10:34 | 1/6/18
Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία οριστικοποίησης της συμφωνίας Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας. Όμως άλλο η υπογραφή της συμφωνίας και άλλο η κύρωσή της, καθώς μία λύση θα έρθει στην ελληνική Βουλή μόνο εφόσον τα Σκόπια αλλάξουν το Σύνταγμα τους
To Φθινόπωρο, όπως όλα δείχνουν, θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο η συμφωνία Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα υπάρξει συμφωνία, κάτι που αναμένεται να φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο Αλέξης Τσίπρας χθες το βράδυ έκανε λόγο για συναινετική λύση στο θέμα της ονομασίας κοινά αποδεκτής από τις δύο πλευρές.“Κλείνουμε” αναφέρουν αρμόδιες διπλωματικές πηγές τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι έτοιμη και απομένουν κάποια βασικά στοιχεία που θα επισημοποιηθούν σε επίπεδο πρωθυπουργών. Με κυριότερο ασφαλώς την ονομασία, η οποία σύμφωνα με όλες τις τελευταίες ενδείξεις φαίνεται πως θα είναι το Σεβέρνα Μακεντόνιγια, δηλαδή το Βόρεια Μακεδονία.
Ο Ζόραν Ζάεφ έχει διαρρεύσει πως επίκειται τηλεφώνημά του στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Θεωρητικώς στο τηλεφώνημα θα καταλήξουν επί της ονομασίας κι από εκεί και πέρα οι δύο πρωθυπουργοί θα δρομολογήσουν την συνάντησή τους για να μπουν οι υπογραφές. Η συνάντηση πιθανότατα θα γίνει στις Πρέσπες, όμως ουδείς μπορεί να προσδιορίσει με βεβαιότητα το πότε θα γίνει. Κάποιοι αποκλείουν τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πρέπει να κάνει σχετική προεργασία με την αντιπολίτευση στην χώρα του, άλλοι πιστεύουν ότι θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο και κάποιοι άλλοι την προσδιορίζουν για μετά την 21η Ιουνίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί το κρίσιμο Eurogroup για το χρέος και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένους παράγοντες το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνει η σκοπιανή κυβέρνηση εφόσον υπογραφεί η συμφωνία είναι να προχωρήσει σε αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Μ' αυτόν τον τρόπο θα απελευθερώσει την ελληνική κυβέρνηση στο να συναινέσει στην έναρξη της ενταξιακής της διαδικασίας στις 28 Ιουνίου στην Σύνοδο Κορυφής και στην πρόσκληση της ΠΓΔΜ -από τις ΗΠΑ ως χώρας θεματοφύλακα- για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η ένταξη όμως δεν θα ολοκληρωθεί εάν δεν γίνουν συγκεκριμένα βήματα από την σκοπιανή πλευρά στην βάση ενός οδικού χάρτη που καθορίζει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να προηγηθούν. “Δεν γίνονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού” είχε πει πριν από δύο εβδομάδες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Αυτό σημαίνει ότι αρχές του Φθινοπώρου θα πρέπει η ΠΓΔΜ να επικυρώσει μέσω του κοινοβουλίου της την Συμφωνία για το όνομα και αμέσως μετά να διενεργηθεί δημοψήφισμα.
Από εκεί και πέρα, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θα έρθει η Συμφωνία για κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Η Συμφωνία και αυτό είναι το σημαντικό σ' αυτήν θα διέπεται από την αρχή της αιρεσιμότητας. Δηλαδή η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί κανονικά σε ΝΑΤΟ και ΕΕ μόνο εφόσον αλλάξει το Σύνταγμά της και υλοποιήσει τα προβλεπόμενα βήματα.
Βούλα Κεχαγιά, φωτογραφία NIKOS LIBERTAS / SOOC
Σχετικά άρθρα