20:06 | 16/3/18
Το δίλημμα "Πρόοδος ή Συντήρηση" έθεσε κατά την ομιλία της στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι στόχος της νέας παράταξης θα πρέπει να είναι το "τσάκισμα" του νέου δικομματισμού
Τον οδικό χάρτη της επόμενης ημέρας για τον νέο, ενιαίο πλέον φορέα της Κεντροαριστεράς χάραξε με την εισηγητική της ομιλία στο ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η Φώφη Γεννηματά.«Κηρύσσουμε Ανένδοτο Αγώνα για την Αλλαγή της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών και την ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στον κόσμο» υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη των εργασιών του Ιδρυτικού Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής.
«Θέλουμε τη δύναμη για να τσακίσουμε τον κακέκτυπο δικομματισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος της παράταξης είναι η επιστροφή σε ρόλο πρωταγωνιστή.
«Επιδιώκουμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με την καθοριστική ενίσχυση μας. Ώστε να τσακίσουμε τον κακέκτυπο δικομματισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της ΝΔ που κρατά τη χώρα στο χθες», συμπλήρωσε η κ.Γεννηματά.
Η επικεφαλής του νέου φορέα επέμεινε πως το στρατηγικό δίλημμα είναι πρόοδος ή συντήρηση καθιστώντας σημαντικό ορόσημο τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, όπου, όπως είπε, θα είναι εκ των πραγμάτων μία Πανευρωπαϊκή μάχη των Σοσιαλιστών απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό. «Πρόοδος είναι η πίστη στις δυνατότητες του ανθρώπου. Η λογική, η εξέλιξη, η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η αισθητική. Θέλουμε να εκφράζουμε όλους τους πολίτες που εμπνέονται από τις αξίες και τις ζωντανές παραδόσεις του Ανθρωπισμού, του Διαφωτισμού, του Πολιτικού Φιλελευθερισμού, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Οικολογίας», εξήγησε η κα Γεννηματά ξεκαθαρίζοντας πως αντίπαλος μας είναι η συντήρηση, ήτοι «Ο φόβος για το νέο και το διαφορετικό, ο φόβος του μέλλοντος. Η νοοτροπία που αποτυπώνεται στη φράση αυτό δεν γίνεται. Ο σκοταδισμός, ο δογματισμός, οι προκαταλήψεις, οι δεισιδαιμονίες, η μισαλλοδοξία, ο φασισμός, ο εθνικισμός, η ξενοφοβία, η πελατειακή αντίληψη, ο λαϊκισμός, η γραφειοκρατία, η τυραννία, η οπισθοδρόμηση».
Αναφερόμενη στα εθνικά θέματα, η Φώφη Γεννηματά διεπίστωσε πως ποτέ στο παρελθόν η χώρα μας δεν αντιμετώπισε συσσωρευμένα τόσες προκλήσεις μαζί επισημαίνοντας πως το πρώτο μέλημα και έγνοια μας είναι να γυρίσουν με ασφάλεια οι δύο αξιωματικοί, που κρατούνται έξω από κάθε λογική και αίσθηση δικαίου στις φυλακές της Τουρκίας. Η επικεφαλής του νέου φορέα άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, που, όπως είπε, «δεν ξέρει, που πατά και που πηγαίνει», κάνοντας λόγο για διγλωσσία και απουσία ενιαίας γραμμής ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Σημείωσε δε πως η Τουρκία αντιπροσωπεύει αυτήν τη στιγμή τη σοβαρότερη απειλή για την χώρα μας, ελέω της όξυνσης της επιθετικότητας της και σημείωσε: «Υπάρχει αδήριτη ανάγκη για την διαμόρφωση εθνικής γραμμής και αυτή είναι αναγκαία για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και προϋπόθεση για να αφήσει η χώρα πίσω της την κρίση».
Κλιμακώνοντας την πολεμική της κατά της κυβέρνησης, η κα Γεννηματά κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου πως γυρίζει την χώρα πολλές δεκαετίες πίσω, οικονομικά πίσω στην Ελλάδα ψωροκώσταινα, εθνικά πίσω από το Ελσίνκι και την Ενδιάμεση Συμφωνία και θεσμικά πολύ πιο πίσω, όταν δεν ήταν κεκτημένο ο σεβασμός στους θεσμούς και η Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. «Προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι η πολιτική του κ. Τσίπρα, ο οποίος μιλά δήθεν για έξοδο από τα Μνημόνια, την ώρα, που έχει ήδη δεσμεύσει την χωρά σε 4ο άτυπο μνημόνιο και διαρκή επιτροπεία και όταν έχει ήδη ψηφίσει περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου», τόνισε η κα Γεννηματά. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως προοδευτική αλλαγή δεν είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία πως δεν έχει πει μία λέξη αυτοκριτικής για την 5ετία 2004 – 2009, ότι μεριμνά μόνο για τους ισχυρούς και αναγνωρίζει τις κοινωνικές ανισότητες ως φυσικό φαινόμενο. «Θέλουμε την δύναμη για να τσακίσουμε τον κακέκτυπο δικομματισμό των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και της ΝΔ, που κρατά την χώρα στο χθες», διεμήνυσε η κα Γεννηματά και διαβεβαίωσε πως προχωρούμε μπροστά με αυτόνομο λόγο και στρατηγική, χωρίς να εγκλωβιζόμαστε σε διχαστικά μέτωπα.
Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική και στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι « Η δεξιά δεν έχει πει μια λέξη αυτοκριτικής για τις ευθύνες της Κυβέρνησης ΝΔ 2004-2009 που οδήγησε στον εκτροχιασμό της οικονομίας. Δεν είναι προοδευτική αλλαγή η πολιτική της ΝΔ για τη στήριξη μόνο των ισχυρών και η αποδοχή των Κοινωνικών Ανισοτήτων ως φυσικό φαινόμενο».
Η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε την αισιοδοξία της το Κίνημα Αλλαγής θα λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή στις προσεχείς εκλογές επιδιώκοντας τη συγκρότηση μίας προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας. «Απευθύνω από τώρα το ερώτημα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ : Είστε διατεθειμένοι να συμβάλλετε στην πολιτική σταθερότητα στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας. Αναμένω καθαρές απαντήσεις», είπε χαρακτηριστικά η κα Γεννηματά επιχειρώντας να βάλει η ίδια το πλαίσιο μιας συζήτησης, που πιθανόν να μην είναι πολύ μακριά. Περιγράφοντας το σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής για την προοδευτική διακυβέρνηση, η επικεφαλής του φορέα έδωσε έμφαση στην άμεση ελάφρυνση του χρέους, στη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, την ανεξαρτησία και την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης. Η επικεφαλής του νέου φορέα αναφέρθηκε επίσης στην διασφάλιση κατώτερου μισθού και κατώτατης εγγυημένης σύνταξης όχι κάτω από 500 ευρώ, ενώ προέκρινε ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ένα πρόγραμμα για την προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων.
Τέλος, η κα Γεννηματά αναφέρθηκε στις δυσκολίες του εγχειρήματος, τις εσωτερικές διαφωνίες και αγκυλώσεις επιχειρώντας κατ αυτόν τον τρόπο να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από την αδυναμία του νέου φορέα να διενεργήσει εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων και των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. «Δεν ήμουν πάντοτε ικανοποιημένη από τον τρόπο που έγινε αυτή η συζήτηση – αρκετές φορές αισθάνθηκα ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και περισσότερη γενναιοδωρία, από όλες τις πλευρές. Γι αυτό δέχτηκα, σε αυτή τη μεταβατική φάση, αντί τις εκλογές, τη συνθετική αναλογική εκπροσώπηση στα όργανα», τόνισε η κα Γεννηματά, που εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το Κίνημα Αλλαγής αντιπροσωπεύει ένα κοινωνικό ρεύμα.
Αντώνης Γκιόκας
Σχετικές ετικέτες:Κίνημα ΑλλαγήςΠολιτικήΦώφη Γεννηματά
Σχετικά άρθρα