13:53 | 5/2/18
Τα 630 εκατ. ευρώ ξεπερνούν σε αξία οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια - Τι αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιδόσεις της Ελλάδας στον συγκεκριμένο τομέα
Του Δημήτρη ΔελεβέγκουΑνιχνευτές διοξειδίου του άνθρακα, συλλογή βρόχινου νερού, ηχομονωτικά κουφώματα, αισθητήρες φωτισμού, ρυθμίσεις ασφαλείας από απόσταση. Η περιγραφή αυτή δεν ανήκει σε κάποια υπερπολυτελή βίλα για λίγους, αλλά στο καλλιτεχνικό σχολείο του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, που αποτελεί τη μετεξέλιξη των λουτρών Παλατζιάν. Στη θέση των ιστορικών αυτών εγκαταστάσεων, που έπαψαν να λειτουργούν το 1972, ανεγέρθηκε ένα από τα 24 σχολικά κτίρια τα οποία υλοποιήθηκαν με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που επιτρέπει τον συνδυασμό ιδιωτικών πόρων, κεφαλαίων του Δημοσίου και τραπεζικού δανεισμού. Από το 2009 έως και το 2017, οπότε στη θέση του ειδικού γραμματέα ΣΔΙΤ βρίσκεται ο Νίκος Μαντζούφας, η ελληνική πολιτεία έχει υπογράψει και υλοποιεί τέτοιου είδους έργα ύψους 633 εκατ. ευρώ. Η «Ημερησία» παρουσιάζει τα έργα ΣΔΙΤ που σχεδιάζονται, υλοποιούνται ή έχουν ολοκληρωθεί, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία και ευεργετικές επιδράσεις σε επιμέρους τομείς όπως η κτηματαγορά και φυσικά η απασχόληση.
Τα νέα έργα
Δύο νέα μεγάλα έργα ΣΔΙΤ αναμένεται να κινητοποιήσουν την αγορά το προσεχές διάστημα, οπότε θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή της εταιρείας η οποία θα αναλάβει την κατασκευή και τη συντήρησή τους για διάστημα 25 ετών. Πρόκειται για την ανέγερση οκτώ νέων σχολικών συγκροτημάτων στον Νομό Χανίων και την ανάπλαση του κεντρικού πάρκου της πόλης, με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ, που ενέκρινε πριν από μερικούς μήνες η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ.Τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα και στο νέο κτίριο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), μια επένδυση 60 εκατ. ευρώ που αποτελεί την πρώτη ΣΔΙΤ στους τομείς υγείας και ιατροβιολογικών ερευνών.
Ζήτημα χρόνου είναι η υπογραφή της σύμβασης του έργου διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι υπογραφές μεταξύ του Δημοσίου και της αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα. Το έργο, που διαθέτει δυναμικότητα 200.000 τόνους και περιλαμβάνει τρεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, τρεις χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης, θα δημιουργήσει 600 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής και 200 θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία του.
Για ακόμα μία σύγχρονη εγκατάσταση επεξεργασίας απορριμμάτων, που βρίσκεται στην Ηλεία και έχει προϋπολογισμό 39 εκατ. ευρώ, αναμένεται να μπουν υπογραφές το προσεχές διάστημα. Το έργο έχει ανάδοχο την κοινοπραξία Μεσόγειος-J&P Αβαξ-ΑΑΓΗΣ, η οποία θα αναλάβει τη συντήρηση και τη λειτουργία της μονάδας.
Κοιτίδες ανάπτυξης
Πυρήνες ανάπτυξης και καινοτομίας αποτελούν μια σειρά από έργα ΣΔΙΤ που έχουν ολοκληρωθεί ή υλοποιούνται σε όλη την Ελλάδα. Ποια είναι αυτά;-Η υλοποίηση ευρυζωνικών δικτύων σε όλη την Ελλάδα, που υλοποιούν ανά ομάδες περιοχών ο ΟΤΕ και το σχήμα Hellas Online-Inrakat-Intracom, με κόστος ανάπτυξης και συντήρησης 265 εκατ. ευρώ.
- Το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες, του οποίου η έναρξη πλήρους εφαρμογής μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα εκμηδενίσει την εισιτηριοδιαφυγή σε μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ, αυξάνοντας τα έσοδα για τον ΟΑΣΑ. Την υλοποίηση και τη λειτουργία του έργου, προϋπολογισμού 69,8 εκατ. ευρώ, έχει αναλάβει το σχήμα ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-LG CNS CO.
- 14 σχολικές μονάδες στην Αττική με προϋπολογισμό 58 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 10,1 εκατ. ευρώ αποτελούν ίδια κεφάλαια της αναδόχου τεχνικής εταιρείας ΑΤΕΣΕ, που θα διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις για 25 χρόνια.
-Η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ηπειρο, που έχει δυναμικότητα 105.000 τόνους και προϋπολογισμό 52,6 εκατ. ευρώ, και θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία το επόμενο καλοκαίρι, με την 25ετή λειτουργία της να ανήκει στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
- 10 σχολικά κτίρια στην Αττική, ύψους 52 εκατ. ευρώ, με 9,9 εκατ. ευρώ να είναι ίδια κεφάλαια της J&P Αβαξ, που έχει αναλάβει τη συντήρηση και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.
-Η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία, που έχει βραβευτεί ως το καλύτερο έργο στο συγκεκριμένο τομέα παγκοσμίως. Τη λειτουργία του έργου, με προϋπολογισμό 49 εκατ. ευρώ και δυναμικότητα έως 120.000 τόνους, έχει αναλάβει για 25 χρόνια το σχήμα εταιρειών Ηλέκτωρ - Ακτωρ παραχωρήσεις.
-Το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στις Σέρρες προϋπολογισμού 36,2 εκατ. ευρώ. Την 25ετούς διάρκειας σύμβαση διαχείρισης, λειτουργίας και συντήρησης της εγκατάστασης που έχει δυναμικότητα 63.000 τόνων έχει αναλάβει η κοινοπραξία Αρχιρόδον - Intracom -Envitec.
-Οι επτά πυροσβεστικοί σταθμοί σε όλη την Ελλάδα, προϋπολογισμού 25,9 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία Γατζούλας ΑΕ έχει αναλάβει την 25ετούς διάρκειας σύμβαση λειτουργίας των εν λόγω εγκαταστάσεων.
- Το σύστημα τηλεματικής που επιτρέπει στους επιβάτες την έγκαιρη πληροφόρηση για τους χρόνους άφιξης και αναχώρησης των λεωφορείων και τρόλεϊ. Το συγχρηματοδούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση έργο αφορά την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού σε 1.750 λεωφορεία και 250 τρόλεϊ και τη δημιουργία 1.000 «έξυπνων» στάσεων. Είναι προϋπολογισμού 19 εκατ. ευρώ και βρίσκεται, για διάστημα 10,5 ετών, υπό τη διαχείριση των εταιρειών Intrasoft International SA-Intrakat.
-Η ψηφιακή καταγραφή, αποθήκευση και διάθεση πρακτικών συνεδριάσεων δικαστηρίων, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ που διαχειρίζεται για 5,5 χρόνια η εταιρεία
Πρωτοπόρος η Ελλάδα
Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε έκθεσή της, αποδίδει τα εύσημα στην Ελλάδα για την πρόοδο που έχει επιδείξει ως προς την προώθηση και την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων. Πανευρωπαϊκά, η χώρα μας, σύμφωνα με την έκθεση, αποτελεί τον μεγαλύτερο «υποδοχέα» Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) τόσο σε όγκο όσο και σε αξία. Οι μεγαλύτερες ΣΔΙΤ που έχουν υλοποιηθεί το διάστημα 2007-2013 σχετίζονται με τον τομέα των μεταφορών και την Τεχνολογία της Πληροφορίας. Τη χώρα μας ακολουθούν η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία και η Ισπανία. Οι συντάκτες της έκθεσης χαρακτηρίζουν την Ελλάδα χώρο πρωτοπόρο στον τομέα των ΣΔΙΤ, επειδή κατάφερε να χρησιμοποιήσει καινοτόμες δομές χρηματοδότησης, όπως η μείξη ιδιωτικών κεφαλαίων, ευρωπαϊκών δομικών κεφαλαίων και χρηματοπιστωτικών εργαλείων μόχλευσης. Τα ΣΔΙΤ όχι μόνο επιτρέπουν την κάλυψη του μεγάλου κενού σε υποδομές που διαθέτει η Ελλάδα, αλλά και την πιο γρήγορη ολοκλήρωση έργων υποδομής σε σχέση με τα «παραδοσιακά» δημόσια έργα, όπου οι καθυστερήσεις είναι σύνηθες φαινόμενο, όπως αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν.*Το θέμα δημοσιεύτηκε στην Ημερησία που κυκλοφορεί με το Έθνος της Κυριακής
Σχετικές ετικέτες:δημόσια έργαεπενδύσειςΟικονομίαΣΔΙΤ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων