Βενιζέλος: Πολιτικό φιλοδώρημα εκμαυλισμού το κοινωνικό μέρισμα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Βενιζέλος: Πολιτικό φιλοδώρημα εκμαυλισμού το κοινωνικό μέρισμα

18:41 | 20/11/17

Χαρακτήρισε «μυωπική» και «αυτοκτονική» την πολιτική της επίτευξης πρωτογενών υπερπλεονασμάτων. Αμφισβήτησε την προοπτική «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια

Μύδρους κατά των υπερπλεονασμάτων που επέτρεψαν τη διανομή κοινωνικού μερίσματος στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της υπονομεύει την ανάπτυξη.

Σε παρέμβασή του επί του σχετικού νομοσχεδίου που ψηφίζεται απόψε στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το κοινωνικό μέρισμα ως «πολιτικά φιλοδώρημα εκμαυλισμού» που διαπνέεται από πελατειακή πολιτική. Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υπερφορολογεί» τους πολιτικούς της αντιπάλους και «αναδιανέμει τη μιζέρια». «Αυτοί που παίρνουν το μέρισμα το έχουν ήδη πληρώσει» τόνισε ο κ. Βενιζέλος και ισχυρίστηκε ότι το κοινωνικό μέρισμα δεν είναι 1,4 δισ. ευρώ όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός αλλά μόλις 600 εκατ. ευρώ.

Παρά τις αποστάσεις που πήρε από το μέρισμα ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει απόψε το σχετικό νομοσχέδιο. «Η δική μας ψήφος αφορά την μεταχείριση των κοινωνικών ομάδων, δεν αφορά  την πολιτική της κυβέρνησης που τρώει τις σάρκες της χώρας» διευκρίνισε αιτιολογώντας τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε αυστηρότατη κριτική στην κυβέρνηση για την επίτευξη υπερπλεονασμάτων. «Η κυβέρνηση τα έχει δώσει όλα και πλέον με τη θεωρία του υπερπλεονάσματος λέει ότι: “είμαστε πολύ καλύτεροι μαθητές από αυτό που απαιτεί ο κανονισμός του σχολείου”» ανέφερε και χαρακτήρισε «προκλητικά υφεσιακή» την επίτευξη υπερπλεονασμάτων και «δήθεν γεναιόδωρη πράξη». Έκανε, μάλιστα, λόγο για «μυωπική» και «αυτοκτονική» πολιτική που δεν οδηγεί πουθενά και στερεί πολλά δις ευρώ από την ανάπτυξη.

Ο κ. Βενιζέλος αμφισβήτησε, όμως, και τον ισχυρισμό της κυβέρνησης για επικείμενη «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. «Ποια είναι η καθαρή έξοδος, με τι επιτόκια και με τι επίπτωση στη βιωσιμότητα του χρέους;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών