Μίνι σύνοδος κορυφής με την Ελλάδα για το μεταναστευτικό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Μίνι σύνοδος κορυφής με την Ελλάδα για το μεταναστευτικό

15:24 | 20/6/18

"Συνασπισμό" χωρών που… σκέφτονται ευρωπαϊκά και είναι διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν τις ευρωπαϊκές λύσεις, επιχειρεί να δημιουργήσει ο Γιούνκερ

Ατυπη συνάντηση εργασίας για το μεταναστευτικό καλεί ο Πρόεδρος της Κομισιόν για την Κυριακή. Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή δήλωσε ότι στην συνεδρίαση θα συμμετάσχουν η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Ελλάδα, ενώ άλλη διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η Γαλλία θα βρίσκεται επίσης στην άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιχειρεί να φτιάξει ένα μίνι "συνασπισμό" χωρών που… σκέφτονται ευρωπαϊκά και είναι διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν τις ευρωπαϊκές λύσεις πριν από την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής. Σε μια χρονική στιγμή που η ΕΕ καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις υπαρξιακού τύπου, το μεταναστευτικό εξακολουθεί να διχάζει την Ευρώπη.

Η μετανάστευση έχει γίνει ένα από τα πιο διχαστικά πολιτικά ζητήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου τα λαϊκιστικά κόμματα γίνονται πια κυβερνήσεις. Πέρα από την "Ομάδα του Βίσεγκραντ" (Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Σλοβακία) που κυριαρχεί στην αντιμεταναστευτική ρητορική, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει πλέον η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία, όπου ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις του.

Το πιο "νέο", αλλά παλιό σχέδιο, αφορά στη δημιουργία κέντρων προσφύγων –τύπου στρατοπέδων- σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συζητούσαν τις τελευταίες εβδομάδες η Ολλανδία, η Δανία, η Αυστρία και η Γερμανία και σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας που διέρρευσε χθες, κάτι τέτοιο θα συμβεί.

Λιβύη, Αλγερία αλλά και Αλβανία είναι οι… επικρατέστερες χώρες για κάτι τέτοιο, ενώ στη "μάχη" μπαίνει και η Τουρκία! Πιο "βολικό" μέρος φαίνεται να είναι η Αλβανία, γιατί μπορεί να συνδυαστεί με τον Frontex και να δείξει καλή διαγωγή για να πείσει τη Γαλλία να επιτρέψει την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων για την ΕΕ.

Είναι περισσότερο από σαφές ότι έρχονται δύσκολοι μήνες στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό. Η ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Αυστρία, όπου ο Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς έχει εκφράσει επανειλημμένως τις αντιρρήσεις του στις ευρωπαϊκές πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου, είναι αδιαμφισβήτητα ο νούμερο 1 παράγοντας.

Ο Κουρτς πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός… Άξονα (sic) ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην ΕΕ…

Η κατάσταση δυσχεραίνεται περαιτέρω από την κυβέρνηση στην Ιταλία. "Από σήμερα και η Ιταλία αρχίζει να λέει όχι στο εμπόριο ανθρώπων, όχι στις μπίζνες της λαθρομετανάστευσης. Ο στόχος μου είναι να μπορέσω να εγγυηθώ ήσυχη ζωή στους νέους αυτούς στην Αφρική, και στα παιδιά μας στην Ιταλία", είπε πριν από λίγες μέρες με αφορμή το πλοίο Aquarius που με 600 μετανάστες βρήκε τις "πόρτες" των λιμανιών της Ιταλίας κλειστές. Άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου του Brexit, έχουν σκληρύνει τους νόμους περί μετανάστευσης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι μεταρρυθμίσεις στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου που ήταν να συμφωνηθεί να συμφωνηθούν "όχι αργότερα από τον Ιούνιο", όπως επέτασσε με έμφαση η Κομισιόν, έχει ήδη μετατεθεί για "τουλάχιστον ένα μήνα" και βλέπουμε. "Θα βρεθεί ένας συμβιβασμός έως το Πάσχα. Απλά δεν ξέρω ποιας χρονιάς", σχολίασε με έκδηλο σαρκασμό ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Γιαν Άσελμπορν.

Ενόψει των ευρωεκλογών τον προσεχή Μάιο, αλλά και των κατά τόπους εκλογικών αναμετρήσεων σε διάφορα κράτη μέλη, οι Βρυξέλλες βλέπουν το ρόλο και την επιρροή τους να υποβαθμίζεται στο θέμα αυτό και οι κεντρικές αποφάσεις να παρακάμπτονται. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι των θεσμών δεν επιχειρούν κάτι δραστικό ή αποφασιστικό, ούτε καν εκφράζουν αντιρρήσεις για τις πρωτοβουλίες νέων "συμμαχιών" χωρών τύπου Βίσεγκραντ. "Αυτό που ενδιαφέρει τις Βρυξέλλες είναι να υπάρχουν κυβερνήσεις φιλοευρωπαϊκές. Το είδαμε στην Ιταλία. Παρά τις δεκάδες δηλώσεις κατά των μεταναστών, ο Πρόεδρος Ματαρέλα αντέδρασε για το καλό της Ευρωζώνης", μας είπε πηγή από την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Μικτές είναι οι αντιδράσεις από το κείμενο που δημοσίευσε χθες Γαλλία και Γερμανία. Στο πλαίσιο της συνάντησής τους στο Μέζεμπεργκ, Μέρκελ και Μακρόν συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση του Frontex και την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά και στην άμεση επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα υποδοχής, στη χώρα δηλαδή όπου έγινε για πρώτη φορά ταυτοποίηση και καταγραφή τους. Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών που πρόκειται να συναφθούν. Όπως διευκρίνισε ο Μακρόν, Γερμανία και Γαλλία συνεργάζονται στενά επ΄ αυτού με μια σειρά χωρών που εμπλέκονται, όπως την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία.

"Μελανό" σημείο του κειμένου, ειδικά για την Ελλάδα, ήταν η ρητή αναφορά σε αποφυγή των δευτερογενών μετακινήσεων στην ΕΕ. Με άλλα λόγια, οι μετανάστες θα πρέπει να μένουν στη χώρα που φτάνουν πρώτα…

Μαρία Ψαρά

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών