15:11 | 10/7/18
Το παρασκήνιο της χθεσινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΚΙΝΑΛ: Η σηματοδότηση της επιλογής του νέου γραμματέα επικοινωνίας και οι ΔΗΜΑΡικοί φόβοι για ΠΑΣΟΚοποίηση
Η επιλογή του Σταμάτη Μαλέλη ως γραμματέα επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής έχει σύνθετη σηματοδότηση: Εμφαση στη δημόσια εικόνα του νέου πολιτικού φορέα, αναγνώριση της δύναμης των τηλεοπτικών κανόνων στην πολιτική διαδικασία, αναζήτηση μιας πιο ανάλαφρης διάθεσης στην επικοινωνία, συμβολισμός αποΠΑΣΟΚοποίησης και κίνηση καλής θέλησης προς τη ΔΗΜΑΡ για να μην υπάρξουν άλλες απώλειες, μετά την αποχώρηση του Ποταμιού.Ο Στ. Μαλέλης υπήρξε διευθυντικό στέλεχος μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών (Μέγκα, Σταρ, Σκάι) και θεωρείται αρχιτέκτονας των "παραθύρων" και των δελτίων ειδήσεων στα οποία χάνονται τα όρια μεταξύ ενημέρωσης και θεάματος. Βρέθηκε πολύ κοντά στον Φώτη Κουβέλη τον καιρό της "τριμερούς" (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και τον τελευταίο καιρό ακουγόταν ότι θέλει να είναι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές (λχ για την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νησί του, τη Λέσβο). Σε κάθε περίπτωση η ανάθεση ρόλου στον Στ. Μαλέλη θα είναι μια υπέρβαση για την Χαριλάου Τρικούπη, αφού δύσκολα θα περάσει απαρατήρητος και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ελεγχόμενος.
Αρκετοί στο χώρο της κεντροαριστεράς λένε ότι αυτός ήταν ένας τρόπος για να κατευναστούν οι ΔΗΜΑΡίτες. Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας (την Δευτέρα το απόγευμα) τα πιο δύσκολα πράγματα για την Χαριλάου Τρικούπη τα είπαν οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ, που εξέφρασαν ανοιχτά την αγωνία τους για το ενδεχόμενο να μετατραπεί ο νέος πολιτικός φορέας σε ένα ΠΑΣΟΚ+. "Μα όταν έγινε η εκλογή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ πήγαν στις κάλπες 50.000 άνθρωποι και για την εκλογή ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ φτάσαμε στις 210.000. Πώς μπορεί να το λέτε αυτό;" αντέδρασε η Φ. Γεννηματά. Στη συνέχεια, της έθεσαν ένα θέμα εγκατάλειψης της γραμμής των ίσων αποστάσεων. "Βγάλαμε ολόκληρο κείμενο για να εξηγήσουμε γιατί δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την σοσιαλδημοκρατία, αλλά δεν κάναμε κάτι αντίστοιχο προς τη ΝΔ" είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δ. Χατζησωκράτης. "Δεν βρέθηκε η κατάλληλη αφορμή, θα το κάνουμε" δεσμεύτηκε η Φ. Γεννηματά. Από την ΔΗΜΑΡ επίσης δέχθηκε την εισήγηση να φροντίσει τη σχέση του ΚΙΝΑΛ με τους ευρωσοσιαλιστές για να μην αφήνει χώρο στον Αλέξη Τσίπρα που έχει σε αυτή τη συγκυρία την πλήρη στήριξή τους.
Οι εκπρόσωποι του ΚΙΔΗΣΟ δεν κινήθηκαν μακριά από τις απόψεις της ΔΗΜΑΡ, ενώ επέμειναν στην ανάγκη ανάδειξης αυτόνομης πολιτικής ατζέντας. "Σημασία έχει τι λέμε, αυτό καθορίζει όλα τα υπόλοιπα" ήταν μια χαρακτηριστική φράση που ακούστηκε. Ως προς την ατζέντα, πάντως, φαίνεται πως δεν υπάρχει κοινή οπτική ούτε καν μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, ο Ανδρέας Λοβέρδος τάχθηκε υπέρ της εξειδίκευσης των θέσεων, ενώ ο Γιάννης Μανιάτης αντέτεινε ότι δεν χρειάζεται άλλη εξειδίκευση, παρά μόνο εκδηλώσεις παρουσίασης των θέσεων.
Μια λεπτομέρεια που έχει κάποια αξία είναι ότι οι θέσεις στην Εκτελεστική Γραμματεία που μένουν κενές μετά την αποχώρηση του Ποταμιού δεν καλύφθηκαν "για να καλυφθούν από εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών", όπως εξηγεί συνεργάτης της Φ. Γεννηματά.
Αγγελική Σπανού
Σχετικές ετικέτες:Κίνημα ΑλλαγήςΠολιτική
Σχετικά άρθρα