23:59 | 17/3/18
Την άποψη ότι το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να γίνει "το ρεύμα ανανέωσης", με τις αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας και του πολιτικού Φιλελευθερισμού, προχωρώντας σε ριζοσπαστικές τομές, εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την ομιλία του στο ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, πρότεινε -ανάμεσα σε όλα την αξιολόγηση στη δημόσια διοίκηση και στην εκπαίδευση, την ίδρυση μη-κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και τον ριζικό επαναπροσδιορισμό των σχέσεων κράτους – εκκλησίας. Επίσης, έθεσε ως βασική προτεραιότητα για τον νέο φορέα την θεσμοθέτηση ενός περιβάλλοντος φιλικό προς τις επενδύσεις. «Μεταρρυθμίσεις κόντρα σε συμφέροντα, βολεμένους και συντεχνίες. Στόχος η άμεση ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων και η τόνωση των εξαγωγών», ανέφερε χαρακτηριστικά.Αναφερόμενος στα των διαδικασιών που προηγήθηκαν του Συνεδρίου, αλλά και στην απόφαση να μην διενεργηθεί ψηφοφορία για την εκλογή των οργάνων, δήλωσε ότι «Χρειάζονται, ανοιχτές διαδικασίες συμμετοχής. Χρειάζεται διάλογος και εποικοδομητικές αντιπαραθέσεις. Τα ιδρυτικά συνέδρια είναι σημεία συνάντησης των τολμηρών , τα ιδρυτικά συνέδρια είναι τόποι παραγωγής πολιτικής. Τα ιδρυτικά συνέδρια δεν είναι πεδία για ασκήσεις κομματικών μηχανισμών και πίστευα ότι όλοι είχαμε βγάλει συμπεράσματα από τις μάχες χαρακωμάτων από τις λιστομαχίες από όλα αυτά που μικραίνουν και απομονώνουν τα πολιτικά κινήματα. Εγώ θα επιμείνω. Το νέο Κίνημα δεν θα πρέπει να είναι άθροισμα μηχανισμών, ούτε αρένα φιλοδοξιών. Αλλά μια συμμαχία που σπάει τους κομματικούς μηχανισμούς».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού άσκησε κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, λέγοντας ότι «η επιμονή της ΝΔ, η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ, να βλέπουν την κρίση με τα παραμορφωτικά γυαλιά του λαϊκισμού στοίχισε πολύ στη χώρα. Ο ένας στα Ζάππεια και ο άλλος στα πεζοδρόμια, διέδωσαν την μεγάλη απάτη ότι η κρίση φεύγει όταν σκίζεις τα μνημόνια. Και ποτέ δεν ζήτησαν συγνώμη για τα ψέματά τους, ποτέ δεν παραδέχθηκαν τα λάθη τους».
Στα εθνικά θέματα, μίλησε ανοιχτά για εθνική συνεννόηση, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία θα πρέπει να κλείσουν καθώς «Οι αναβολές είναι εις βάρος του ελληνικού λαού και πρέπει η ΝΔ να σταματήσει το παραμύθι ότι όλα θα είναι πιο εύκολα όταν έρθει ο Μητσοτάκης στην κυβέρνηση και ο Καραμανλής και ο Σαμαράς στην εξουσία».
Στα ελληνοτουρκικά, προέκρινε την επίλυση του κυπριακού, με στήριξη του Τουρκοκύπριου κατοχικού πρωθυπουργού Ακιντζί, ως αντίβαρο στον Ερντογάν.
Τέλος, υπενθύμισε την ιστορική συνεισφορά της παράταξης, αναφέροντας ονομαστικά τους πρώην πρωθυπουργούς Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου.
Αντώνης Γκιόκας
Σχετικές ετικέτες:Κίνημα ΑλλαγήςΠολιτικήΣταύρος ΘεοδωράκηςΤο Ποτάμι
Σχετικά άρθρα