17:47 | 16/10/18
“Κατανοώ ότι το θέμα της ΠΓΔΜ δημιουργεί διαφορές, δεν μπορεί όμως να προαναγγέλλεται πρόωρο τέλος της κυβέρνησης” τόνισε ο πρωθυπουργός. Καμμένος, Κουντουρά, Κουίκ δήλωσαν ότι δε θα στηρίξουν προταση μομφής της ΝΔ. Η... ανοιχτή συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας
Ανοιχτή συζήτηση για την τύχη της κυβέρνησης με αφορμή το Σκοπιανό έγινε σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο άλλωστε συνεκλήθη ακριβώς για να κληθούν όλα τα μέλη της κυβέρνησης και κυρίως τα προερχόμενα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες να ξεκαθαρίσουν επισήμως τη στάση τους σε περίπτωση πρότασης μομφής από τη Νέα Δημοκρατία.“Εχουμε καταφέρει να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια και ήρθε η ώρα να δρέψουμε τους καρπούς 3,5 χρόνων” τόνισε καταρχήν με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγηση του προς το υπουργικό, σύμφωνα με πληροφορίες.
“Κατανοώ ότι το θέμα της ΠΓΔΜ δημιουργεί διαφορές, δεν μπορεί όμως στο όνομα αυτών των διαφόρων να προαναγγέλλεται ή να προεξοφλείται πρόωρο τέλος της κυβέρνησης”, ξεκαθάρισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
“Δε ζητώ από κανέναν να αλλάξει θέση. Ζητώ όμως να ξεκαθαρίσετε ότι δε σκέφτεστε και δεν πρόκειται να ταυτιστείτε με τη ΝΔ σε πιθανή πρόταση μομφής ότι δεν πρόκειται να ταυτιστεί κανένα μέλος της κυβέρνησης με τις προσπάθειες δεξιάς και ακροδεξιάς να ανατρέψουν την κυβέρνηση με αφορμή δήθεν το ονοματολογικό, αλλά με πραγματική αιτία και στόχο την ανατροπή της προσπάθειας μας να ανορθώσουμε την οικονομία, να στηρίξουμε την κοινωνία και να ολοκληρώσουμε την κάθαρση.”
Η πρόκληση του πρωθυπουργού δεν πήγαινε τόσο στον ίδιο τον Πάνο Καμμένο, με τον οποίο εξάλλου συναντήθηκε χθες, όσο στους υπουργούς των ΑΝΕΛ που είναι και βουλευτές καθώς δεν έχουν όλοι ξεκαθαρίσει δημοσίως τη στάση τους, ενώ οι δηλώσεις του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Θόδωρου Τοσουνίδη την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν υποψίες στο Μαξίμου για το ενδεχομένο κάποιοι να σκεφτόυν να αναζητήσουν... στέγη στη ΝΔ με αντάλλαγμα τη στάση τους στο Σκοπιανό.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στη συνέχεια ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος είπε πως δεν αλλάζει φυσικά την άποψη του για το όνομα της ΠΓΔΜ, αλλά ξεκάθαρα δεν πρόκειται ποτέ να συμπλεύσει με τη ΝΔ για προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης. Με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ συντάχθηκαν η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού Τέρενς Κουίκ (ο τελευταίος πάντως δεν είναι βουλευτής). Οι δύο άλλοι υπουργοί των ΑΝΕΛ που είναι και βουλευτές Βασίλης Κόκκαλης και Μαρία Κόλλια Τσαρουχά δεν έλαβαν το λόγο, ωστόσο κατά την εκτίμηση του Μαξίμου δεσμεύονται από την τοποθέτηση του προέδρου τους.
Το μήνυμα που θέλει να κρατά το Μαξίμου είναι πως η κυβέρνηση συνεχίζει, ενώ κυβερνητικές πηγές δήλωναν πως δεν υπήρξε καμία φραστική αντιπαράθεση. Δεν διαψεύδεται όμως επί της ουσίας ότι υπήρξε έντονη συζήτηση μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του κ.Καμμένου, με τον υπουργό Εξωτερικών να φέρεται να έθεσε ζήτημα για άσκηση προσωπικής εξωτερικής πολιτικής από τον υπουργό Άμυνας. Κατά ορισμένες πληροφορίες για να μην ανέβουν οι τόνοι μεταξύ Κοτζιά- Καμμένου παρενέβη και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.
Η αντίδραση του κ.Κοτζιά, ο οποιος αναχώρησε νωρίτερα απο τη συνεδρίαση, στα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων, εάν έθεσε ζήτημα στον κ.Καμμένο και εάν πήρε ο κ.Καμμένος το λόγο και τι είπε, τα λέει όλα: “Δεν ξέρω, δεν ξέρω” απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών ανοίγοντας το βήμα για να αποφυγει περαιτέρω ερωτήσεις. Ο κ.Καμμένος αποχώρησε χαμογελαστός, αλλά επίσης δεν απάντησε σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις. Τα μηνύματα άλλωστε εστάλησαν εκατέρωθεν και τώρα το στίγμα που θέλουν να δώσουν άπαντες από την κυβέρνηση είναι πως το επεισόδιο θεωρείται λήξαν, ουδείς θα τολμήσει να ρίξει την κυβέρνηση και πως συνεχίζουν όλοι μαζί μέχρι νεωτέρα
Βίκυ Σαμαρά, φωτογραφία EUROKINISSI
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΑΝΕΛΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα