Σκοπιανό: Σε γραμμή συλλαλητηρίου ο Μητσοτάκης, με φόντο Σαμαρά - Καραμανλή | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σκοπιανό: Σε γραμμή συλλαλητηρίου ο Μητσοτάκης, με φόντο Σαμαρά - Καραμανλή

18:55 | 24/1/18

Το ξαφνικό σκληρό "όχι" του προέδρου της ΝΔ σε οποιαδήποτε συμφωνία με την ΠΓΔΜ σε αυτή τη συγκυρία και οι δύσκολες ισορροπίες μεταξύ των σαμαρικών που ζητούσαν ξεκάθαρη τοποθέτηση κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία και του καραμανλικού κεκτημένου στο Βουκουρέστι

Την πλήρη μεταστροφή της ΝΔ υιοθετώντας στην πράξη τα συνθήματα του συλλαλητηρίου κατά της σύνθετης ονομασίας με τη χρήση του όρου Μακεδονία στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, επιβεβαίωσε με την ομιλία του στην πολιτική επιτροπή της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκλεισε οριστικά την πόρτα σε λύση με τη συμβολή της ΝΔ τονίζοντας με έμφαση «για εμάς το ζήτημα έκλεισε εδώ. Η λύση πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία και αφού η άλλη πλευρά έχει αποδείξει έμπρακτα πως θέλει πραγματικά λύση. Εκτός και αν υπάρχουν κάποιοι τόσο πρόθυμοι για να απεμπολήσουν τα εθνικά συμφέροντα. Εμείς συνένοχοι σε μια ιστορία που θα τραυματίσει την ψυχή του έθνους δεν θα γίνουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης ισορροπώντας σε τεντωμένο σχοινί και αποφεύγοντας να πει ευθέως ότι είναι κατά της σύνθετης ονομασίας υπογράμμισε ότι «θα ξεκινούσα τη διαπραγμάτευση από τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και θα περίμενα να δω απτά δείγματα γραφής από την άλλη πλευρά. Δεν θα προχωρούσα στο επόμενο στάδιο αν τα Σκόπια δεν δεσμεύονταν να αλλάξουν το Σύνταγμά τους και δεν θα δεχόμουν καμία αναφορά σε μακεδονικό έθνος όπως έκανε ο κ. Νίμιτς χωρίς να πάρει καμία απάντηση από την κυβέρνηση».

Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης από τη μια ικανοποίησε την πλευρά Σαμαρά και άλλα στελέχη που τάσσονται κατά της λύσης με τη χρήση του όρου Μακεδονία και ταυτόχρονα επιχειρεί να ικανοποιήσει και την πλευρά Καραμανλή με τη «διπλωματική παρακαταθήκη» όπως τη χαρακτήρισε, του Βουκουρεστίου. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Νταβός της Ελβετίας η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζάεφ ο κ. Μητσοτάκης έκανε την αναφορά στην άρνηση του «μακεδονικού έθνους» που είναι και η μόνη «παρέμβαση» του Κώστα Καραμανλή σύμφωνα με τους συνεργάτες του που αποστασιοποιούνταν από άλλα δημοσιεύματα για τον πρώην πρωθυπουργό το Σαββατοκύριακο που πέρασε.

Από εκεί και πέρα είναι πλήρες το αγκάλιασμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία καθώς όπως σημείωσε «ακόμα και αν ερχόταν κάποια λύση μέσα σ’ αυτό το κλίμα θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα στο εσωτερικό από αυτά που θα έλυνε στο εξωτερικό» υπογραμμίζοντας: «Δεν θα δεχτώ να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Δεν θα δεχτώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν θα επιτρέψω σε διάφορα ακραία στοιχεία να καπηλευτούν τα αισθήματα του ελληνικού λαού. Η λύση πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία και αφού η άλλη πλευρά έχει αποδείξει έμπρακτα πως θέλει πραγματικά λύση που θα οδηγούσε στην αρμονική συμβίωση των δύο λαών. Εκτός και αν υπάρχουν κάποιοι τόσο πρόθυμοι για να απεμπολήσουν τα εθνικά συμφέροντα. Για μας το ζήτημα έκλεισε εδώ. Εμείς συνένοχοι σε μια ιστορία που θα τραυματίσει την ψυχή του έθνους δεν θα γίνουμε».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης και για να κρύψει τις αντιφάσεις της ΝΔ κάτω από το χαλί κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διαπραγματεύεται κρυφά» και «αντί να ενημερώσει την αντιπολίτευση πρώτα, προσπαθεί να την παγιδεύσει και μετά να τη συκοφαντήσει», ενώ έχοντας από κάτω στο ακροατήριο τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε με νόημα «η ΝΔ είναι μεγάλη πατριωτική παράταξη αυτού του τόπου. Είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας και την ιστορία όλων των πολιτικών αρχηγών».

«Το 2008 –συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης- η κυβέρνηση απέτρεψε, παρά την πίεση των Αμερικανών την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς προηγούμενη λύση στο όνομα. Τότε υπέγραφαν κείμενα για να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτά έκαναν οι ΣΥΡΙΖαίοι το 2008 που τότε έλεγαν δώστα όλα. Όχι μαθήματα από αυτούς που υπονόμευαν τότε το δικό μας διαπραγματευτικό αγώνα».

Ο κ. Μητσοτάκης προσδοκώντας σε πολιτικά οφέλη από τα συλλαλητήρια επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «σπεύδει να συκοφαντήσει ως εθνικιστή και ακροδεξιό όποιον διαφωνεί μαζί της», προσθέτοντας ότι «οι πολίτες αντιδρούν γιατί οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση, γιατί δεν θέλουν να παίζουν κάποιοι με το φιλότιμο, την αξιοπρέπεια και τον πατριωτισμό τους. Η κυβέρνηση πήγε να απαξιώσει όσους συμμετείχαν. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού που εκφράστηκε εκεί δεν αποτελείται από ακραίους. Ντροπή κάποιοι να τους χαρακτηρίζουν έτσι». Ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε και προσωπικό τόνο κάνοντας αναφορές στον παππού του Κυριάκο Μητσοτάκη που «πολέμησε στη Σιάτιστα επικεφαλής Κρητών εθελοντών. Δικαιούμαι να είμαι υπερήφανος . Δικαιούμαστε όλοι να είμαστε υπερήφανοι για τους παππούδες μας που πολέμησαν για τη Μακεδονία μας» και συνέχισε: «Δεν δέχομαι από κανένα την ταύτιση του πατριωτισμού με τον ακραίο εθνικισμό. Πείτε σε κάτι ανιστόρητους ότι αν δεν υπήρχαν αυτοί η Ελλάδα θα ήταν ένα μικρό κρατίδιο».

Θοδωρής Λαπαναΐτης, πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr

Διαβάστε σχετικά: Όχι σε οποιαδήποτε λύση στο Σκοπιανό από Μητσοτάκη (βίντεο)

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών