Αδριάνειο Υδραγωγείο, ένα μοναδικό τεχνολογικό επίτευγμα της αρχαιότητας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αδριάνειο Υδραγωγείο, ένα μοναδικό τεχνολογικό επίτευγμα της αρχαιότητας

16:14 | 16/10/18

Το νερό έρχεται από την πηγή της Κιθάρας και καταλήγει στο Κολωνάκι

Μια ημερίδα που ευελπιστεί να «ξαναζωντανέψει» το Αδριάνειο Υδραγωγείο -ένα μοναδικό τεχνολογικό επίτευγμα της αρχαιότητας
που μεταφέρει ως σήμερα νερό-, αλλά και το Ολυμπιακό Χωριό, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2018, με πρωτοβουλία του 12ου Γυμνασίου Αχαρνών.

Η ημερίδα «Αδριάνειο Υδραγωγείο: Ο αρχαιολογικός χώρος του Ολυμπιακού Χωριού, ένα μνημείο αειφόρο και ζωντανό», που θα λάβει χώρα στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ, οδός Σπ. Λούη 1, Γ' Είσοδος, Ολυμπιακό Χωριό), ώρες 5 με 8 μμ., συνδιοργανώνεται από το 12ο Γυμνάσιο Αχαρνών, μαζί με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής Αττικής (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) και τον Δήμο Αχαρνών, την επιστημονική αρωγή της ΕΥΔΑΠ, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Δυτικής Αττικής, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα του Ολυμπιακού Χωριού (Σύλλογος Κατοίκων Ολ. Χωριού, Σύλλογος Γονέων 12ου Γυμνασίου Αχαρνών, Νέα Γενιά Ολυμπιακού Χωριού).

Στην ημερίδα θα μιλήσουν ειδικοί για το μνημείο και την ιστορία του, αλλά και για τις δυνατότητες που κρύβει για το παρόν και το μέλλον της περιοχής. Μεταξύ αυτών, «ο Δρ. Ευστάθιος Χιώτης, πρώην διευθυντής στο ΙΓΜΕ, που έχει ασχοληθεί πολύ με το Αδριάνειο Υδραγωγείο, καθώς και ο αναπληρωτής καθηγητής Νικόλαος Μαμάσης από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, του Τμήματος Υδατικών Πόρων του ΕΜΠ, ο οποίος έχει έρθει αρκετές φορές με φοιτητές από το εξωτερικό για να δείξει αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα που είναι μοναδικό στον κόσμο», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αθηνά Στακιά, εκπαιδευτικός, συντονίστρια της ημερίδας και υπεύθυνη του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για το 12ο Γυμνάσιο Αχαρνών.

«Όπως μας έχει πει ο κ. Μαμάσης», συνεχίζει η κ. Στακιά, «υπάρχουν και άλλα ρωμαϊκά υδραγωγεία σε όλη την Ευρώπη, αλλά η τεχνική του συγκεκριμένου έργου, που θα αναλύσει ο ίδιος στο πρώτο μέρος της ημερίδας, είναι μοναδική. Επίσης, θα μιλήσει ο υποψήφιος διδάκτορας ΕΜΠ, αστικός σπηλαιολόγος, Παναγιώτης Δευτεραίος, ο οποίος ερευνά τις στοές υπογείως. Μάλιστα, όταν τον ρωτήσαμε τι τον έχει εντυπωσιάσει περισσότερο γενικά στις αποστολές που έχει κάνει κάτω από τη γη, μας είπε ότι εντυπωσιάστηκε και συγκινήθηκε όταν αντίκρισε μεγάλη φλέβα νερού στο Αδριάνειο Υδραγωγείο».

«Το νερό έρχεται από την πηγή της Κιθάρας, που είναι στους πρόποδες της Πάρνηθας. Η κεκλιμένη στοά του, στη συμβολή των οδών Κεντέρη και Λούη, στο Ολυμπιακό Χωριό, που ενώνει το υπέργειο με το υπόγειο τμήμα του, είναι η πρωτοτυπία αυτής της κατασκευής, όπως μας έχουν πληροφορήσει από το ΕΜΠ και την Αρχαιολογική Υπηρεσία», συμπληρώνει η κ. Στακιά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο κατασκευάστηκε επί αυτοκράτορα Αδριανού. Ξεκίνησε το 125 μ.Χ. και ολοκληρώθηκε το 140 μ. Χ., με σκοπό να συγκεντρώσει τα νερά της Πάρνηθας και της Πεντέλης και να υδροδοτήσει τη ρωμαϊκή συνοικία που ήταν στην Αθήνα, κοντά στις Στήλες του Ολυμπίου Διός. Καταλήγει στο Κολωνάκι, στην Πλατεία Δεξαμενής, έχοντας διαπεράσει τους δήμους Αχαρνών, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας και Αθηναίων.

«Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΕΜΠ, το νερό του Αδριάνειου Υδραγωγείου που συγκεντρώνεται από την Πάρνηθα για το Ολυμπιακό Χωριό είναι καθαρό και μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί και στους άλλους δήμους για άρδευση. Είναι πολύ σημαντικό να το ξεχωρίσουμε από το πόσιμο νερό, από το οποίο ποτίζουμε πολλές φορές τους κοινόχρηστους πράσινους χώρους, κάνοντας κατασπατάληση των υδατικών πόρων», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπαιδευτικός. Και προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή το νερό χάνεται και ο μόνος δήμος που εδώ και αρκετό νερό αρδεύει από το νερό του Αδριάνειου Υδραγωγείου είναι ο Δήμος Μεταμόρφωσης, εκπρόσωπο του οποίου έχουμε καλέσει στην ημερίδα, ώστε να παρουσιάσει καλές πρακτικές αξιοποίησης αυτού του νερού».

Όπως υπογραμμίζει η ίδια, στόχος της εκδήλωσης είναι «να αναδειχθεί το μνημείο και να προκληθούν οι φορείς ώστε να το συντηρήσουν γιατί μέχρι πριν από την ημερίδα ήταν δυστυχώς εντελώς αφρόντιστος ο χώρος. Βέβαια γνωρίσαμε μέσα από την έρευνα μας ότι και η ΕΦΑ Ανατολικής Αττικής και ο Δήμος Αχαρνών είχαν κάνει διάφορα έργα στο Αδριάνειο Υδραγωγείο αλλά δυστυχώς βανδαλίστηκαν πριν από 10 χρόνια και αυτό τους έχει κάνει κάπως καχύποπτους, ότι αν κάνουν κάτι μπορεί να καταστραφεί. Όμως αυτή τη στιγμή, η τοπική κοινότητα έχει αφυπνιστεί μέσω του 12ου Γυμνασίου Αχαρνών στο οποίο υπηρετώ μέσα από ένα πρόγραμμα που κάνουμε στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, το οποίο ανήκει σε ένα περιβαλλοντικό δίκτυο που έχει ιδρύσει ο υπεύθυνος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ευάγγελος Μπαλιούσης. Το δίκτυο αυτό ονομάζεται "Οι αρχαιολογικοί χώροι ως πεδίο αειφορίας" και ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το αειφόρο έργο, που δεν είναι μόνο αρχαιολογικό, αλλά φέρει νερό από το παρελθόν, στο παρόν και ελπίζουμε και στο μέλλον στην κοινότητα», καταλήγει η συντονίστρια της ημερίδας.

Φεστιβάλ «Αδριάνεια»

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε και με τον Βασίλη Βόσινα, μέλος του Συλλόγου Νέας Γενιάς του Ολυμπιακού Χωριού, που «είναι ένα καινούργιο χωριό, το οποίο στην ουσία ήταν αφημένο. Και αυτό προσπαθούμε, σαν νέα παιδιά που μεγαλώσαμε εδώ και είμαστε πλέον 18, 20, 24 ετών, να δείξουμε σε όλους ότι το αγαπάμε και ότι θέλουμε να ζήσουμε εδώ, να το ζωντανέψουμε», δηλώνει και συνεχίζει: «Η δράση της ομάδας μας ξεκίνησε εδώ και 10 μήνες, με την προσπάθεια να αφυπνίσουμε τον κόσμο και να αλλάξουμε κάποια δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει διάφορες δράσεις, η πιο πρόσφατη θα είναι η ημερίδα για το Αδριάνειο Υδραγωγείο που συμπράξαμε και ο Σύλλογος Κατοίκων και η Νέα Γενιά και το 12ο Γυμνάσιο ως τοπική κοινότητα, με στόχο την ανάδειξη και την ευαισθητοποίηση του κόσμου στο τμήμα αυτό της αρχαιότητας που έχουμε στην περιοχή. Ένα μνημείο που στην ουσία δεν το ξέρει ο κόσμος του Ολυμπιακού Χωριού», προσθέτει ο 24χρονος κάτοικος.

Μεγάλος στόχος της δραστήριας ομάδας πολιτών είναι την άνοιξη να οργανωθεί, στον ανοικτό χώρο δίπλα από την κεκλιμένη στοά του Αδριάνειου Υδραγωγείου, ένα τριήμερο φεστιβάλ, τα «Αδριάνεια», με μουσική και εικαστικά δρώμενα. «Νομίζω ότι σε πολλούς καλλιτέχνες θα άρεσε να βρεθούν δίπλα σ' έναν αρχαιολογικό χώρο και στο Ολυμπιακό Χωριό, να τραγουδήσουν και να συμμετάσχουν για το μνημείο, αλλά και για την κοινωνία», συμπληρώνει.

«Το άλλο που έχουμε σκεφτεί ως τοπική κοινότητα είναι να υιοθετήσουμε το τμήμα όπου βρίσκεται η κεκλιμένη στοά, να το καθαρίζουμε, προχτές μάλιστα φυτέψαμε βότανα και ελληνικά φυτά. Θέλουμε να το κάνουμε σαν δεύτερο σπίτι μας, να το γνωρίσει ο κόσμος που δεν το ξέρει. Και αυτό που επιθυμούμε από την ημερίδα είναι να καταλάβουν όλοι οι φορείς ότι πρέπει να συνδράμουν, ότι η τοπική κοινότητα είναι εδώ πλέον, η οποία θα είναι αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια», καταλήγει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βόσινας.

πηγή

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών