10:41 | 19/2/18
Στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι καθοριστικές εξελίξεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Μέχρι τότε αναμένεται να έχουν καταλήξει οι τεχνικές συζητήσεις
Την άνοιξη αναμένονται οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Για ακόμη μία χρονιά, η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθούν ξανά όλοι οι «βασικοί» παίχτες του ελληνικού προγράμματος, θα υπάρξει καθοριστική για τις εξελίξεις. Μέχρι τότε, αναμένεται να έχουν καταλήξει οι τεχνικές συζητήσεις για το χρέος που έχουν ήδη ξεκινήσει.Σύμφωνα με πηγές του NEWS24/7, «το κλίμα είναι θετικό, παρά τις διαφορές που υπάρχουν ακόμη μεταξύ Ευρωπαίων πιστωτών και ΔΝΤ». Οι πηγές αναφέρουν ότι παρόλο που δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία, Ευρωπαίοι δανειστές και ΔΝΤ βρίσκονται πολύ κοντά στο να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό που θα συμπεριλαμβάνει σχέδιο για την εποχή μετά το τέλος του Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018.
Όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, το ΔΝΤ μένει στο ελληνικό πρόγραμμα έως το τέλος. Βασικό «μέλημα» της Ελλάδας, αλλά και των Ευρωπαίων, είναι η… άρση του χαρακτηρισμού του χρέους ως «μη βιώσιμο» μετά το τέλος των συζητήσεων για την ελάφρυνση του. Απώτερος σκοπός λοιπόν είναι η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) από το Ταμείο…
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται ο γαλλικός μηχανισμός για το χρέος. Το ρεπορτάζ επιβεβαιώνει ότι το Ταμείο βλέπει ιδιαίτερα θετικά τον μηχανισμό. Πρόκειται για την γαλλική συμβιβαστική πρόταση, που συνδέει το ρυθμό αποπληρωμής του χρέους με την πορεία της ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Εάν η ανάπτυξη είναι μεγάλη, η αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων θα γίνεται ταχύτερα, εάν είναι χαμηλή θα γίνεται με πιο αργό ρυθμό ή και καθόλου, για όσο κριθεί απαραίτητο.
Ο μηχανισμός δίνει την απαραίτητη ευελιξία που απαιτείται στο πρόβλημα της απόστασης μεταξύ των προβλέψεων για την ανάπτυξη της Ελλάδας, που είναι απαισιόδοξες για το Ταμείο και πιο αισιόδοξες για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ωστόσο, το βασικό ερώτημα που παραμένει είναι αν ο μηχανισμός θα είναι «αυτόματος». Οι «σκληροί» του Eurogroup θέλουν να ενεργοποιείται υπό προϋποθέσεις, κάτι που, ωστόσο, θα άφηνε αμφιβολίες για το κατά πόσο τελικά το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να δυσκολέψει την μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας, αφού η ανασφάλεια δεν είναι ποτέ θετικό σημάδι για τις αγορές. Σε αυτό το debate, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να παίρνει την πλευρά της Ελλάδας, όπως επίσης και ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο.
Για να βρεθεί συμφωνία, προτείνεται –κλασικά- και ένας… τρίτος δρόμος για τον μηχανισμό, όπως το να συνδεθεί μόνο ένα μέρος της συμφωνίας με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων. Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο η απόφαση αυτή να αφορά την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν αγοράσει στη δευτερογενή αγορά το 2010, γνωστά ως ANFAs και SMPs.
Το ζήτημα τους ύψους των πλεονασμάτων μετά το 2022 που είναι θεμελιώδες για το Ταμείο θα συζητηθεί επίσης στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ αναμένεται να συζητηθεί το βασικό θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Είναι γνωστό ότι οι Ευρωπαίοι έχουν θέσει ως στόχο την επίτευξη ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022, ενώ, από το 2023 έως το 2060 ο στόχος αυτός «πέφτει» στο 2%. Από την πλευρά του το ΔΝΤ πιέζει για περαιτέρω μείωση κατά την ίδια περίοδο τουλάχιστον στο 1,5%, θεωρώντας ότι δεν είναι ρεαλιστικός ένας τέτοιος στόχος για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτό το σημείο, εκτιμάται ότι εάν είναι δυνατή η επίτευξη ενός συμβιβασμού, αυτή θα γίνει στο ανώτερο δυνατό πολιτικό επίπεδο.
Πηγές των Βρυξελλών μας διαβεβαίωσαν ότι παρόλο που η άτυπη προθεσμία είναι το Μάρτιο, οι πιο ουσιαστικές συζητήσεις αναμένεται να γίνουν τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.
Για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμπεριλαμβάνουν επιμηκύνσεις περιόδων αποπληρωμής και χάριτος, όπως επίσης και πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ που έχουν υψηλό επιτόκιο από τον ΕΜΣ, οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης προτείνουν να συνδεθούν με τη λεγόμενη «συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη» που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση και αναμένεται να παρουσιάσει την άνοιξη στους θεσμούς.
Είναι μια ιδέα των Γερμανών, που ωστόσο δεν πείθει το ΔΝΤ να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη σε βάθος χρόνου. Τα τελευταία θετικά νέα για την ελληνική οικονομία, όπως η πρόσφατη έξοδος στις αγορές με το επταετές ομόλογο επιτυγχάνοντας ικανοποιητικό επιτόκιο και η αναβάθμιση από τον οίκο Fich, έχουν παίξει σίγουρα ρόλο στη βελτίωση των υποθέσεων του Ταμείου για την ανάπτυξη.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η τελική ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αναμένεται να βασιστεί στα δύο σενάρια, του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων.
Όσον αφορά στα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, το Ταμείο φέρεται να ζητά επαρκή περιγραφή ενδεχόμενων μέτρων, αφού η γενικόλογη αναφορά του Eurogroup δεν του επαρκεί και θέλει περαιτέρω προσδιορισμό των δράσεων. Για ακόμη μία φορά, η Γαλλία φαίνεται να έχει καταθέσει μια πρόταση συμβιβασμού, για την κατάρτιση ενός «μακροχρόνιου σχεδίου έκτακτης ανάγκης» που θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ ανά πάσα στιγμή στο μέλλον. Με αυτό το σχέδιο το Ταμείο θα ήταν σύμφωνο, ωστόσο το Βερολίνο μέχρι το τέλος της θητείας του Σόιμπλε δεν φαινόταν διατεθειμένο να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινήσεις. Ο σχηματισμός νέου κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα, μια που ο καθορισμός της γερμανικής πολιτικής για την ΕΕ και την Ελλάδα παραμένει προς το παρόν ο παράγοντας Χ.
(Φωτό: AP Photo/Cliff Owen), Μαρία Ψαρά
Σχετικές ετικέτες:ελληνικό χρέοςΟικονομία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων