17:20 | 20/12/17
Κατά πλειοψηφία απορρίφθηκε το αίτημα ΝΔ για κλήση των κ.κ. Κοτζιά, Καμμένου και Βίτσα προκειμένου να παρέχουν εξηγήσεις για την ακυρωθείσα πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, με τους εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και της ΔΗΣΥ να αποχωρούν από την αίθουσα πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας - Νέο αίτημα από τη ΝΔ
του Άγγελου ΠροβολισιάνουΣτην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είχε συμπεριληφθεί το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για να κληθούν ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Άμυνας και ο αν. υπουργός Άμυνας προκειμένου να διευκρινίσουν λεπτομέρειες για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας. Ο Μάκης Βορίδης ζήτησε να διερευνηθεί ο ρόλος της εταιρίας που φερόταν ως μεσάζοντας της συμφωνίας, ενώ έκανε λόγο ακόμα και για πλαστά έγγραφα, αναφερόμενος μάλιστα σε κάποια απ' αυτά που είχε καταθέσει ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος. Ισχυρίστηκε δε πως με την στάση της η πλειοψηφία παραβιάζει τον κανονισμό.
«Έχετε αποφανθεί ποια είναι πλαστά, κατασκευασμένα κλπ» είπε δηκτικά προς τον κ. Βορίδη η πρόεδρος της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, και πρόσθεσε πως η Εισαγγελία Αρείου Πάγου ήδη διεξάγει έρευνα και κατά συνέπεια εκείνη θα κρίνει τι είναι πλαστό τι όχι. Υποστήριξε, επίσης, πως η διαδικασία που ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση συνάδει σε Εξεταστική Επιτροπή, με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να μην έχει τέτοιες αρμοδιότητες. Ως εκ τούτου, η κ. Χριστοδουλοπούλου τοποθετήθηκε αρνητικά σχετικά με το αίτημα της ΝΔ.
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε πως η Επιτροπή δεν μετατρέπεται σε Εξεταστική. «Έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν» είπε, παραθέτοντας το παράδειγμα των συνεδριάσεων με την κλήση της εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη. «Δικονομικά εάν προκύψει εμπλοκή υπουργού το ζήτημα θα παραπεμφθεί στη Βουλή» είπε και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε σχέση με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».
Μετά το τέλος του κύκλου τοποθετήσεων, το ανεφάρμοστο -κατά την Τασία Χριστοδουλοπούλου- αίτημα τέθηκε σε ψηφοφορία, γεγονός που προκάλεσε δριμύτατη αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία διαφώνησαν με τη διαδικασία που τηρήθηκε. Ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για παραβίαση του Κανονισμού, ενώ ο κ. Βενιζέλος κατήγγειλε την κυβέρνηση για ακραία και βάρβαρη παραβίαση του Συντάγματος. «Πρέπει να σας γίνει πρόταση μομφής» πρόσθεσε ο ίδιος. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου, απαντώντας στις εγκλήσεις της αντιπολίτευσης, παρέθεσε ότι με βάση το άρθρο 43α του Κανονισμού της Βουλής η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι καταχρηστική εξαιτίας της έρευνας που διεξάγει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Η ΝΔ επανήλθε με νέα πρόταση, με βάση το άρθρο 41α του Κανονισμού, ζητώντας αυτή τη φορά να έρθουν εκτός από τους υπουργούς κι άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφερόμενη στο νέο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι θα ζητήσει την γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.
Μετά από όλα αυτά, κατά την ώρα της ψηφοφορίας οι εκπρόσωποι ΝΔ και ΔΗΣΥ αποχώρησαν από την αίθουσα, με το πρώτο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απορρίπτεται κατά πλειοψηφία.
Να προστεθεί πως υπέρ των αιτημάτων της ΝΔ τάχθηκαν Ποτάμι και ΚΚΕ, ενώ ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων είχε ενημερώσει με επιστολή πως δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στην συνεδρίαση.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Δημοκρατική ΣυμπαράταξηΝΔΠολιτικήΣαουδική Αραβία
Σχετικά άρθρα