Στοχευμένη 'κοινωνική ατζέντα' από την κυβέρνηση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Στοχευμένη 'κοινωνική ατζέντα' από την κυβέρνηση

09:05 | 2/11/17

Μήνυμα ανακούφισης προς την κοινωνία με μία δέσμη στοχευμένων "διευκολύνσεων" προς κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα στέλνει η κυβέρνηση

Να ξεδιπλώσει μία κοινωνική ατζέντα και να λύσει ιδιαίτερα προβλήματα που απαιτούσαν ειδικό χειρισμό επιχειρεί η κυβέρνηση, προκειμένου να στείλει μήνυμα όχι μόνο στους ωφελούμενους, αλλά εν γένει στην κοινωνία πως οι “καλύτερες μέρες” δεν αργούν.

Άλλωστε, πρόκειται για ζητήματα που πολλές φορές έβρισκαν... προνομιακή θέση στα τηλεοπτικά “παράθυρα”, ενώ για ορισμένα απ’ αυτά απαιτήθηκε ιδιαίτερη προετοιμασία, αλλά και διαπραγμάτευση κατά την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου των δανειστών.

Τα κέρδη της διαπραγμάτευσης

Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένες από τις κοινωνικές παρεμβάσεις που προγραμματίζουν τα συναρμόδια υπουργεία για το επόμενο διάστημα συνομολογήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στον πρώτο γύρο των συζητήσεων στο Χίλτον. Στα διαπραγματευτικά κέρδη, επί παραδείγματι, συμπεριλαμβάνεται ένα θέμα που αποτελούσε πολύμηνο “πονοκέφαλο” για το Μέγαρο Μαξίμου: η διόρθωση της αδικίας του νόμου Κατρούγκαλου σχετικά με τις συντάξεις χηρείας, που άφηναν γυναίκες με παιδιά οι οποίες είχαν την ατυχία να μείνουν μόνες στη ζωή σε νέα ηλικία “ξεκρέμαστες”. Προχθές, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επισημοποίησε τις διαρροές της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας από την περασμένη εβδομάδα, προαναγγέλλοντας “ρύθμιση  για τις συντάξεις χηρείας, για τις οποίες συμφωνήθηκε η ύπαρξη κατώτατου πλαφόν στο ύψος της εθνικής σύνταξης τόσο για τον ή την σύζυγο όσο και για τα τέκνα”.

Στα κέρδη της διαπραγμάτευσης συγκαταλέγεται και “η ρύθμιση των οφειλών ύψους από 20.000 ως 50.000 ευρώ, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η οποία περιλαμβάνει τη δυνατότητα 120 δόσεων, με κούρεμα των προσαυξήσεων της τάξης του 85%”, όπως επίσης προανήγγειλε ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας, μάλιστα, πως “σε αντιστοίχιση με αυτή τη ρύθμιση θα εκδοθούν και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο”.

Πέραν αυτών, στο Χίλτον συμφωνήθηκε και η διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, του ταμείου των δημοσιογράφων, που επίσης αποτελούσε έναν πονοκέφαλο 14 μηνών για την κυβέρνηση και ταυτόχρονα ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Πρώτα οι εργαζόμενοι

Συν τοις άλλοις, μία ακόμη πρωτοβουλία που συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να νομοθετηθεί όταν κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, συνιστά την κατάργηση της πρώτης “μνημονιακής” διάταξης: συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι θα επανέλθουν στην πρώτη θέση των προτεραιοτήτων, στην λίστα των πιστωτών που εξοφλούνται όταν μία επιχείρηση θα οδηγείται στην εκκαθάριση ή στον πλειστηριασμό των περιουσιακών της στοιχείων. Μ’ άλλα λόγια, με την εν λόγω ρύθμιση, οι εργαζόμενοι θα τεθούν πάνω από τις τράπεζες, το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ιδιώτες πιστωτές.

Θετικές ρυθμίσεις

Στα παραπάνω αυτονοήτως θα προστεθούν οι κοινωνικές κατηγορίες που θα λάβουν το “κοινωνικό μέρισμα” από το υπερπλεόνασμα, το οποίο θα είναι διπλάσιο από πέρυσι, αφού αναμένεται να αγγίξει ακόμη και τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις, άλλωστε, μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για τον τρόπο και τους όρους διανομής του κοινωνικού μερίσματος βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και πολύ σύντομα ο κύβος θα ριφθεί και για το ακριβές ποσό, αλλά και για τον αριθμό και την εξειδίκευση των παραληπτών του. Παράλληλα, στις στοχευμένες ρυθμίσεις ανακούφισης με τις οποίες το Μαξίμου ποντάρει ότι θα δώσει πρακτικές λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα συμπεριλαμβάνεται η υπό διαπραγμάτευση πρωτοβουλία για ρύθμιση 120 δόσεων που θα αφορά τους μη εμπορικούς ελεύθερους επαγγελματίες. Τέλος, 81.715 δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ αναμένεται να “ανασάνουν” με ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία θα θεωρείται εξοφληθέν το δάνειο όσων έχουν καταβάλει το 60% του ποσού, θα προβλέπεται έκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων των δανειοληπτών, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά 10 χρόνια, αλλά και εξαιρέσεις για ανέργους και όσους αδυνατούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους.

Γιώργος Μελιγγώνης

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών