16:41 | 15/2/18
Διέψευσε τις δυσοίωνες προβλέψεις του φθινοπώρου η φετινή παραγωγή λαδιού στην Ηλεία, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει έως τώρα από τα ελαιοτριβεία του νομού το τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της ΠΕ Ηλείας, η παραγωγή υπερβαίνει τους 35.000 τόνους και δεν αποκλείεται να φτάσει στις 40.000
Όπως δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο προϊστάμενος του αρμόδιου τμήματος, Γιώργος Μικέογλου, η φετινή ελαιοκομική περίοδος υπερέβη σε ορισμένες περιπτώσεις τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς η ελιά επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στα καιρικά φαινόμενα.«Από τη μέχρι τώρα εικόνα από τις εργασίες των ελαιοτριβείων θεωρούμε ότι είναι μια πάρα πολύ καλή χρονιά, με την εκτίμηση της παραγωγής να ανεβαίνει ή και να ξεπερνά τους 35.000 τόνους. Παρότι η χρονιά ξεκίνησε με κάποια προβλήματα ξηρασίας και ανομβρίας, κυρίως τον Σεπτέμβριο, που έφεραν μεγάλη ανησυχία σε όλους μας, αποδείχθηκε στην πορεία ότι κατάφερε το δέντρο και εξισορρόπησε το τότε στρεσάρισμα και η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι ήταν ικανοποιητική», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Μικέογλου, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντική είναι η φροντίδα και η ενασχόληση από τους παραγωγούς για την απόδοση της καλλιέργειας αλλά και η απρόσκοπτη υλοποίηση της δακοκτονίας.
«Βοήθησαν οι κλιματολογικές συνθήκες κατά την κρίσιμη περίοδο του καλοκαιριού, όμως σημαντικό ρόλο έπαιξε και το ότι οι παραγωγοί ασχολήθηκαν με κάποιες εργασίες περισσότερο με την καλλιέργειά τους, ίσως επειδή είχαν ταλαιπωρηθεί από την περσινή κακή χρονιά. Βοήθησε και η δακοκτονία πέρυσι, διότι περιόρισε ό,τι υπήρχε σε δάκο κάτω από το όριο της ζημιάς. Έτσι αποτυπώνεται μια καλή χρονιά παραγωγής ελαιολάδου με καλή ποιότητα, το οποίο απορροφάται άμεσα από την αγορά», εξήγησε ο κ. Μικέογλου.
Στόχος η θωράκιση και η αύξηση της παραγωγής λαδιού
Παράλληλα, στάθηκε ιδιαίτερα στην αντίδραση της ελιάς και επισήμανες ότι η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί ακόμα και 25% με τις υπάρχουσες εκτάσεις, αρκεί οι ελαιοπαραγωγοί να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας στις καλλιέργειές τους.«Είναι ένα κρίσιμο ερώτημα που θα πρέπει να απασχολήσει επιστήμονες και παραγωγούς πώς κατάφερε το δέντρο αντεπεξέλθει στην έλλειψη νερού, να ισορροπήσει ή και να ξεπεράσει τις αρχικές εκτιμήσεις. Όμως επόμενο κρίσιμο σημείο να δούμε πώς μπορεί να αυξηθεί η παραγωγή ακόμα και στους 65.000 τόνους, αν θεωρήσουμε ότι μια πλήρης χρονιά για την Ηλεία είναι οι 50.000 τόνοι όπως το 2015. Με καλύτερη φροντίδα και ορθολογικό τρόπο σε ορισμένες παραμέτρους, όπως η φυτοπροστασία, η λίπανση ή η ανάλυση εδάφους, μπορούν οι υπάρχουσες καλλιεργήσιμες εκτάσεις να αποδώσουν περισσότερο και να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία και οικονομία», σημείωσε ο κ. Μικέογλου.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ.Μητρόπουλος, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι παρά τις αρχικές αρνητικές προβλέψεις, η χρονιά ήταν αρκετά καλή για την Ηλεία.
«Παρά τις δυσκολίες του φθινοπώρου με την ανομβρία και το χαλάζι, ήταν από τις καλύτερες χρονιές σε επίπεδο νομού, τόσο σε ποιότητα όσο και σε παραγωγή. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε πόρους για να θωρακίσουμε την παραγωγή λαδιού, διότι φέτος κράτησε ζωντανή την τοπική οικονομία, δίνοντας ανάσα στους συμπολίτες μας», είπε ο κ. Μητρόπουλος.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:ελιάΕλλάδαΗλείαλάδιΠελοπόννησος
Σχετικά άρθρα