09:41 | 31/1/18
Τρόπους υπέρβασης της διαφωνίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης σε σχέση με την σύνθετη ονομασία της πΓΔΜ ψάχνουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, εξετάζοντας όλα τα σενάρια
Μπορεί η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας-πΓΔΜ να μετρά μόλις 15 ημέρες για το ονοματολογικό και να μην έχει κλείσει καμία συμφωνία ακόμη, ωστόσο η κρίση που προκλήθηκε με αφορμή την δεδηλωμένη αντίθεση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην χρήση του όρου “Μακεδονία” ενεργοποιεί σενάρια διαχείρισης τυχόν κρίσης, αν υπάρξει εν τέλει συμφωνία και έρθει προς κύρωση στη Βουλή.Βεβαίως, η προχθεσινή δημόσια διαβεβαίωση του Πάνου Καμμένου πως “θα τιμήσει μέχρι τέλους” την “έντιμη συνεργασία” του με τον ΣΥΡΙΖΑ έριξε τίτλους τέλους -προσώρας, τουλάχιστον – στα σενάρια περί κυβερνητικής αποσταθεροποίησης, “διαζυγίου” μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. και ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Ωστόσο, στο επιτελείο του πρωθυπουργού εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, καθώς η διαφωνία του κόμματος του Πάνου Καμμένου για την χρήση του όρου “Μακεδονία” παραμένει στο τραπέζι. Την ώρα, λοιπόν, που στο υπουργείο Εξωτερικών καταρτίζουν το περίφημο “σύμφωνο” που θα παρουσιάσει στην πΓΔΜ η ελληνική πλευρά για να λυθεί το επί της ουσίας ζήτημα, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές λύσεις και οι ελιγμοί που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την κυβερνητική συνοχή, αλλά και την έγκριση μίας συμφωνίας.
Τα σενάρια
Άλλωστε, με δεδομένη και την “πίεση” που ασκείται στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων από τα συλλαλητήρια και την επαμφοτερίζουσα στάση που τηρεί η ΝΔ έναντι αυτών, εκτιμάται ότι ο Πάνος Καμμένος έχει εξαιρετικά περιορισμένα περιθώρια ελιγμών. Μ’ άλλα λόγια, είναι σχεδόν αδύνατο -όπως τουλάχιστον εκτιμούν πολλοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο – να στηρίξει με ένα “ναι” στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος και το κόμμα του μία “σύνθετη ονομασία”, όσο καλή κι αν είναι η τελική συμφωνία που μπορεί να κατατεθεί στην Εθνική Αντιπροσωπεία.Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων σε ανώτατο επίπεδο είναι να παραμείνει ανοιχτή η γραμμή επικοινωνίας, προκειμένου να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί.
Αν, λοιπόν, φτάσει στη Βουλή μία συμφωνία, τότε τα ενδεχόμενα που μπορεί να προκύψουν είναι πολύ συγκεκριμένα: καταρχάς, η κυβέρνηση θα ποντάρει στην “προοδευτική πλειοψηφία βουλευτών”, ελπίζοντας ότι τουλάχιστον η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι θα στηρίξουν την επίλυση ενός θέματος εξωτερικής πολιτικής που παραμένει σε εκκρεμότητα σχεδόν 27 χρόνια, σπαταλώντας πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας. Αυτό, άλλωστε, υπονόησε χθες, μιλώντας στο “Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6” ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, ενώ μία ημέρα νωρίτερα είχε μιλήσει στην δημόσια τηλεόραση (εκπομπή “Επόμενη Μέρα”) για “πλειοψηφία βουλευτών” και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, πάντως, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα μπορούσαν να απόσχουν της ψηφοφορίας, προκειμένου να δείξουν, τουλάχιστον, πως στηρίζουν την κυβέρνηση επειδή δεν... καταψηφίζουν.
Μομφή αλλιώς... εμπιστοσύνη
Όπως και να έχει, αν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, τότε πολιτικό πρόβλημα για το Μέγαρο Μαξίμου θα υπάρξει, ενώ η ΝΔ -και όχι μόνο, ενδεχομένως – θα επιμείνει στην σύνδεση της ψηφοφορίας με την δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής προς την κυβέρνηση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, λοιπόν, αν υπάρξει ψηφοφορία για την επίλυση του ονοματολογικού, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα έχουν προηγουμένως συμφωνήσει πως, όποια κι αν είναι η έκβαση της εν λόγω ψηφοφορίας, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα συνεχίσουν να θεωρούνται μέρος της “συμπολίτευσης”. Με άλλα λόγια, αν η αξιωματική αντιπολίτευση καταθέσει πρόταση μομφής, τότε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα δώσουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, προκειμένου να επαναβεβαιωθεί η κυβερνητική σταθερότητα. Κι αν δεν γίνει αυτό, τότε δεν αποκλείεται να επιλέξει ο πρωθυπουργός να ζητήσει ο ίδιος την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, προκαλώντας την σχετική τριήμερη συζήτηση, ώστε να προβεί σε “φυγή προς τα εμπρός”.Γιώργος Μελιγγώνης
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΑΝΕΛβουλήΠάνος ΚαμμένοςΠΓΔΜΠολιτικήΣκόπιαΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων