Ποιοι πρέπει να κάνουν αίτηση για το κοινωνικό τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ποιοι πρέπει να κάνουν αίτηση για το κοινωνικό τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα

15:09 | 15/2/18

Το ρολόι θα πρέπει να είναι στο όνομά του δικαιούχου ή στο όνομα της συζύγου

Από σήμερα 15 Φεβρουαρίου, με την ενεργοποίηση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), το
οποίο «δεν είναι διαθέσιμο μόνο από τη ΔΕΗ, αλλά ενδεχομένως θα δίνεται και από άλλους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας» όπως τόνισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ), Τάσος Τάγαρης.

«Ο πολίτης που θέλει να επωφεληθεί από την έκπτωση, θα πρέπει να μπει να κάνει αίτηση με τους κωδικούς του Taxis. Στη συνέχεια θα πρέπει να δώσει τον αριθμό του ρολογιού για το οποίο ζητά να γίνει η έκπτωση. Το ρολόι θα πρέπει να είναι στο όνομά του ή στο όνομα της συζύγου, και αφού γίνει διασταύρωση στοιχείων θα συγκεντρώσουμε στοιχεία για το πώς συντίθεται το νοικοκυριό αυτό, αν έχει φιλοξενούμενους, αν έχει άτομα με μηχανική υποστήριξη κ.ο.κ και στη συνέχεια θα εφαρμοστούν οι εκπτώσεις εφόσον υπάγεται είτε στο κοινωνικό τιμολόγιο τύπου Α είτε στο τύπου Β», εξηγεί.

Οι δύο κατηγορίες και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους

Σύμφωνα με τον κ.Τάγαρη, στο ΚΟΤ μπορούν να ενταχθούν άτομα από δύο κατηγορίες. Η μία καθορίζεται ως τύπου Α και «αφορά τα άτομα τα οποία έχουν πάρει ήδη το ΚΕΑ (σ.σ.: Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης)». Σε αυτή την περίπτωση, η ΗΔΙΚΑ θα αναζητήσει αν στο προηγούμενο δίμηνο «υπάρχει εγκεκριμένη αίτηση στο όνομα του αιτούντα, του συζύγου ή της συζύγου αντίστοιχα» και στην περίπτωση που βρεθεί εγκεκριμένη αίτηση, τότε εκείνη του κοινωνικού τιμολογίου προχωρά κανονικά, εφόσον δεν έχει αλλάξει η σύνθεση του νοικοκυριού ή κάποιο άλλο στοιχείο. Στη συνέχεια ενημερώνεται ο πολίτης «ότι εντάχθηκε στο κοινωνικό τιμολόγιο ποια θα είναι η έκπτωση που θα πάρει, ποια είναι η κατηγορία του ΚΟΤ στην οποία ανήκει, καθώς και τα όρια της κατανάλωσης επί των οποίων θα ισχύει αυτή η έκπτωση», σημειώνει.

Στην περίπτωση που δεν μπορεί να εξακριβωθεί αν μέσα στο προηγούμενο δίμηνο ο καταναλωτής έχει πάρει το ΚΕΑ τότε αυτόματα θα μεταπίπτει στην περίπτωση τύπου Β. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η διαδικασία που ακολουθείται είναι διαφορετική, καθώς «θα συμπληρώσει την αίτηση κανονικά, θα ελεγχθούν τα στοιχεία και τα κριτήρια όπως τα ορίζει η ΚΥΑ κι αν υπάρχει φιλοξενούμενος θα ζητηθεί συναίνεση». Στην τύπου Β κατηγορία των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου «είναι σαν να έχουμε να κάνουμε με μια καινούρια αίτηση, επομένως γίνεται ξανά ο έλεγχος των κριτηρίων».

Από την αίτηση σχηματίζεται η σύνθεση του νοικοκυριού, τουτέστιν «πόσα άτομα μένουν ή αν (για παράδειγμα) είναι νοικοκυριό μονοπρόσωπο και το εισόδημά του μέχρι 9.000 ευρώ, οπότε μπορεί να πάρει την έκπτωση του κοινωνικού τιμολογίου. Αν είναι ένα νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη ή μία μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, αυτό το όριο αυξάνεται στις 13.500 ευρώ και ούτω καθεξής », εξηγεί ο κ. Τάγαρης, ενώ τονίζει πως τα όρια και οι διαβαθμίσεις είναι γνωστά προς όλους, καθώς έχει δημοσιευθεί το ΦΕΚ που ορίζει ακριβώς ποια είναι τα όρια.

Ο χρόνος που χρειάζεται μέχρι την έγκριση μιας αίτησης για το ΚΟΤ του 2018

Η όλη διαδικασία έχει ως κεντρικό σημείο επεξεργασίας των δεδομένων την ΗΔΙΚΑ, που έχει αναλάβει τη μηχανογραφική υποστήριξη αυτής της διαδικασίας, όπως και να δημιουργήσει την πλατφόρμα στην οποία μπαίνουν οι πολίτες και κάνουν τις αιτήσεις τους. Το προσωπικό της διενεργεί και τους ελέγχους όπου χρειάζεται να γίνουν, και βεβαιώνει πως το νούμερο της παροχής είναι το σωστό και συμπίπτει με το άτομο που το δηλώνει. Παράλληλα, όπου χρειάζεται, ελέγχονται τα εισοδηματικά κριτήρια ή άλλα κριτήρια.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών