11:07 | 26/2/18
Η τουρκική προκλητικότητα, αλλά και η διαπραγμάτευση για το όνομα της πΓΔΜ επί τάπητος στην ατζέντα της κυβέρνησης
Εβδομάδα εξωτερικής πολιτικής ξεκινά για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η τουρκική επιθετικότητα συνεχίζεται, ενώ νέες ψηφίδες αναμένεται να προστεθούν και στο παζλ της επίλυσης του ονοματολογικού με την πΓΔΜ.Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έχει φέρει στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ήδη από την περασμένη εβδομάδα, με τις παρεμβάσεις του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, για την οποία ο απολογισμός κυβερνητικών παραγόντων είναι θετικός. Υπενθυμίζεται ότι τόσο για το θέμα της επίλυσης του ονοματολογικού, όσο και για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, ο πρωθυπουργός είχε απανωτές συναντήσεις με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι και με πλήθος ηγετών και ευρωπαίων παραγόντων.
Τουρκικός "πονοκέφαλος"
Άλλωστε, δεν ήταν τυχαία η παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που απέστειλε ηχηρότατο μήνυμα στην Άγκυρα, προειδοποιώντας την πως αν δεν αλλάξει στάση, τότε ενδέχεται να μην πραγματοποιηθεί καν η ευρωτουρκική μίνι Σύνοδος Κορυφής της 26ης Μαρτίου στην Βάρνα της Βουλγαρίας. Συν τοις άλλοις, ο πρωθυπουργός, κατά την συνέντευξη Τύπου μετά την Σύνοδο Κορυφής, απέστειλε ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία, επισημαίνοντας πως η γειτονική χώρα έχει ξεπεράσει την «κόκκινη γραμμή» και προσθέτοντας ότι «υπάρχουν και όρια». Εξάλλου, στο Μαξίμου δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν απλόχερη στήριξη στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, καθιστώντας σαφές πως πρόβλημα με τον γείτονά τους δεν έχουν η Ελλάδα ή η Κύπρος, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη. Τα ελληνοτουρκικά, δηλαδή, όπως και τα τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ που δημιούργησε η Τουρκία αποτελούν «ευρωτουρκικό» πρόβλημα και όχι πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν η Αθήνα και η Λευκωσία.Στην κυβέρνηση κρίνουν το παραπάνω μήνυμα ως εξαιρετικά σημαντικό για τη… συνέχεια, με δεδομένο ότι η Άγκυρα δεν δείχνει καμία διαλλακτική διάθεση –αν συνυπολογιστούν και οι δύο νέες NAVTEX με τις οποίες δεσμεύει για έναν μήνα μία ολόκληρη «λωρίδα» στη νοτιοανατολική Μεσόγειο που φτάνει ως τα ανοιχτά της Ιεράπετρας.
Αναμένοντας τον Γιούνκερ
Την ίδια στιγμή, όλα δείχνουν πως και στο μέτωπο της ονοματοδοσίας της πΓΔΜ έρχεται η «ώρα της αλήθειας». Το περίφημο «σύμφωνο» που περιέχει το πλαίσιο των ελληνικών προτάσεων και συνέταξε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς είναι έτοιμος και, κατά πληροφορίες, τυγχάνει και της έγκρισης του Μεγάρου Μαξίμου. Ταυτοχρόνως, είναι θέμα ημερών το ταξίδι του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στα Σκόπια, καθώς η προϋπόθεση αλλαγής και των πινακίδων της ονομασίας του αεροδρομίου έχει εκπληρωθεί. Κι όλα αυτά, ενόσω το Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών προσδοκά πως η επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στα Σκόπια θα δώσει άλλο ένα «κίνητρο» στην κυβέρνηση Ζάεφ προκειμένου να επιδείξει πρόσθετη βούληση για την επίλυση του ονοματολογικού. Εξάλλο, όσο καλό κι αν είναι το κλίμα στις συζητήσεις των δύο χωρών, η διαπραγμάτευση έχει αρχίσει να φτάνει στο πλέον δύσκολο σημείο: στο πώς θα αποκρουστεί ο αλυτρωτισμός και κατά πόσον μπορεί να υπάρξει «με τη μία» αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ –κάτι που η μεν Αθήνα θέτει ως προϋπόθεση, τα δε Σκόπια περιγράφουν ως δύσκολο έως αδύνατο…πηγή
Σχετικές ετικέτες:ΠολιτικήΣΥΡΙΖΑΤουρκίατουρκικές παραβιάσεις
Σχετικά άρθρα