Forbes: Η Ελλάδα ανακάμπτει, αλλά έχει ακόμα πολλά να κάνει | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Forbes: Η Ελλάδα ανακάμπτει, αλλά έχει ακόμα πολλά να κάνει

14:59 | 12/12/17

Κλίμα αισιοδοξίας και επενδυτικό ενδιαφέρον παρατηρεί το αμερικανικό περιοδικό στη χώρα μας, αλλά υποστηρίζει πως «θα έρθει περισσότερος πόνος» μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα λόγω των «κόκκινων» δανείων»

Η έξοδος της Ελλάδας απ' τον κύκλο των μνημονίων φαντάζει σαφέστατα ορατή σε σχέση με δύο χρόνια πριν και υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα, παρόλο που ακόμα έχει αρκετά να κάνει και μέσα σε αυτά είναι και τα νέα μέτρα στα οποία συμφώνησε «σχεδόν αθόρυβα» η κυβέρνηση με την 3η αξιολόγηση, παρατηρεί σε δημοσίευμά του το Forbes.

«Παρά το δράμα των τελευταίων εβδομάδων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης φαίνεται να έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητη. Στις 2 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα συμφώνησε αθόρυβα σε ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική κυβέρνηση θα το περάσει τώρα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο εγκαίρως για την επικύρωση από το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου» σχολιάζει η αρθρογράφος του κειμένου Frances Coppola.

Βέβαια, «όπως πάντα, οι μεταρρυθμίσεις είναι πολιτικά ευαίσθητες, συμπεριλαμβανομένης και της απελευθέρωσης των κρατικών εταιρειών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στον ανταγωνισμό και της αναθεώρησης της νομοθεσίας για τις απεργίες» σχολιάζει «αλλά αυτή τη φορά» τονίζει, «κανένας δεν αμφιβάλλει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν». «Η Ελλάδα έχει ήδη περάσει πολύ πιο δύσκολες αλλαγές, κυρίως στις συντάξεις, τις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή θεωρούσε ως ιερές. Έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να το πάρει το φάρμακο του», προσθέτει.

Σύμφωνα με το Forbes, «η αθόρυβη τρίτη αξιολόγηση σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο», καθώς «όλα τα κόμματα τώρα αναμένουν την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση στα μέσα του 2018 και μια ρεαλιστική προοπτική εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης». «Πριν από δύο χρόνια, λίγοι θα το θεωρούσαν αυτό δυνατό», υπογραμμίζει.

Η αρθρογράφος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο κλίμα αισιοδοξίας αλλά και στο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα, όπως φαίνεται, είναι ανοικτή για business». Εξάλλου, όπως σημείωσε, σε εκδήλωση που παρέστη στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερό κόμμα και μέλος του ευρωπαϊκού κινήματος της αριστεράς δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται για επιχειρήσεις.

Το δημοσίευμα του Forbes σχολιάζει μάλιστα ότι «η στρατηγική του ΥΠΟΙΚ είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα με την ελπίδα να προσελκύσει ξένες επενδύσεις», υποστηρίζοντας ότι γι' αυτό συμφώνησε «σε όλα όσα του ζήτησαν οι πιστωτές». «Εάν αυτή είναι η στρατηγική του, φαίνεται να λειτουργεί», συμπληρώνει.

Παρολ' αυτά, σημειώνει ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ελλάδα έχει πάρα πολλά να κάνει». Αναγνωρίζει στη συνέχεια ότι «τα τελευταία επτά χρόνια η οικονομία της έχει συρρικνωθεί κατά το ένα τρίτο σχεδόν», αλλά σχολιάζει πως «αν και η Ελλάδα αναπτύσσεται τώρα, τα χρόνια της ύφεσης έχουν αφήσει τα σημάδια τους. ακόμη και η Αθήνα, αυτή η μεγάλη και υπερήφανη πόλη, φαίνεται να είναι σε άσχημη κατάσταση: οι πολυκατοικίες της είναι σε άσχημη κατάσταση και κάθε διαθέσιμη επιφάνεια καλύπτεται με γκράφιτι. Εκτός Αθηνών, το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ χαμηλό για μια δυτική χώρα».

«Και θα έρθει περισσότερος πόνος» εκτιμά το Forbes, υποστηρίζοντας πως οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φορτωμένες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ότι η εκκαθάρισή τους θα σημαίνει περισσότερες χρεοκοπίες στον ελληνικό κλάδο των ΜμΕ.

Τέλος, υπογραμμίζει πως «αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να σταματήσει την αιμορραγία των νέων και εξειδικευμένων, κανένα ποσό ξένων επενδύσεων δεν θα φέρει μακροπρόθεσμη ευημερία».

Φωτογραφία: Sooc, πηγή

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών