10:49 | 25/1/18
Πως υποδέχτηκαν οι γαλάζιες φυλές την απόφαση προέδρου της ΝΔ, ο ρόλος των συλλαλητηρίων και η δια της υπεκφυγής άρνηση της σύνθετης ονομασίας
Το πρωί της Τετάρτης οι πολιτικοί συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ΝΔ έλαβαν ένα email στις 10:15 το πρωί μέσω του οποίου πληροφορούνταν από το γραφείο τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προγραμματισθείσα για τις 4:30 το απόγευμα συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ μεταφερόταν μιάμιση ώρα νωρίτερα και έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εκφωνούσε την εισήγησή του στις 3μμ. Κανείς δεν έδωσε σημασία σ’ αυτή τη… λεπτομέρεια.Στο τέλος της ημέρας όμως φάνηκε πως επρόκειτο για μια κίνηση με πολύ συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά. Το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ είχε επιλέξει το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη ότι «για εμάς το θέμα έκλεισε εδώ. Η λύση πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία» να σταλεί πριν καν ξεκινήσει η συνάντηση Τσίπρα και Ζάεφ στο Νταβός, με στόχο να προκαταληφθούν οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο της χώρας.
Χτες ο κ. Μητσοτάκης επισημοποίησε με τον πιο καθαρό τρόπο τη στροφή 180 μοιρών στη θέση της ΝΔ για το Σκοπιανό που διαφαινόταν το τελευταίο διάστημα και οριστικοποιήθηκε -κατά τις πληροφορίες μας- στη σκέψη του προέδρου της ΝΔ με το συλλαλητήριο της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, καθιστούσε σαφές ότι δεν θα βάλει σε δοκιμασία τη συνοχή της ΝΔ.
Επί της ουσίας έστελνε το μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η ΝΔ δεν θα μετάσχει στην «πλειοψηφία βουλευτών» για την οποία είχε κάνει λόγο ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ σε μια προσπάθεια να σηκώσει ασπίδα προστασίας στις επιθέσεις που δέχεται από την κυβέρνηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις παλιότερες τοποθετήσεις των ηγετών του και των κορυφαίων στελεχών του ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε με νόημα ότι «είμαστε περήφανοι για την ιστορία όλων των πολιτικών αρχηγών» της ΝΔ.
Την απόφαση Μητσοτάκη να απόσχει από την εξέλιξη του Σκοπιανού και να κλείσει και την ελάχιστη χαραμάδα που μπορεί να υπήρχε για συνεννόηση με την κυβέρνηση στο θέμα ουσιαστικά χαιρέτισαν και υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό οι οπαδοί του Αντώνη Σαμαρά και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού σήκωσαν το γάντι στο Μαξίμου και απάντησαν ότι ουδέποτε ο κ. Σαμαράς ήταν διατεθειμένος να δεχτεί λύση που να περιέχει τον όρο Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής χώρας. Ερωτηματικό αποτελεί τι πραγματικά σκέφτονται οι Καραμανλικοί αν και είναι σαφές ότι η αντίληψή τους για μια διαπραγματευτική τακτική διαφορετική από μηδενική βάση και με το Βουκουρέστι ως «κόκκινη γραμμή» και όχι ως «εθνική γραμμή» έπαιρνε υπόψη τις ανάγκες συνοχής της ΝΔ που εκ του αποτελέσματος φάνηκε καθαρά ότι η γαλάζια παράταξη δεν μπορούσε να σηκώσει εν συνόλω το βάρος μιας πραγματικά αμοιβαία αποδεκτής λύσης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.
Εκεί που τα πράγματα είναι σαφή από την ανάποδη σε σχέση με το Σαμαρικό στρατόπεδο και τη σκληρή δεξιά πτέρυγα της ΝΔ είναι στους ακραιφνείς μη παραδοσιακούς νεοδημοκράτες υποστηρικτές του κ. Μητσοτάκη οι οποίοι κυριολεκτικά βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. Όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις πάρα πολλών στο διαδίκτυο η χτεσινή τοποθέτηση Μητσοτάκη αποτελεί κυριολεκτικά ψυχρολουσία για το μεταρρυθμιστικό φιλελεύθερο και μετριοπαθές προφίλ στο όνομα του οποίου τον είχαν στηρίξει για την άνοδό του στην ηγεσία της ΝΔ και προσδοκούσαν πολλά σ’ αυτό.
Η χτεσινή μέρα αποτελεί σίγουρα ένα σταθμό για τη ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης πήρε μια πρωτοβουλία η οποία εμπεριέχει μεγάλα ρίσκα, ειδικά αν το Σκοπιανό αποτελέσει παράγοντα πολιτικών ανακατατάξεων και αναδιάταξης του πολιτικού συστήματος. Πλέον είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί αποκλειστικά σε μια κοινωνική αντικυβερνητική συμμαχία στην οποία θα διαγκωνίζεται με δυνάμεις που ξεκινούν απο΄τους ΑΝ.ΕΛΛ και καταλήγουν στη Χρυσή Αυγή.
Θοδωρής Λαπαναΐτης
Σχετικές ετικέτες:Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝΔΠΓΔΜΠολιτικήΣκόπια
Σχετικά άρθρα