Ο λόγος που η Εκκλησία πήγε στο συλλαλητήριο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ο λόγος που η Εκκλησία πήγε στο συλλαλητήριο

16:19 | 5/2/18

Ο Μητροπολίτης Σύρου εξηγεί τί έγινε και η ιεραρχία της Εκκλησίας, ενώ αρχικά είχε εκφράσει την άποψη πως δεν χρειάζεται συλλαλητήριο για την Μακεδονία, στην συνέχεια δήλωσε την συμμετοχή της σε αυτό της Αθήνας όπου και ανέγνωσε το μήνυμά της

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ιεράς Συνόδου στο συλλαλητήριο της Κυριακής για το Σκοπιανό και την Μακεδονία, Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, εξηγεί τί έγινε και η ιεραρχία της Εκκλησίας, ενώ αρχικά είχε εκφράσει την άποψη πως δεν χρειάζεται συλλαλητήριο για την Μακεδονία, στην συνέχεια δήλωσε την συμμετοχή της σε αυτό της Αθήνας όπου και ανέγνωσε το μήνυμά της.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

«Δεν υπήρξε αλλαγή της Ιεράς Συνόδου. Ο Μακαριώτατος είχε κάνει μια δήλωση τον Ιανουάριο λέγοντας ότι «θεωρώ πως δεν χρειάζονται συλλαλητήρια». Ότι δηλαδή η εκκλησία δεν χρειάζεται να διοργανώσει συλλαλητήριο για το θέμα αυτό. Εδέχετο η εκκλησία πιέσεις να κάνει η ίδια συλλαλητήριο. Έτσι ερμηνεύεται η δήλωση του Μακαριωτάτου.

Εκ των υστέρων όμως, ζητήθηκε από τους διοργανωτές κάτι που δεν ζητήθηκε στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Η εκκλησία αυτόκλητη δεν ήθελε να πάει σε κάτι που διοργάνωναν άλλοι και δεν ήξερε, πως είχε διοργανωθεί, ποιοι ήταν οι συμμετέχοντες. Όταν όλα αυτά διερευνήθηκαν στο συλλαλητήριο της Αθήνας και η εκκλησία κατάλαβε ότι θα μπορούσε εκεί να αναγνώσει το μήνυμά της, που όπως σας είπα είναι διαχρονικό μήνυμα δεν είναι κάτι καινούργιο, τότε προσήλθαμε και όπως συνεννοηθήκαμε με τους ανθρώπους εκεί αναγνώσαμε το κείμενο που ήταν μήνυμα της Ιεράς Συνόδου, δεν ήταν προσωπικό των αρχιερέων και μετά από ομόφωνη απόφαση της Εκτάκτου συνεδρίασης του μηνός Ιανουαρίου.

Για την Θεσσαλονίκη δεν είχαμε λάβει πρόσκληση, δεν είχαν προσεγγίσει τον Μακαριώτατο οι άνθρωποι» δήλωσε ο Μητροπολίτης για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Μητροπολίτης εξέφρασε την θέση πως στο συλλαλητήριο αυτό τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που είχε θέσει η εκκλησία προκειμένου να συμμετάσχει. Δηλαδή να μην έχει κομματικό και πολιτικό χρωματισμό.

Είπε συγκεκριμένα: «Θεωρώ ότι τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που έθεσε η εκκλησία, στους διοργανωτές όταν προσήλθαν στον Αρχιεπίσκοπο και τον παρακάλεσαν να συμμετάσχει η εκκλησία στο συλλαλητήριο. Δηλαδή δεν είχε κομματικούς και πολιτικούς χρωματισμούς. Η εκκλησία θέλει να καταθέτει την άποψή της, μέσα στα πλαίσια των διακριτών ρόλων της με την πολιτεία, τους οποίους απολύτως σέβεται. Στο πλαίσιο της ιστορικής της ευθύνης, γιατί πάντοτε υπήρξε πρωτοπόρος στους αγώνες του Έθνους, στάθηκε δίπλα στον λαό μας. Αφουγκράστηκε πάντοτε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του».

Στο ερώτημα πως σχολιάζει τις προσπάθειες να πολιτικοποιηθεί το συλλαλητήριο και να μετατραπεί σε πολιτικό μήνυμα ο Μητροπολίτης απέφυγε να απαντήσει και παρέπεμψε στους διοργανωτές: «Νομίζω ότι είναι ένα ερώτημα που εγώ δεν έχω λόγο να απαντήσω. Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου πρέπει να απαντήσουν σε αυτό, γιατί είχαν την ευθύνη να το κρατήσουν μακριά από όλα αυτά τα οποία λέτε. Να το κρατήσουν και τώρα μακριά. Η εκκλησία κατέθεσε την μαρτυρία της, τίποτα περισσότερο.

Κατά την άποψή μας τηρήθηκαν αυτά. Αν εκ των υστέρων υπάρχει κάτι το οποίο δεν γνωρίζω, αυτό δεν είναι θέμα που αφορά εμάς (την εκκλησία).

Εμείς θεωρούμε πως πηγαίνοντας εκεί δεν είδαμε κομματικούς και πολιτικού χρωματισμούς. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να γνωρίζω τι σκέφτεται ο καθένας».

Ως προς το ποιος ήταν ο στόχος της συμμετοχής της εκκλησίας στο συλλαλητήριο ο Σεβασμιώτατος Σύρου τόνισε πως: «Η εκκλησία κατέθεσε την μαρτυρία της, την οποία από το 1992, διαχρονικά, δια πολλών έχει μαρτυρήσει, τόσο με την εγκύκλιο της 5ης Ιουνίου 1992, αν θυμάμαι καλά, της Ιεραρχίας τότε μάλιστα, η οποία αναγνώστηκε στον λαό. Όπως και με τις επιστολές του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου προς τον πρόεδρο της Αμερικής και τον Πάπα και άλλους αρχηγούς χωρών. Και τώρα με την έντονη διπλωματική κινητικότητα που εμφανίστηκε η εκκλησία επανήλθε την διαχρονική αυτή θέση της στο θέμα αυτό.

Η εκκλησία παρακολουθεί όπως και κάθε Έλληνας όλη αυτή την υπεύθυνη διαπραγματευτική δραστηριότητα, την οποία εκ των πραγμάτων και εκ της θέσεώς της, η Πολιτεία διεξάγει, με την γείτονα χώρα. Ευχόμεθα και προσευχόμεθα να επιτύχουν αυτές οι διαπραγματεύσεις, προς το συμφέρον της πατρίδας μας».

Τέλος σχολιάζοντας το συλλαλητήριο αυτό κάθ’ αυτό επεσήμανε πως επρόκειτο για ένα μεγάλο συλλαλητήριο.

«Νομίζω ότι ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση. Εκείνο που ιδιαίτερα με εντυπωσίασε ήταν η παρουσία πολλών νέων παιδιών, αγοριών και κοριτσιών, που κρατούσαν μια ελληνική σημαία και ζητούσαν μια απάντηση στον προβληματισμό που έχουν μέσα στην καρδιά τους αυτή την ώρα για το μεγάλο αυτό ευαίσθητο εθνικό θέμα, που νομίζω απασχολεί όλους. Γιατί και οι παρόντες και οι απόντες έχουμε το ίδιο φρόνημα και την ίδια αγωνία για τα θέματα της πατρίδος μας» δήλωσε συγκεκριμένα.


Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών