14:22 | 20/7/18
Η πληγή είναι ακόμη ανοιχτή σε μεγάλο βαθμό" ανέφερε ο Νίκος Βούτσης και έδωσε στη δημοσιότητα τρία σπάνια ντοκουμέντα από την περίοδο της επταετίας
Τον Οκτώβριο θα δοθούν στη δημοσιότητα οι πρώτοι τέσσερις πολυσέλιδοι τόμοι του Φακέλου της Κύπρου, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, με αφορμή τη σημερινή θλιβερή επέτειο της εισβολής του Αττίλα.«Η πληγή είναι ανοιχτή σε μεγάλο βαθμό», ανέφερε ο κ. Βούτσης με αφορμή την επέτειο της εισβολής και ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσουν οι τέσσερις τόμοι του Φακέλου της Κύπρου ως αποτέλεσμα της συνεργασίας της Βουλής των Ελλήνων και της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων. Ανέφερε, μάλιστα, ότι θα ακολουθήσουν «μερικές δεκάδες» τόμοι με όλο το πλούσιο υλικό. Υπενθυμίζεται ότι ο Φάκελος της Κύπρου περιλαμβάνει τα ντοκουμέντα που συνέλεξε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων (1986-1988) σχετικά με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν και κατά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 1974 αλλά και σχετικά με την τουρκική εισβολή.
Στη δημοσιότητα τα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου της 20ης Ιουλίου 1974
Με αφορμή την επέτειο της 20ης Ιουλίου ο Πρόεδρος της Βουλής έδωσε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά τρία έγγραφα από την περίοδο της Επταετίας τα οποία περιλαμβάνονται σε αρχείο του υπουργικού συμβουλίου της χούντας που βρέθηκε ξεχασμένο στη Βουλή και αποκαθίσταται σταδιακά.
Το πρώτο ντοκουμέντο περιλαμβάνει τα πρακτικά συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της 20ης Ιουλίου 1974 υπό τον πρωθυπουργό Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο όπου αποφασίζεται η κήρυξη της «Γενικής Επιστρατεύσεως της χώρας» και Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με τις υπογραφές των συμμετεχόντων στο υπουργικό συμβούλιο.
Επίσης δόθηκε στη δημοσιότητα η κοινοποίηση στο υπουργικό συμβούλιο της Χούντας της απόφασης του αρχηγού ΓΕΣ για την απαγόρευση της πώλησης και της αναπαραγωγής των δίσκων της Μελίνας Μερκούρη.
Το τρίτο έγγραφο είναι ένα τηλεγράφημα που έστειλε στις 7 Μαρτίου του 1967 ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κέντρου Λ. Λασκαρίδη στον τότε πρόεδρο της Βουλής και τον πληροφορούσε για τις ύποπτες κινήσεις στρατιωτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα λίγο πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές και του πραξικόπημα του Γεωργίου Παπαδόπουλου.
Θοδωρής Παναγιωτίδης, φωτογραφία EUROKINISSI
Σχετικές ετικέτες:βουλήΝίκος ΒούτσηςΠολιτικήπρόεδρος ΒουλήςΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα