10:25 | 18/12/17
Ποια πολιτική ατζέντα έθεσε ο πρώην πρωθυπουργός και σε ποιους εκτός της ΝΔ απευθύνθηκε - Πως ανταποκρίθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τι είπε για το ίδιο ζήτημα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος
Το 11 συνέδριο της ΝΔ προσέφερε μια είδηση που υπερβαίνει κατά πολύ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτή η είδηση δεν ήταν άλλη από την δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή το Σάββατο πρωί κατά την προσέλευσή του στο χώρο του συνεδρίου. Πρόκειται για τη μόλις δεύτερη on camera δήλωσή του μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία της ΝΔ το 2009. Το γεγονός δε, ότι η πρώτη on camera δήλωσή του αφορούσε το δημοψήφισμα του 2015 δείχνει ότι μάλλον ο κ. Καραμανλής ήθελε να πει πολλά περισσότερα από όσα εκ πρώτης όψεως δείχνει η δήλωση του και αυτό δεν αφορά την ενότητα της ΝΔ, η οποία σε τελική ανάλυση δεν διακυβεύεται έτσι και αλλιώς στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα.Το μυστικό της παρέμβασης Καραμανλή βρίσκεται στη φράση «σε αυτό το συνέδριο η ΝΔ θα αναδείξει το σχέδιό της για την ανάταξη της χώρας μας με προτεραιότητες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, με πρώτη τη συνταγματική αναθεώρηση, …». Ουσιαστικά ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε την ατζέντα της επόμενης μέρας για το πολιτικό σύστημα της χώρας ιεραρχώντας ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα την αναθεώρηση του συντάγματος.
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του με την οποία έκλεισε τις διήμερες εργασίες του 11 συνεδρίου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του πρώην πρωθυπουργού και είπε επί λέξει: «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ένα καινούργιο Σύνταγμα στη χώρα. Ένα σύγχρονο Σύνταγμα που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της Νέας Ελλάδας, θα εγγυάται σταθερότητα και θα διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή λειτουργία του πολιτεύματός μας. Και κυρίως θα απελευθερώνει τη δημιουργικότητα του Έλληνα από τα δεσμά του κρατισμού». Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης προσδιόρισε το περιεχόμενο και την κατεύθυνση την οποία θέλει να δώσει στην αναθεώρηση του συντάγματος.
Το θέμα επίσης της συνταγματικής αναθεώρησης έθεσε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος αφού επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια επιχειρείται να αποδοθούν στην Ευρώπη τα «λάθη» και οι «παθογένειες» του ελληνικού πολιτικού συστήματος που οδήγησαν στην κρίση υπογράμμισε πως «η ΝΔ «έχει ως μια ακόμα αποστολή την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών στην πολιτική και τους λειτουργούς της, την ισχυροποίηση των δημοκρατικών μας θεσμών, την ενδυνάμωση της κοινωνικής μας συνοχής και να θέσει τα θεμέλια της αρχιτεκτονικής μιας νέας, σύγχρονης, ευρωπαϊκής Ελληνικής πολιτείας, με μία τολμηρή και θαρραλέα συνταγματική αναθεώρηση».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη ΝΔ έχουν ήδη έτοιμη την πρότασή τους για τη συνταγματική αναθεώρηση καθώς έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία με την επίβλεψη του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιώργου Γεραπετρίτη, επικεφαλής της 12μελούς ομάδας των συμβούλων τεχνοκρατών που πλαισιώνουν τον κ. Μητσοτάκη. Επιπλέον η πρόταση της ΝΔ αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να δοθεί στη δημοσιότητα.
Το ουσιαστικό όμως στη δεδομένη στιγμή είναι πως το μήνυμα Καραμανλή για τη συνταγματική αναθεώρηση ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα δεν απευθυνόταν μόνο ή κυρίως στη ΝΔ. Απευθυνόταν στην κυβέρνηση αλλά και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις με βασικότερη το «Κίνημα Αλλαγής». Ο λόγος είναι απλός και δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι για να προχωρήσει απρόσκοπτα στην αναθεώρηση του συντάγματος η επόμενη βουλή θα πρέπει να υπάρξει ευρεία συναίνεση σ’ αυτή τη βουλή για τα άρθρα που θα τεθούν υπό αναθεώρηση.
Προ ενός και πλέον χρόνου άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης είχε ανοίξει το ζήτημα και είχε προτείνει στον Αλέξη Τσίπρα να συναινέσουν τα δύο κόμματα στα άρθρα που θέλουν να κριθούν ως αναθεωρητέα ώστε η επόμενη βουλή να προχωρήσει στην αναθεώρηση με βάση το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές καθώς μια ευρύτατη πλειοψηφία σήμερα θα δώσει τη δυνατότητα με απλή πλειοψηφία να προχωρήσει η επόμενη κυβέρνηση στην αναθεώρηση. Υπό την έννοια αυτή είναι ανοιχτό το ζήτημα του ποια στάση θα κρατήσει η κυβέρνηση αλλά και οι άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Θοδωρής Λαπαναΐτης
Σχετικές ετικέτες:Δημήτρης ΑβραμόπουλοςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΚώστας ΚαραμανλήςΝΔΠολιτική
Σχετικά άρθρα