11:32 | 24/10/18
Ο άλλοτε ισχυρός υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και δεύτερος πρώην υπουργός Άμυνας, που οδηγήθηκε στις φυλακές. Πώς ξεσκεπάστηκε το σκάνδαλο Παπαντωνίου
Άλλος ένας πρώην ισχυρός υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε το βράδυ της Τρίτης στη φυλακή, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος: Ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι ο δεύτερος πρώην υπουργός Άμυνας που περνά το κατώφλι των φυλακών μαζί με τη σύζυγο του για υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων, μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο.Πώς ξεσκεπάστηκε το σκάνδαλο Παπαντωνίου
- Τον Σεπτέμβριο του 2012 ήρθε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα η ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ, η οποία περιλαμβάνει Έλληνες καταθέτες στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας, οι οποίοι φέρονται να φοροδιέφευγαν. Μετά από μια αρχική σύγχυση για τη διαδρομή της λίστας και την εξαφάνισή της, ο Ε. Βενιζέλος αποκάλυψε πως είχε ακόμη στην κατοχή του τη λίστα, την οποία και παρέδωσε στις 2 Οκτωβρίου 2012 στον τότε πρωθυπουργό Α. Σαμαρά. Παράλληλα, ο Ε. Βενιζέλος άφησε υπόνοιες πως πιθανώς η λίστα που κατείχε να μην ήταν η αυθεντική αλλά να είχε στην πορεία της τροποποιηθεί.- Ανάμεσα στα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ, βρισκόταν και αυτό της συζύγου του Γ.Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης με επιστολή του στην Επιτροπή για τον έλεγχο των Οικονομικών των Κομμάτων και των Πολιτικών προσώπων.
Η ανακοίνωση της επιτροπής:
«Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής του αρθρ.21 του Ν.3023/2002, για τον Έλεγχο των Οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων γνωστοποιήθηκε στα μέλη της Επιτροπής επιστολή του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ. Γρηγορίου Πεπόνη, με την οποία ενημερώνει την Επιτροπή ότι όπως διαπιστώνεται από τον μέχρι σήμερα διεξαγόμενο έλεγχο στη "Λίστα Λαγκάρντ", σε αυτή περιλαμβάνεται το όνομα της κύριας Σταυρούλας Κουράκου, συζύγου του πρώην Υπουργού κ. Γιάννου Παπαντωνίου, και επισυνάπτει στοιχεία λογαριασμού από εκτυπωθέν απόσπασμα της προαναφερθείσας λίστας.
Η Επιτροπή ομόφωνα έδωσε εντολή στους ορκωτούς λογιστές να υποβάλουν άμεσα επίσημο πόρισμα, πραγματοποιώντας τον προβλεπόμενο από το νόμο 4065/2012 αναδρομικό έλεγχο. Μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος, η Επιτροπή θα το γνωστοποιήσει στους ενδιαφερόμενους και θα ζητήσει διευκρινίσεις και εξηγήσεις από αυτούς εντός προθεσμίας είκοσι ημερών, όπως ο νόμος ορίζει».
Ο Γιάννος Παπαντωνίου δηλώνει πλήρη άγνοια για την εμπλοκή της συζύγου του στη λίστα Λαγκάρντ: «Η σύζυγος μου και εγώ δεν γνωρίζουμε τίποτα σχετικό. Ούτε είχαμε τοποθετήσει ποτέ χρήματά μας στη συγκεκριμένη Τράπεζα» επισημαίνει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του.
- Στις 13 Νοεμβρίου του 2012 η προϊσταμένη της εισαγγελίας Αθήνας Παναγιώτα Φάκου διατάσσει εισαγγελική έρευνα για την αγορά 12 ελικοπτέρων τύπου Απάτσι, επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου. Αφορμή για την εισαγγελική έρευνα στάθηκε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ζημία του δημοσίου εκατομμυρίων ευρώ, λόγω των διαδικασιών που επελέγησαν για την υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης, αλλά και των προκαταβολών που δόθηκαν πριν την παραλαβή των ελικοπτέρων.
- Στις 18 Νοεμβρίου του 2012 οι έρευνες της Δικαιοσύνης επεκτείνονται στις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων που χειρίστηκε ως υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Γιάννος Παπαντωνίου που αφορούσαν εκτός από τα 12 ελικόπτερα Απάτσι στον εκσυγχρονισμό 6 φρεγατών το 2003, στην αγορά αρμάτων μάχης τύπου Leopard και την προμήθεια συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.
- Δημοσιεύματα δείχνουν ότι οι ελεγκτικές αρχές διαπίστωσαν ότι μέσω των λογαριασμών της Στραυρούλας Κουράκου, αλλά και του επιχειρηματία και κουμπάρου του ζευγαριού, Γιώργου Κανδαλέπα, διακινήθηκε το μυθικό ποσό των 40 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όταν ο Έρβε Φαλτσιάνι υπέκλεπτε τη λίστα Λαγκάρντ, η κα. Κουράκου φέρεται να είχε στον λογαριασμό της 1.5 εκατ. δολάρια.
Ο Γιάννος Παπαντωνίου διέψευσε τα δημοσιεύματα και έκανε λόγο για «εργολαβία λάσπης και χυδαιότητας εναντίον μου και σε βάρος της συζύγου μου».
Στις 22 Δεκεμβρίου του 2012 ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε την ύπαρξη λογαριασμού της συζύγου του στην HSBC. Υποστήριξε ότι πρόκειται για λογαριασμό, που άνοιξε η κυρία Σταυρούλα Κουράκου με τον πρώτο της σύζυγο, Θεόδωρο Ουσταμπασίδη, για αποκατάσταση των δύο παιδιών τους (μισθός γυναικών που τα φρόντιζαν, δίδακτρα σχολείου κ.λπ.).
Ο κ. Παπαντωνίου κατέθεσε γραπτώς στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, ότι ο ίδιος δεν γνώριζε την ύπαρξη λογαριασμού, καθώς δεν περιείχε δικά του περιουσιακά στοιχεία και γι' αυτό δεν τον συμπεριέλαβε στη δήλωση "Πόθεν Έσχες".
- Τον Οκτώβριο του 2014 η εισαγγελέας Εφετών Αθανασία Βλάχου προτείνει προς το δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή του πρώην υπουργού Άμυνας και της συζύγου του στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης Πόθεν Έσχες. Το ζεύγος Παπαντωνίου βρίσκεται αντιμέτωπο με κακουργηματική κατηγορία για το ποσό ύψους 1,3 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε στον λογαριασμό της κας Κουράκου. Τα χρήματα αυτά σύμφωνα με την κατηγορία δεν είχαν δηλωθεί στα περιουσιακά τους στοιχεία τα έτη 2009-2010.
- Στις 18 Νοεμβρίου του 2014 το ζεύγος καταδικάζεται πρωτοδίκως σε τέσσερα χρόνια με αναστολή για για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες που αφορά στο έτος 2009. Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του αντιμετωπίζουν την ίδια κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος για το έτος 2008 και σε βαθμό κακουργήματος για το έτος 2010.
- Στις 17 Νοεμβρίου του 2015, το ζεύγος κρίνεται ένοχο χωρίς ελαφρυντικά από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων για την ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες το 2009. Συγκεκριμένα καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, μετατρέψιμη προς 10 ευρώ ημερησίως και χρηματική πρόστιμο 10.000 ευρώ ο καθένας. Ο πρώην υπουργός Άμυνας και η σύζυγός του προσφεύγει στον Άρειο Πάγο.
- Στις 22 Δεκεμβρίου του 2016 ο Άρειος Πάγος απορρίπτει την αίτηση που κατέθεσε το ζεύγος για αναίρεση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών.
- Στις 22 Μαΐου του 2017 η ελληνική Δικαιοσύνη προχωρά στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών αλλά και των ακινήτων που έχει στην κατοχή του ο πρώην υπουργός (η οικεία του στην Κηφισιά και το γραφείο που διαθέτει στο κέντρο της Αθήνας).
- Στις 6 Φεβρουαρίου του 2017 ασκείται ποινική δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Στο ζευγάρι επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Η δίωξη έρχεται στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που διενεργείτο για να διαπιστωθεί η νομιμότητα των καταθέσεων αλλά και του τιμήματος αγοράς της ακίνητης περιουσίας του πρώην υπουργού. Τον Ιούνιο διατάζεται προκαταρκτική εξέταση και για την πώληση του εξοχικού που διατηρούσε το ζεύγος στη Σύρο.
- Στις 20 Ιουνίου του 2017 ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του υποβάλουν τις έγγραφες εξηγήσεις τους στην Εισαγγελία Διαφθοράς, ως ύποπτοι τέλεσης κακουργηματικών πράξεων για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας από τη ΔΟΥ Κηφισιάς
- Στις 12 Ιουλίου του 2017 το Πενταμελές Εφετείου Κακουργημάτων καταδικάζει σε ποινή φυλάκισης 4 έτη, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως και χρηματική ποινή ύψους 10.000 ευρώ το ζεύγος για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες για το οικονομικό έτος 2010. Μια ημέρα μετά, η Εισαγγελία Διαφθοράς προχωρά στην άσκηση ποινικών διώξεων για τη φορολογική ενημερότητα που εξέδωσε η ΔΟΥ Κηφισιάς για την πώληση του ακινήτου στη Σύρο
- Στις 25 Ιουλίου του 2018 η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα, η οποία έχει στα χέρια της το σύνολο των δικογραφιών που σχετίζονται με το πρόσωπο του πρώην υπουργού-από τις συμβάσεις των εξοπλιστικών μέχρι τους λογαριασμούς του στο εξωτερικό- καλεί τον κ. Παπαντωνίου να δώσει εξηγήσεις.
- Η μαραθώνια απολογία του πρώην υπουργού ολοκληρώνεται τελικώς χθες, Τρίτη, και καταλήγει στην προφυλάκισή του ίδιου και της συζύγου του με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτών.
Σύμφωνα με το σε βάρος του κατηγορητήριο, το ποσό που προέρχεται από εγκληματικές πράξεις, υπολογίζεται στα 2.800.000 ελβετικά φράγκα και διακινήθηκε μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές τραπεζικών λογαριασμών έτσι ώστε μέσα από τις εκατοντάδες τραπεζικές κινήσεις να χαθεί η αρχική προέλευσή τους. Η αντίστοιχη ζημία του ελληνικού Δημοσίου δε, εκτιμάται στα περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.
Σχετικές ετικέτες:Γιάννος ΠαπαντωνίουδικαιοσύνηδίκεςΚοινωνίαλίστα Λαγκάρντξέπλυμα μαύρου χρήματοςΠολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων