Δεκαήμερο σπριντ για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Δεκαήμερο σπριντ για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης

09:44 | 9/1/18

Το πολυνομοσχέδιο των 600 σελίδων είναι το πιο αποφασιστικό βήμα για την ουσιαστική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης

Με την σημερινή κατάθεση του πολυνομοσχέδιου για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης ξεκινά ένα δεκαήμερο σπριντ που θα κρίνει την τελική συμφωνία στις 22 του μήνα.

Το πολυνομοσχέδιο των 600 σελίδων που θα κλείσει περίπου τα μισά από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης είναι το πιο αποφασιστικό βήμα για την ουσιαστική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Μετά της έγκριση, αργά το βράδυ της Δευτέρας από τους επικεφαλής των ομάδων των θεσμών η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα πρέπει να πάρει την έγκριση για το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα και από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δυσκολία βρίσκεται στο ότι στο πολυσέλιδο κείμενο του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται «δύσκολα» μέτρα που έχουν συναντήσει ήδη πολλές αντιστάσεις.

Το πρώτο είναι η διάταξη που δυσκολεύει την διαδικασία κήρυξης των απεργιών ζητώντας πλειοψηφία του 50 συν ένα. Η διάταξη συνάντησε πολλές αντιδράσεις όταν κατατέθηκε για πρώτη φορά στις αρχές Δεκεμβρίου , αποσύρθηκε και τώρα επαναπροοωθείται αφού οι δανειστές δεν ήθελαν να ακούσουν για νέα αναβολή της .

Ένα δεύτερο δύσκολο θέμα είναι η θεσμοθέτηση της πώλησης των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι και το τέλος του 2018 Και αυτό το θέμα είχε συναντήσει σοβαρές αντιδράσεις και από Βουλευτές του κόμματος που αποτελεί τον κορμό της Κυβέρνησης .

Ένα τρίτο φλέγον θέμα είναι η επέκταση του θεσμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη προς το δημόσιο το οποίο αν και έχει περισσότερο διαδικαστικό χαρακτήρα ( αφού πλειστηριασμοί για χρέη στο δημόσιο δεν έχουν σταματήσει ποτέ να γίνονται ) έχει φορτιστεί ιδιαίτερα λόγω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έχει λειτουργήσει για τα χρέη των τραπεζών. Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει το θέμα να αναβληθεί για λίγο αργότερα ( θέλουν να αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Φεβρουάριο) αλλά έχει συναντήσει σθεναρή αντίσταση από τους δανειστές.

Θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η έκβαση για τα οικογενειακά επιδόματα όπου τα βοηθήματα αυξάνονται για τις οικογένειες με ένα και δύο παιδιά την στιγμή που διασφαλίζονται και τα πολυτεκνικά για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν μια σειρά από επιμέρους ρυθμίσεις για φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων αποκρατικοποιήσεις που θα επανεξεταστούν , μέτρα τόνωσης της επιχειρηματικότητας .

Τρέξιμο και για τις υπουργικές αποφάσεις
Υπάρχουν επίσης μια σειρά μέτρων τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν αλλά για τα οποία εκκρεμεί μόνο η έκδοση υπουργικών αποφάσεων . Τα μέτρα αυτά είναι δευτερεύοντα αλλά σε αυτό το χρονικό σημείο η δυνατότητα αναβολής τους είναι μηδενική .

Συνεπώς παράλληλα με την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου που αναμένεται την Δευτέρα 15 του μήνα θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός και για την ολοκλήρωση και των μικρότερης σημασίας μέτρων.

Δύο απαραίτητες εγκρίσεις.

Νωρίτερα την πρόοδο της διαδικασίας θα πρέπει να επικυρώσει το σώματα των Ευρωπαίων τεχνοκρατών του EWG μεθαύριο Πέμπτη.

Η δεύτερη έγκριση θα έρθει με την συμπλήρωση της έκθεσης συμμόρφωσης ( compliance report ) που θα συντάξει μέχρι και τις 18 του μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή . Αν η έκθεση μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία έχει κενά και ελλείψεις η Τρίτη αξιολόγηση θα παραταθεί μέχρι να ολοκληρωθεί το σύνολο των προαπαιτούμενων. Το Eurogroup στις 22 του μήνα θα εγκρίνει μεν το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά θα σπάσει την δόση που θα εγκριθεί στην Ελλάδα σε υποδόσεις δίνοντας για άλλη μια φορά «χρήματα έναντι μέτρων».

Αν όμως έχουμε τις δύο αυτές εγρκίσεις, το Eurogrpoup στις 22 του μήνα θα  είναι για πρώτη φορά μια "τυπική διαδικασία".

Τάσος Δασόπουλος

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών