10:52 | 5/7/18
Αύξηση κατώτερου μισθού και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αναμένεται να φέρουν τα πρώτα χαμόγελα για τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους
Διπλή ευκαιρία για ανάσα στην αγορά δίνει ο δημοσιονομικός χώρος των 700 εκατ. ευρώ για το 2019, ο οποίος έχει ήδη αποφασιστεί ότι θα δοθεί σε φοροελαφρύνσεις.Το οικονομικό επιτελείο μέχρι και το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να παραδώσει μια μελέτη κόστους οφέλους για την καλύτερη αξιοποίηση του ποσού, που ως γνωστό θα καλύψει κάποιο μόνιμο μέτρο.
Με αυτά τα δεδομένα το μέτρο που προκρίνεται είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό και με την προσεκτική αύξηση του κατώτερου μισθού για τρεις λόγους:
1. Ο πρώτος είναι ότι περισσότερο ωφελημένες θα είναι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορέσουν με μικρότερο κόστος και να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους αλλά και να διατηρήσουν, αν όχι να αυξήσουν, θέσεις εργασίας, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Από την άλλη οι εργαζόμενοι και όσοι προσλαμβάνονται εφεξής με την αύξηση του κατώτερου μισθού, θα βελτιώνουν άμεσα την αγοραστική τους δύναμη και την κατανάλωση.
2. Ο δεύτερος είναι ότι με την μείωση των επιβαρύνσεων οι οποίες σύμφωνα και με ανώτερες πηγές του οικονομικού επιτελείου είναι υπερβολικά αυξημένες, θα ανακοπεί και το κύμα απόκρυψης εισοδημάτων που παρατηρείται από το 2017 όταν έσοδα από το 1 εκ αυτοπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες μειώθηκαν κατά 650 εκ ευρώ. Με άλλα λόγια, εκτός από αναπτυξιακό χαρακτήρα η ενδεχόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μπορεί να ενισχύσει και τα δημόσια έσοδα αλλά και τον ΕΦΚΑ.
3. Ο τρίτος λόγος είναι ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι ένα μέτρο που προάγει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την απασχόληση και άρα θα είναι πιο εύκολα αποδεκτό από τους δανειστές με τους οποίους θα συζητηθεί το φθινόπωρο εν όψει σύνταξης του προϋπολογισμού του 2019.
Εναλλακτικά μείωση του ΕΝΦΙΑ
Εναλλακτική πρόταση είναι η διάθεση του ποσού για την μείωση του ΕΝΦΙΑ ειδικά για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Η κακή αρχιτεκτονική του αρχικού νόμου δημιουργεί αδικίες οι οποίες θα μεγαλώνουν με την σταδιακή προσαρμογή του φόρου στις νέες αντικειμενικές αξίες. Ωστόσο ο ΕΝΦΙΑ ήταν και παραμένει ο φόρος ο οποίος παρουσιάζει την μεγαλύτερη εισπραξιμότητα από όλους τους άμεσους φόρους.Επιπλέον, η πρώτη δόση προσαρμογής του με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες για το 2018 με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν αναμένεται να φέρει μεγάλες μεταβολές στον ΕΝΦΙΑ. Το 2019 θα δοθεί η δυνατότητα μιας μικρής διεύρυνσης της βάσης του φόρου με την ένταξη στο συμπληρωματικό φόρο και των ακινήτων εκτός σχεδίου και των αγροτεμαχιών. Από εκεί μπορεί να προκύψει χώρος για προσαρμογές στους οικονομικά αδύναμους.
Το 2020 όταν αναμένεται να λειτουργήσει επιτέλους το περιουσιολόγιο μπορεί να υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα για τον επανασχεδιασμό του φόρου με στόχο την μείωση των αδικιών.
Στα φορολογικά αντίμετρα της ίδια χρονιάς περιλαμβάνεται και η μείωση του φόρου κατά 200 εκ ευρώ που είναι μεν μικρή αλλά μπορεί να εξαιρέσει από το φόρο κάποιες ευπαθείς ομάδες που έχουν σήμερα έκπτωση 50%.
Με δύο λόγια η μείωση του ΕΝΦΙΑ αν και θεμιτή δεν έχει ορατό αναπτυξιακό χαρακτήρα και θα είναι πιο δύσκολο να περάσει από την βάσανο των θεσμών χωρίς σοβαρές αντιρρήσεις.
Τάσος Δασόπουλος, φωτογραφία EUROKINISSI2
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων