Το παρασκήνιο της ξαφνικής 'ανίερης συμμαχίας' Καμμένου - Πατούλη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Το παρασκήνιο της ξαφνικής 'ανίερης συμμαχίας' Καμμένου - Πατούλη

08:33 | 10/7/18

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ στην απλή αναλογική και το ζήτημα της Θράκης - Δε θα κάνει δεκτό ο Σκουρλέτης το 3%, η απλή αναλογική περνά ούτως ή άλλως με τις ψήφους του ΚΚΕ - Συναντήσεις Πατούλη με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

Η συνάντηση του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου χθες με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Πατούλη προκάλεσε αίσθηση και συζητήσεις.

Και αυτό καθώς ο κυβερνητικός εταίρος αποδέχθηκε το αίτημα Πατούλη για συνάντηση με αντικείμενο τον Κλεισθένη και στη συνέχεια δήλωσε ότι βλέπει θετικά την πρόταση για ελάχιστο ποσοστό 3% για την είσοδο των δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Διεμήνυσε μάλιστα στους βουλευτές των ΑΝΕΛ πως αυτό θα βοηθήσει στην κυβερνητική επιλογή της απλής αναλογικής και στην κυβερνησιμότητα δήμων και ότι θα επιδιώξει να γίνει αποδεκτό το όριο του 3% στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Η κίνηση Καμμένου προκάλεσε ένα ελαφρύ μούδιασμα στο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνο επειδή τάχθηκε υπέρ της θέσπισης ορίου 3%, αλλά και γιατί έθεσε τέτοιο ζήτημα κατόπιν συνάντησης με τον Πατούλη, με τον οποίο λίγο νωρίτερα είχε συγκρουστεί στην επιτροπή ο κ.Σκουρλέτης. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έσπευσε βέβαια να επικαλεστεί ότι με το πλαφόν 3% συμφωνεί και ο Γιάννης Ραγκούσης. Και έδειξε να συμφωνεί με την επιχειρηματολογία Πατούλη πως ένα μικρό πλαφόν για την είσοδο των δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα διασφαλίσει ότι δε θα μπουν στα δημοτικά συμβούλια ακραίοι ιδίως σε περιοχές "εθνικά ευαίσθητες"- δείχνοντας τη Θράκη.

Η προσπάθεια να δείξει ότι λειτουργεί "εθνικώς υπεύθυνα" δεν ήταν όμως το πραγματικό ή το μοναδικό κίνητρο του κ.Καμμένου, το κόμμα του οποίου ούτως ή άλλως δε διαθέτει παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να εμποδιστεί από ένα πλαφόν- τα αυτοδιοικητικά στελέχη των ΑΝΕΛ θα ενταχθούν κατά κύριο λόγο σε συνδυασμούς άλλων υποψηφίων (σε πολλές περίπτωσεις γαλάζιων) και το κόμμα δε θα κατεβάσει στις περισσότερες περιπτώσεις δικούς του συνδυασμούς.

Στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ υπάρχουν αντιδράσεις στην απλή αναλογική, αλλά και στην κατάτμηση της Β' Αθήνας και της περιφέρειας Αττικής. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης (ο οποίος εκλέγεται στην υπό κατάτμηση περιφέρεια Αττικής) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή δημόσια τη διαφωνία του με την απλή αναλογική στους δήμους και με το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Φέρεται δε να μην είναι ο μόνος βουλευτής των ΑΝΕΛ που έχει αντιρρήσεις.

Ο κ.Πατούλης, ο οποίος συνεχίζει τη μάχη κατά της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση και αναζητά συμμάχους σε όλους τους χώρους και φορείς, διαπιστώνοντας τις αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ έσπευσε να ζητήσει συνάντηση με τον κ.Καμμένο. Μέχρι την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία σύμφωνα με πληροφορίες τελικώς θα ψηφιστεί ο Κλεισθένης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ θα ζητήσει συναντήσεις και με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (αν και οι δύο τελευταίοι δεν είναι εξ ορισμού αντίθετοι), ενώ εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να δει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποιος σήμερα βρίσκεται στο Λονδίνο για τη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων και αύριο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ο κ.Σκουρλέτης δεν προτίθεται να κάνει αποδεκτό το αίτημα Καμμένου- Πατούλη για πλαφόν 3% στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η απλή αναλογική στους δήμους και τις περιφέρειες εξάλλου αναμένεται να περάσει ούτως ή άλλως χάρη στο ΚΚΕ, το οποίο έχει ταχθεί κατά του Κλεισθένη επί της αρχής, αλλά θα ψηφίσει τα συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου. Οι 15 ψήφοι του ΚΚΕ εξασφαλίζουν συνεπώς την ψήφιση και ταυτόχρονα ο κ.Καμμένος... βγαίνει από τη δύσκολη θέση. Όσο για την κατάτμηση της Β' Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής, εκεί διαμορφώνονται ευρύτερες συναινέσεις, καθώς ΔΗΣΥ και Ποτάμι είπαν χθες "ναι" στην επιτροπή, ενώ και η ΝΔ πλέον δεν το αποκλείει (αλλά θέτει ως όρο την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, επανακαταθέτοντας σήμερα τη σχετική της πρόταση), ανοίγοντας δρόμο για εφαρμογή της μεταρρύθμισης πιθανώς και από τις επόμενες εκλογές.

Βίκυ Σαμαρά

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών