14:06 | 13/6/18
Ο Ολλανδός πρόεδρος Χανς Φάιλμπριφ, επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαφορές
Απολύτως βέβαιος ότι θα υπάρξει συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο δήλωσε ο επικεφαλής του Euro Working Group Χανς Φάιλμπριφ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον διεθνή Τύπο, στο πλαίσιο Σεμιναρίου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ο Ολλανδός πρόεδρος της ομάδας εργασίας του Eurogroup επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαφορές μεταξύ των πιστωτών.«Στις 21 Ιουνίου θα έχουμε συνολική πρόταση για την Ελλάδα και θα γιορτάσουμε με ούζο την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά. Κι όταν ρωτήθηκε αν κάτι θα μπορούσε να πάει στραβά είπε: «υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να μην πάνε καλά, ωστόσο δεν θέλω να τους αναφέρω. Δεν μ’ αρέσει να είμαι απαισιόδοξος. Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιβιώσει στην επόμενη οικονομική κρίση».
Με τον κοφτό, σύντομο, αλλά περιεκτικό λόγο του, ο Χανς Φάιλμπριφ περιέγραψε τι θα συμπεριλαμβάνει η συμφωνία που θα συζητηθεί στο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα. «Ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, μεταμνημονιακή περίοδος και επιτήρηση, ύψος δόσης και εκταμίευσή της, αλλά και ύψος για το «μαξιλαράκι» ρευστότητας», είπε. Πριν από τους υπουργούς, το κείμενο θα συζητηθεί σε ένα Euro Working Group που θα λάβει χώρα «πολύ κοντά στις 21 Ιουνίου», εξήγησε.
Τότε θα είναι έτοιμη και η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους των Ευρωπαίων πιστωτών, πάνω στην οποία θα βασιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Το ΔΝΤ θα πρέπει να έχει αποφασίσει νωρίτερα αν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του, την χρηματοδοτική του συνεισφορά δηλαδή. «Δεν είναι απαραίτητη, θα ήταν καλύτερο να υπάρχει η ενεργοποίηση του προγράμματος του Ταμείου», είπε. «Ανησυχώ κάπως για το πώς θα το πάρουν οι αγορές αν δεν ενεργοποιηθεί. Όμως εμείς με τα μέτρα που θα προτείνουμε θα εξασφαλίσουμε ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο. Αλλιώς δε θα τα προτείναμε. Και αυτό είναι το μήνυμά μας στις αγορές», επεσήμανε.
Ο επικεφαλής των εκπροσώπων των κρατών μελών της Ευρωζώνης στην ομάδα εργασίας ρωτήθηκε πολλές φορές για το αν η Ελλάδα χρειάζεται να ζητήσει, κατά τη γνώμη του, πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η απόφαση είναι της ελληνικής πλευράς και δεν το προβλέπει ότι θα ζητηθεί. «Η υποδοχή του ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης είχε θετική υποδοχή από τους εταίρους. Ξέρω ότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα έχει διαφωνίες. Είναι δικαίωμά της, Δημοκρατία έχουμε», υπογράμμισε.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, να διατηρήσει την δημοσιονομική της πειθαρχία και να έχει πολιτική σταθερότητα» είναι τα τρία πράγματα που κατά τον Χ. Φάιλμπριφ πρέπει να συμβούν μετά το πρόγραμμα. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η επιτήρηση στην Ελλάδα θα είναι πιο έντονη από ο,τι στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία μετά την έξοδο από το δικό τους πρόγραμμα, «αλλά στην Ελλάδα προσφέρουμε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», είπε. «Είναι δίκαιο».
Νωρίτερα, στο ίδιο σεμινάριο στις Βρυξέλλες μίλησαν ο Αλέξης Χαρίτσης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.
Ο Αλέξης Χαρίτσης ξεκίνησε ενημερώνοντας τον διεθνή Τύπο για την συμφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, συνδυάζοντας το γεγονός με την οικονομική ανάπτυξη. «Χθες ήταν μία από τις πιο ιστορικές μέρες, γιατί φτάσαμε σε συμφωνία με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ στο ονοματολογικό. Είναι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για την ελληνική διπλωματία και όχι μόνο μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και για την περιοχή ως σύνολο. Επίσης, μετά 10 χρόνια, έχουμε επιστροφή στην ανάπτυξη. Η Ελλάδα αντιστρέφει το κλίμα. Με συνδυασμένες προσπάθειες σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο, η χώρα επιστρέφει δυναμικά καταφέρνοντας να σταθεί στα πόδια της ξανά», είπε.
Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στο μέτωπο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης και παρουσίασε αναλυτικά το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης. «Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τη σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές που υπάρχει τα τελευταία οχτώ χρόνια σε σχέση με συνεργάτες και εταίρους. Χρειαζόμαστε αξιοπιστία για το μέλλον. Πήραμε απόφαση να θέσουμε σε εφαρμογή το εθνικό ολιστικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης. Είναι το όχημά μας για την επανέναρξη της σχέσης μας με τα διαφορετικά μέρη με εντελώς διαφορετικό τρόπο», είπε.
Ερωτηθείς για το πότε η Ελλάδα θα επιχειρήσει έξοδο στις αγορές, ο Α. Χαρίτσης ήτα πολύ προσεκτικός. «Είμαστε ρεαλιστές, θέλουμε επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, οπότε όχι κόλπα, προσέχουμε πολύ τις κινήσεις μας. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε την πολυτέλεια του «μαξιλαριού ρευστότητας» προκειμένου να επιλέξουμε την καταλληλότερη στιγμή», τόνισε.
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου παρουσίασε με τη σειρά της τους σχεδιασμούς του υπουργείου της για την αγορά εργασίας. Όπως είπε, υπάρχει σε εξέλιξη ένα σχέδιο που έχει εγκριθεί από όλα τα μέλη το 2016, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων αύξηση θέσεων εργασίας και κίνητρα σε εργοδότες για νέες προσλήψεις ή μετατροπή των συμβολαίων των εργαζομένων τους.
Σε σχέση με το βασικό μισθό, η υπουργός τόνισε ότι «θα αυξηθεί αλλά προσεκτικά». Για τις περικοπές στις συντάξεις που είχε ζητήσει το ΔΝΤ και έχουν νομοθετηθεί, ξεκαθάρισε ότι «πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται, δεδομένου και του γεγονότος ότι οι συνταξιούχοι έχουν υποφέρει πολύ όλα αυτά τα χρόνια, ο μέσος όρος του κόστους των συντάξεων είναι στο μέσο όρο της ΕΕ, ενώ το ύψος των συντάξεων ανάμεσα στις χαμηλότερες στην Ευρώπη». Και συμπλήρωσε: «Ωστόσο, δεν είναι η στιγμή να το αποφασίσουμε αυτό. Προηγείται η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η απόφαση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και ο χαρακτήρας της επιτήρησης μετά το πρόγραμμα. Στη συνέχεια θα δούμε τι δημοσιονομικό περιθώριο υπάρχει και θα αποφασίσουμε αν μπορούμε να μειώσουμε το περιθώριο της μείωσης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Σήμερα είναι 18%. Θέλουμε να το μειώσουμε, αλλά θα δούμε αν γίνεται και αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Ξεκαθαρίζω ότι δεν θέτω υπό αμφισβήτηση. Προέχει η έξοδός μας από το Μνημόνιο».
Μαρία Ψαρά
Σχετικές ετικέτες:δανειστέςδιαπραγμάτευσηΟικονομίαEurogroup
Σχετικά άρθρα