Οι στρατιωτικές συμμαχίες της Ελλάδας που η ΝΔ βλέπει ως απάντηση στην Τουρκία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Οι στρατιωτικές συμμαχίες της Ελλάδας που η ΝΔ βλέπει ως απάντηση στην Τουρκία

10:15 | 5/4/18

Γιατί εκτιμούν στη ΝΔ ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν περιορισμένα περιθώρια διπλωματικής παρέμβασης. Η γαλάζια ανάγνωση για την τουρκική επιθετικότητα και το σενάριο του θερμού επεισοδίου

Το τελευταίο διάστημα στην Νέα Δημοκρατία διατυπώνουν την άποψη ότι πλέον η ένταση που συντηρεί και κλιμακώνει η Τουρκία είναι στρατηγική επιλογή και μάλιστα απορρίπτουν με κατηγορηματικό τρόπο προσεγγίσεις που αποδίδουν ως προϊόν νευρικότητας ή αμηχανίας ή ακόμα περισσότερο προσπάθεια εξαγωγής εσωτερικών προβλημάτων του καθεστώτος Ερντογάν, την επιθετικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Γιώργος Κουμουτσάκος την Μεγάλη Δευτέρα ουσιαστικά έδειξε σαν να θεωρεί θέμα χρόνου ένα πολεμικό θερμό επεισόδιο λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα θερμό επεισόδιο, σε απάντηση των όσων καθησυχαστικών υποστήριζε ο Γιώργος Κατρούγκαλος ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει συνειδητά πολεμική αναμέτρηση στο Αιγαίο.

Η άποψη αυτή που φαίνεται να κατασταλάζει οριστικά το τελευταίο χρονικό διάστημα στο εσωτερικό της ΝΔ είχε ήδη εκφραστεί στις τελευταίες συνεδριάσεις των οργάνων όταν ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωνε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται εκτός όλων των άλλων και σε "επιχειρησιακή ετοιμότητα". Άποψη που επίσης έχει εκφράσει και ο τομεάρχης άμυνας Βασίλης Κικίλιας.

Στην κατεύθυνση αυτή στο εσωτερικό της ΝΔ έχει ανοίξει και μια συζήτηση γύρω από το πώς θα πρέπει να απαντήσει η χώρα στις επιδιώξεις της Τουρκίας. Πλέον η προσοχή για τα στελέχη της ΝΔ στρέφεται στην ανάγκη όπως υποστηρίζουν ανάπτυξης και εμβάθυνσης στρατιωτικών συμμαχιών με περιφερειακές δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου ως απάντηση στην στρατηγική της Τουρκίας στην περιοχή.

Υπ’ αυτό το πρίσμα περιγράφεται ένας άξονας δυνάμεων στην περιοχή από χώρες όπως το Ισραήλ που θεωρούνται στη ΝΔ ως σύμμαχος με τον οποίο θα πρέπει η σχέση της Ελλάδας να αποκτήσει "στρατηγικό βάθος". Στην ίδια λογική κατατάσσονται χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ενδεχομένως η Σαουδική Αραβία και κάποιες χώρες των Βαλκανίων. Μάλιστα έχει διατυπωθεί δημοσίως και η πρόταση από τον Γιώργο Κουμουτσάκο και έχει γίνει δεκτή και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα και η Κύπρος να αποκτήσουν ανώτατο συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας.

Ήδη, το Νews 24/7 έχει γράψει για τα ανοίγματα της ΝΔ και τα ταξίδια γαλάζιων στελεχών στο Ισραήλ (Κουμουτσάκος, Κικίλιας, Καραγκούνης, Γεωργιάδης), ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο Γιώργος Κουμουτσάκος για τη χτεσινή του συνάντηση με τον Κύπριο πρέσβη στην Αθήνα επισημαίνει ότι αποτελεί συνέχεια των επαφών του σε Ισραήλ και ΗΠΑ. Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επαφές του γαλάζιου τομεάρχη στις ΗΠΑ έδειξε και εξέπεμψε θετικά μηνύματα ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω έχει πραγματοποιήσει τρεις συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το τελευταίο δίμηνο.

Αυτή η πολεμικού τύπου διπλωματική προετοιμασία στηρίζεται στην ανάγνωση που λέει ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχουν περιορισμένες δυνατότητες διπλωματικής παρέμβασης για τον κατευνασμό της Τουρκίας από τη στιγμή που ο Ερντογάν βρίσκεται σε κόντρα μαζί τους και ταυτόχρονα έχει ως στρατηγική επιλογή την ένταση στην περιοχή. Βεβαίως τα στελέχη της ΝΔ δεν παραλείπουν να τονίζουν ότι παράλληλα με αυτές τις γεωπολιτικές κινήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν η αγορά και η αναβάθμιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων που εκκρεμούν όπως πχ τα F16.

Υπό την έννοια αυτή δεν είναι τυχαίο ότι έχει ατονήσει έως εξαφανιστεί από την ατζέντα της ΝΔ η υπόθεση Καμμένου και Σαουδικής Αραβίας, όπως επίσης δεν είναι τυχαίες και οι τελευταίες βολές Μητσοτάκη κατά Καμμένου αλλά και του Μαξίμου ότι δεν πρέπει να ρίχνουν λάδι στη φωτιά με τις απαντήσεις τους στον Ερντογάν.

Θοδωρής Λαπαναΐτης, φωτογραφία EUROKINISSI

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών