16:08 | 13/6/18
Συνέντευξη στην γερμανική ZEIT Online παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μίλησε μεταξύ άλλων για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, για το τι θα συμβεί μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος και για τον αν τον ανησυχούν οι εξελίξεις στην Ιταλία
Συγκεκριμένα, όσον αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ ο κ. Τσακαλώτος είπε πως το Eurogroup κατέστησε σαφές ότι προτίθεται να βοηθήσει την Ελλάδα στην επάνοδό της στις χρηματαγορές ανεξαρτήτως της συμμετοχής του ΔΝΤ.Όσον αφορά το ελληνικό χρέος και για το τι θα συμβεί εάν δεν τηρηθεί η υπόσχεση για την ελάφρυνση του ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε οτι «είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας, στα οικονομικά φύλλα της Handelsblatt, της Wall Street Journal και των Financial Times να μην γραφτεί στις 22 Ιουνίου ότι το Eurogroup μετέθεσε εκ νέου το πρόβλημα και δεν διευθέτησε το ζήτημα το ελληνικού χρέους. Εάν συμβεί αυτό, προφανώς δεν θα έχουμε πρόσβαση στις χρηματαγορές».
Ερωτηθείς για τον αν μία προληπτική γραμμή πίστωσης θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα και να καθησυχάσει τις αγορές ο υπουργός Οικονομικών είπε:
«Πρώτα-πρώτα ισχύει ότι το Eurogroup, τον Ιούνιο του 2017, αποφάσισε μια άλλη στρατηγική: Να δημιουργηθεί ένα ταμειακό απόθεμα. Αυτό λειτουργεί ως υποκατάστατο και όχι ως συμπληρωματικό μίας προληπτικής γραμμής πίστωσης. Το δεύτερο επιχείρημά μου είναι το εξής: Δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Γερμανίας ούτε της Ελλάδας να συνεχίσουμε να έχουμε προγράμματα διάσωσης. Γιατί μια τέτοια πιστωτική γραμμή δεν θα ήταν τίποτε άλλο παρά ένα νέο πρόγραμμα, με όρους και προαπαιτούμενα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να δείξει κανείς σε μια χώρα εμπιστοσύνη ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ευθύνες της. Ήμασταν οκτώ χρόνια σε πρόγραμμα και τώρα θέλουμε να βγούμε από αυτό. Ας πάρουμε λοιπόν όλοι μία βαθιά ανάσα και να δούμε πώς εμείς – η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και οι κοινωνικοί εταίροι στην Ελλάδα – μπορούμε να φερθούμε με υπευθυνότητα, ώστε να μην επιστρέψουμε στις παλιές συνήθειες.
Όπως υπογράμμισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Ευρώπη δεν θα έπρεπε να λειτουργεί μέσω ελέγχου. «Μπορεί κανείς να ελέγχει τα πράγματα σε μια κρίση, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να πει: Η κρίση πέρασε και είναι τώρα η ώρα να περάσουμε από τον έλεγχο στη συνεργασία.»
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το κράτος τα επόμενα χρόνια θα επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα από αυτά που απαιτούν οι πιστωτές. «Αυτή η υπεραπόδοση θα δημιουργήσει, μέχρι το 2022 ένα δημοσιονομικό χώρού ψους 3,5 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για φορολογικές μειώσεις, επενδύσεις και κοινωνικές δαπάνες. Έτσι, θα μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε τις φορολογικές μειώσεις (αυτή την στιγμή εξετάζουμε την δυνατότητα φορολογικών μειώσεων σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις) με τις κοινωνικές δαπάνες» είπε χαρακτηριστικά.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:δανειστέςδιαπραγμάτευσηΔΝΤΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΟικονομίαΣΥΡΙΖΑEurogroup
Σχετικά άρθρα