19:48 | 20/5/18
Η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα γίνει πιθανόν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg
Σύμφωνα με το Πρακτορείο, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι ο μηχανισμός αυτός θα συζητηθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. «Οι ελληνικές Αρχές στοχεύουν να εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα το ταχύτερο δυνατό πριν τη συνάντηση του Eurogroup. Για τον σκοπό αυτόν, εντατικές συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών θα συνεχιστούν και τις επόμενες βδομάδες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των θεσμών στις Βρυξέλλες.Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λέει το Bloomberg, είναι πρόθυμοι να συζητήσουν την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους αν και συνεχίζουν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των πιστωτών αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους. Υπάρχουν επίσης διαφορές σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα που η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να επιτυγχάνει και πώς η αυτόματη ελάφρυνση χρέους θα εντάσσεται στον λεγόμενο γαλλικό μηχανισμό που θα τη συνδέει με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχει επίσης αντιπαράθεση μεταξύ των θεσμών σχετικά με την αναγκαιότητα η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα να συνοδεύεται από προληπτική γραμμή στήριξης από τον ESM. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα απορρίψει αυτή την πρόταση, αξιωματούχοι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έχουν δηλώσει ότι θα παρέχει μία ισχυρή στήριξη για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος που η Ελλάδα χρειάζεται.
Εξάλλου, για το ίδιο θέμα το πρακτορείο Reuters, αναφέρει: Ελλάδα και εκπρόσωποι των θεσμών κατέληξαν σε αρχική συμφωνία για την πρόοδο της χώρας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στην τελευταία αξιολόγηση, ανακοίνωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών χθες το βράδυ. Το δημοσίευμα αναφέρεται στις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και σχολιάζει ότι η Ελλάδα ευελπιστεί σε γρήγορο κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης καθώς οδεύει προς την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Επιθυμεί επίσης, να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές πριν τον Ιούλιο σχετικά με την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστεί στην περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος. Επισημαίνεται επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί προληπτική γραμμή στήριξης καθώς ήδη έχει διαθέσιμο προστατευτικό απόθεμα κεφαλαίων και θέλει να έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί το χρέος της, στρεφόμενη απευθείας στις αγορές.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:ελάφρυνση δημόσιου χρέουςΟικονομίαBloomberg
Σχετικά άρθρα