Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε, η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε, η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε

09:17 | 20/12/17

Τις επόμενες κινήσεις της επεξεργάζεται η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, έχοντας διπλό στόχο

Την αντίστροφη μέτρηση για τον Αύγουστο του 2018 και την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο σηματοδοτεί για το Μέγαρο Μαξίμου η χθεσινή υπερψήφιση του προϋπολογισμού, καθώς πλέον η
κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει δύο προκλήσεις: αφενός, την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού, αφετέρου την δύσκολη υπόθεση να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι σε 8 μήνες από σήμερα τίποτα δε θα είναι ίδιο.

Η ανέφελη ψήφιση του προϋπολογισμού, που παραδοσιακά επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης, κατέδειξε την σταθερότητα του κυβερνητικού σχήματος -και η αλήθεια είναι πως στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είχαν ιδιαίτερη αγωνία για την ψηφοφορία. Άλλωστε, το χαλαρό κλίμα -τουλάχιστον σε σχέση με άλλες χρονιές – ήταν διάχυτο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και εκπεμπόταν και στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, καθώς στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι το παρόν πρόγραμμα και ο ψηφισθείς προϋπολογισμός μπορούν να “βγουν” και να οδηγήσουν στο “ξέφωτο” μετά το Μνημόνιο.

Τα κρίσιμα ορόσημα

Πλέον, λοιπόν, στο ραντάρ του Μεγάρου Μαξίμου “βλέπουν” τις προκλήσεις της επόμενης μέρας, που δεν είναι άλλες από το να τηρηθεί ο ίδιος ο προϋπολογισμός, αλλά και το γενικότερο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση  ως το τέλος του “αφηγήματός” της: δηλαδή, να καταρτιστούν σε σύντομο χρόνο όλες οι διατάξεις του περίφημου “πολυνομοσχεδίου” με τα προαπαιτούμενα, που αναμένεται στη Βουλή εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου. Στόχος είναι η κατάθεση και η συζήτηση επί του νομοσχεδίου να γίνουν στην ώρα τους, προκειμένου μετά την ψήφισή του να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις για να κλείσει και επισήμως η τρίτη αξιολόγηση. Στη συνέχεια, ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο θα ανοίξει για την κυβέρνηση: ο λόγος, φυσικά, για την ίσως δυσκολότερη διαπραγμάτευση -μετά το καλοκαίρι του 2015 – που θα κληθεί να διεξαγάγει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή την “επόμενη μέρα” μετά το Μνημόνιο.

Κοινωνικό αποτύπωμα

Παραλλήλως, ενόσω οι διαπραγματεύσεις γι’ αυτή την τέταρτη -τη “μεγάλη” - αξιολόγηση θα λαμβάνουν χώρα, το Μέγαρο Μαξίμου θα συνεχίσει, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, να αναζητεί τρόπους ώστε να διευρύνεται διαρκώς το κοινωνικό αποτύπωμα που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση. Βεβαίως, τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι ασφυκτικά -ειδικά από 1ης Ιανουαρίου, οπότε το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ. Πάντως, χθες συνεχίστηκε το “μπαράζ” θετικών ρυθμίσεων, καθώς μετά τα 400 ευρώ για τους ανέργους νέους, τα 650 ευρώ για τους εργαζόμενους που έχουν μείνει χωρίς δουλειά στη Δυτική Αττική εξαιτίας των πλημμυρών και την αύξηση του “ταβανιού” από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ για την προαιρετική υπαγωγή σε ΦΠΑ ελευθέρων επαγγελματιών, ανακοινώθηκε ότι ως τον Ιούνιο του 2016 τα 5 “προσφυγονήσια” του Αιγαίου (Σάμος, Χίος, Λέσβος, Κως, Λέρος) θα συνεχίσουν να έχουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Μία ημέρα νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης είχε ανακοινώσει ότι υιοθετείται ΦΠΑ 13% για τις υπηρεσίες υποστήριξης και φροντίδας ηλικιωμένων.

Όπως προαναφέρθηκε, πάντως, τέτοια δημοσιονομικά περιθώρια για... μία θετική ανακοίνωση ανά ημέρα προφανώς και δε θα υπάρχουν από την Πρωτοχρονιά και μετά. Όμως, όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, “δεν αποτιμώνται όλα σε χρήμα”. Και τον δρόμο γι’ αυτό τον δείχνουν τα σχέδια που επεξεργάζεται ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, για “επανένωση” των αδελφών που φοιτούν σε διαφορετικές πόλεις με την οικογένειά τους, καθώς κάτι τέτοιο δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ανακουφίζει καθοριστικά τον προϋπολογισμό πολλών νοικοκυριών...

Γιώργος Μελιγγώνης

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών