01:13 | 30/5/18
Απολύτως βέβαιη θέλει να είναι η Αθήνα προτού ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό των Σκοπίων
Θέλει μεν συμφωνία με τα Σκόπια, αλλά όχι μία συμφωνία πρόχειρη και χωρίς αντοχές στον χρόνο. Το Μέγαρο Μαξίμου ζυγίζει τις λέξεις του ως προς την πρόοδο της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό. Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του ΣΕΒ μίλησε χθες το βράδυ για “προοπτική λύσης που διαγράφεται στην δύσκολη αλλά αναγκαία διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ”. Την ίδια ώρα ο Νίκος Κοτζιάς κάνει λόγο για συμφωνία και ανακοινώνει ότι στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα συνεδριάζει ομάδα ειδικών από τα Σκόπια, την Ελλάδα και τον ΟΗΕ και επεξεργάζεται τα νομικά και τεχνικά κείμενα.Όσο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπονοεί ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την οριστική συμφωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, καθώς σε επίπεδο υπουργών των δύο χωρών η προεργασία έχει ολοκληρωθεί, άλλο τόσο το Μαξίμου προσπαθεί να εμφανίζεται συγκρατημένο συνιστώντας ψυχραιμία και υπομονή.
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι τις τελευταίες ημέρες τόσο στην Νέα Υόρκη όσο και στις Βρυξέλλες καταγράφηκε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες των δύο πλευρών. Όμως το πρωθυπουργικό περιβάλλον επιμένει να μετράει τα λόγια του αναμένοντας, όπως υποδηλώνει ,έμπρακτες κινήσεις από την σκοπιανή πλευρά. Ως εκ τούτου το Μαξίμου δεν επιβεβαιώνει ότι επίκειται-ακόμη και τις επόμενες ημέρες- συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την οριστικοποίηση της συμφωνίας. “Ας μην προτρέχουμε” επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιβεβαιώνοντας την θεωρία για το “χαντάκι”. Όπου χαντάκι νοείται η υπέρβαση που πρέπει να κάνει η ηγεσία της ΠΓΔΜ υιοθετώντας το erga omnes με την αναθεώρηση του Συντάγματός της.
Όταν οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα πάρουν στα χέρια τους τα τελικά κείμενα για την συμφωνία στο Σκοπιανό θα πρέπει να αποφασίσουν. Και να καταλήξουν και στην ονομασία που θα δοθεί στην γειτονική χώρα.
Αρμόδιες πηγές της κυβέρνησης επιμένουν ότι η διαπραγμάτευση γίνεται αποκλειστικά και μόνο επί των προτάσεων του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, Και μάλιστα έχουν περιορίσει τον κατάλογο των υποψήφιων ονομάτων. Το Σκόπια-Μακεδονία είχε απορριφθεί ήδη από το Νταβός και τον έλληνα πρωθυπουργό. Επομένως βγήκε εξ αρχής από την λίστα Νίμιτς. Το Βαρντάρσκα Μακεντόνιγια “κάηκε” στην πορεία μπροστά στην απροθυμία της σκοπιανής πλευράς. Το Νόβα Μακεντόνιγια το εγκρίνουν μόνο οι αλβανικής καταγωγής στην ΠΓΔΜ. Απομένουν μόνο το Γκόρνα Μακεντόνιγια και το Σεβέρνα Μακεντόνιγια που έχουν τις ίδιες πιθανότητες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ θα ήθελε να βάλει έστω και την τελευταία στιγμή στο τραπέζι της συζήτησης κάποιο άλλο όνομα, όπως για παράδειγμα το “Κρούσοφσκα Μακεντόνιγια” που είναι μία άλλη εκδοχή του 'Ίλιντεν”. Κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται απορριπτικές απέναντι σ' ένα τέτοιο σενάριο και επαναλαμβάνουν ότι δεν συζητώνται νέα ονόματα παρά αυτά που μπήκαν στην διαβούλευση από τον Νίμιτς.
Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να είναι απόλυτα βέβαιος προτού καταλήξει στις αποφάσεις του. Η εμπειρία του “Ίλιντεν” αν και είχε βραχεία διάρκεια προκάλεσε πολιτική ζημιά στην κυβέρνηση. Το Μαξίμου δεν θέλει να επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό. Κι αυτό ίσως είναι και η εξήγηση για τους λόγους για τους οποίους εμφανίζεται απολύτως συγκρατημένο και φειδωλό προτού γίνουν ανακοινώσεις.
Βούλα Κεχαγιά
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων