στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, ότι αν αποτύχει η πάταξη της φοροδιαφυγής, ο νομοταγής πολίτης θα αναρωτηθεί γιατί πληρώνει φόρους. Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία έχουν σημαντικό ρόλο στις διασταυρώσεις στοιχείων και σε άλλες εργασίες της Α.Α.Δ.Ε. Για τον σκοπο παυτό προχωρά η πρόσληψη στελεχών με κατάλληλες ικανότητες οι οποίες θα ολοκληρωθούν έως το 2018, παράλληλα με την ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού. Για την οποία υπογράμμισε ότι έχει πολύ καλή συνεργασία με την αρμόδια υπουργό, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία κατανοεί τη σπουδαιότητά της.
Διευκρίνισε δε, ότι η Α.Α.Δ.Ε. έχει καταφέρει να προχωρήσει σε μείωση του stock των επιστροφών κατά 50% τον μήνα Σεπτέμβριο και στοχεύει σύντομα να επανέλθει στις 90 ημέρες που προβλέπει η νομοθεσία.
Επιμένουν στον ακατάσχετο λογαριασμό οι επιχειρήσεις
Την αδήρητη ανάγκη της θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις ζήτησε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας σημειώνοντας ότι έτσι θα περιοριστεί το κύμα χρεοκοπιών . Τόνισε συγκεκριμένα ότι ο λογαριασμός αυτό θα διαχειρίζεται τις βασικές λειτουργίες μιας επιχείρησης όπως η μισθοδοσία οι οφειλές στο δημόσιο και η πληρωμή προμηθευτών . Το ύψος του ακατάσχετου στον εν λόγω λογαρισμό θα μπορεί να καθορίζεται σε ετήσια βάση με βάση τα απολογιστικά δεδομένατης οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.Το δεύτερο βασικό σημείο της τοποθέτησής του ήταν η ανάγκη επανασχεδιασμού του συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, ώστε να αποφύγουν το λουκέτο ή τη φοροδιαφυγή, διατήρηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και επέκτασή του στις ακριτικές περιοχές, αλλά και μείωση των φορολογικών συντελεστών με ταυτόχρονη δέσμευση του κράτους για τη διατήρηση αυτού του καθεστώτος για τουλάχιστον μία πενταετία, ώστε να μπορούν να λειτουργούν όλοι με σχεδιασμό για το μέλλον χωρίς αιφνιδιασμούς.
Στα 40 δις η παραοικονομία
Στα 40 δισ. ευρώ εκτίμησε ο σύμβουλος, σύμβουλος δημοσιονομικής πολιτικής του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη κ Στέλιος Πέτσας το ύψος παραοικονομίας τονίζοντας ότι από το ποσό αυτό οποία προκύπτει φοροδιαφυγή ύψους 12 δις ευρώ και δυσανάλογα μεγάλο αριθμό χαμηλών δηλωθέντων εισοδημάτων, επισήμανε από την πλευρά τουΕπισήμανε ότι η φοροδιαφυγή στη χώρα μας μειώνεται, αλλά το συνολικό ποσό της απέχει πολύ από τον μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών.Παράλληλα, σημείωσε ότι η μείωση στο Κενό ΦΠΑ (VAT GAP) αντιστράφηκε το 2015, δείχνοντας ότι η αύξηση των φόρων φέρνει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουμε και υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι έχουμε έναν φαύλο κύκλο που πρέπει να σπάσει.
Τόνισε ακόμη ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης παράλληλα με τη μείωση των φόρων θα φέρει αύξηση εισπραξιμότητας. Αυτή, μαζί με τη διαγραφή ανείσπρακτων οφειλών και την 5ετή παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων, αποτελούν τη «Συμφωνία Αλήθειας» που η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι είναι το πρώτο βήμα που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Καταλήγοντας σημείωσε ότι η μεγάλη αύξηση των φόρων κανιβαλίζει την κάλυψη άλλων υποχρεώσεων και οδηγεί στην αύξηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, οδηγώντας, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, στο 4ο μνημόνιο. Διευκρίνισε ότι τις πρώτες μειώσεις φόρων, η ΝΔ θα τις χρηματοδοτήσει από τις μειώσεις δαπανών και όταν αυτό θα αρχίσει να αποδίδει, θα έρθουν όλα τα υπόλοιπα. Ο κ. Πέτσας ανέφερε τις προτάσεις της ΝΔ για μείωση τω φορολογικών συντελεστών αλλά και το ανασχεδιασμό της golden visα για τους ξένους επενδυτές ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την Ελλάδα.
Τάσος Δασόπουλος
Σχετικές ετικέτες:Γιώργος ΠιτσιλήςεφορίεςΟικονομίαφορολογία
Σχετικά άρθρα