Κομισιόν: Με 'σφραγίδα' ΔΝΤ η βιωσιμότητα του χρέους | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Κομισιόν: Με 'σφραγίδα' ΔΝΤ η βιωσιμότητα του χρέους

17:29 | 13/6/18

Τον ρόλο του γεφυροποιού παίζει η Κομισιόν, στις διαφωνίες για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους - Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πιέρ Μοσκοβισί, αυτό που έχει σημασία είναι να δώσει το Ταμείο το "πράσινο φως" για τα μέτρα ελάφρυνσης

Η… «σφραγίδα» του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προκειμένου να σταλεί ένα θετικό μήνυμα στις αγορές είναι ο σκοπός της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πιερ Μοσκοβισί, Ολιβιέ Μπαγί, το ΔΝΤ είναι απίθανο να ενεργοποιήσει την επί της αρχής χρηματοδοτική του γραμμή για την Ελλάδα λόγω έλλειψης χρόνου. Ωστόσο, «αυτό που έχει σημασία είναι να δώσει το ΔΝΤ το “πράσινο φως” για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και να ακουστεί αυτή η θετική είδηση στις αγορές».

Βασική προϋπόθεση παραμένει η Ελλάδα να «περάσει» τα 88 προαπαιτούμενα ως την Παρασκευή, προκειμένου να συνταχθεί η έκθεση συμμόρφωσης από Δευτέρα και να εγκριθεί από τους αρμοδίους καταρχάς στο Euro Working Group και τελικά στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας. «Θέλουμε να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αποφάσεις που αφορούν κυβερνητικές αποφάσεις», είπε ο Μπαγί και πρόσθεσε ότι «αν μείνουν ένα με δύο προαπαιτούμενα που αφορούν ανεξάρτητες Αρχές, δεν πειράζει».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ιδιαίτερης σημασίας είναι η Ελλάδα να παρουσιάσει την αναπτυξιακή στρατηγική της για το μέλλον και αυτή θα συμπεριλαμβάνει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση των ήδη νομοθετημένων μέτρων. «Κι το χρέος, όλοι όλοι έχουν όφελος να το ελαφρύνουν. Δεν πρέπει να το αφήσουμε να επιβραδύνει την ανάπτυξη και ως εκ τούτου και την αποπληρωμή των δανείων», είπε ο εκπρόσωπος του Πιερ Μοσκοβισί.

Στις διαφωνίες για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η Κομισιόν παίζει το ρόλο του «γεφυροποιού», επιβεβαίωσε ο Ολιβιέ Μπαγί. Σχετικά με τα μέτρα αυτά καθαυτά ανέφερε την αποπληρωμή του ΔΝΤ, την επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων από 0-17 χρόνια προβλέποντας ότι θα υπάρξει συμβιβασμός στη μέση από 5 ως 10 χρόνια, και τις επιστροφές των κερδών από SMP και ANFA. Το δε ΔΝΤ θα φέρει στο τραπέζι μια ανάλυση βιωσιμότητας χρέους. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι όλα αυτά θα κλείσουν και το τι θα κάνει η Ελλάδα με τα 4 δις. ευρώ -αν θα τα χρησιμοποιήσει για δημοσιονομικούς λόγους ή για επαναγορά χρέους- είναι δικό της θέμα.

«Το ΔΝΤ θα παραμείνει εδώ. Μπορεί να μην χρηματοδοτεί, αλλά είναι πλήρες μέλος της αποστολής», τόνισε περιγράφοντας το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Ο ίδιος εξήγησε ότι η εποπτεία για την Ελλάδα θα είναι διαφορετική από ότι στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, καθώς αυτά τα προγράμματα τελείωσαν πριν την επίσημη λήξη τους και υπό διαφορετικούς όρους και συνθήκες.

Ο Ολιβιέ Μπαγί αναφέρθηκε στην πολιτική συζήτηση που άνοιξαν τα οχτώ χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα. «Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα ήταν τέτοια που οδήγησε για πρώτη φορά στην ιστορία τα Κράτη Μέλη και τους πολίτες να σκεφτούν την πιθανότητα εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη ή τη διάλυση του κοινού νομίσματος. Και αυτό, όπως είπε, ήταν πρωτοφανές, ενώ επέφερε και μια ξεκάθαρη απάντηση: “το ΟΧΙ” στο Γκρέξιτ. Το ερώτημα, ωστόσο, τέθηκε και ήταν υπαρκτό. Η όλη κατάσταση οδήγησε στην ανάπτυξη της έννοιας της αλληλεγγύης και επανέφερε την πολιτική συζήτηση για το ευρώ, το οποίο δεν νοείται πλέον απλά ως νόμισμα με αξία στις αγορές, αλλά ως πολιτικό διακύβευμα», είπε. «Οι περισσότεροι υπουργοί που θα είναι στο τραπέζι της 21ης Ιουνίου δεν έχουν στην πλάτη τους τη μακρά ιστορία των 8 ετών της κρίσης», κατέληξε.

«Κανείς δεν ζητά πιστωτική γραμμή στο eurogroup και αυτό περιλαμβάνει και τους Γερμανούς. Και κανείς δεν το θεωρεί πιθανό σενάριο», σημείωσε με νόημα πηγή των Βρυξελλών.

Μαρία Ψαρά

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών