20:38 | 15/11/18
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε πως το Ταμείο θα είναι υποστηρικτικό, εάν οι αλλαγές στα μέτρα της διετίας 2019 - 2020 φέρουν μεγαλύτερη ανάπτυξη για την Ελλάδα
"Δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα και άρα δεν μπορούμε να επιβάλλουμε πολιτικές, θα είμαστε υποστηρικτικοί αν οι αλλαγές στα μέτρα της διετίας 2019 -2020 φέρουν μεγαλύτερη ανάπτυξη για την Ελλάδα".Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τζέρυ Ράις κατά την τακτική ενημέρωση των ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού όπου όπως ήταν αναμενόμενο την μερίδα του λέοντος είχαν θέματα όπως το Brexit και το πρόγραμμα διάσωσης του Ταμείου με την Αργεντινή.
Σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση του EWG για ακύρωση του μέτρου των συντάξεων ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε όσα είχε πει και πριν 15 ημέρες: «Δεν έχουμε κάποιο πρόγραμμα με την Ελλάδα και άρα δεν είμαστε ενεργοί στις συζητήσεις για το θέμα των λεπτομερειών της εφαρμογής ή των αλλαγών των μέτρων όπως η περικοπή των συντάξεων. Είναι ένα διάλογος που αφορά την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε για να προσθέσει: «Αν οι αλλαγές στα προνομοθετημένα μέτρα για την διετία 2019 -2020 φέρουν μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορούμε να είμαστε υποστηρικτικοί σε αυτό» είπε ξαφνιάζοντας κάπως με δεδομένο ότι μέχρι και πρόσφατα το Ταμείο αν και από απόσταση υποστήριζε και την περικοπή των συντάξεων και την περικοπή του αφορολόγητου.
Ξεκαθαρίζοντας μάλιστα - με αφορμή άλλη ερώτηση για την Ελλάδα - την σχέση του Ταμείου με τη χώρα μας παραδέχθηκε ότι αυτή την στιγμή το ΔΝΤ λειτουργεί όπως και στα υπόλοιπα κράτη μέλη του έχοντας και ένα πρόσθετο εποπτικό ρόλο συμμετέχοντας στην ενισχυμένη εποπτεία.
Είπε συγκεκριμένα ότι το ΔΝΤ έχει ρόλο επόπτη που εκδίδει μια αιτιολογημένη γνώμη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε καμία πολιτική. Όπως σας είπα και πριν ότι δεν υπάρχει καμία αιρεσιμοτητα μέτρων και πολιτικών που απορρέει από κάποιο πρόγραμμα. Το λέω ξανά το ΔΝΤ δεν έχει αυτήν την στιγμή κανέναν οικονομικό πρόγραμμα με την Ελλάδα» είπε κλείνοντας οριστικά το θέμα.
Επιβεβαίωσε πάντως ότι το ταμείο θα κάνει νέα αποστολή προς την Ελλάδα στις αρχές του επόμενου χρόνου ( ίσως τον Ιανουάριο όπως ανέφερε) προκειμένου μέχρι και τον Μάρτιο να κάνει την πρώτη δική του αξιολόγηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την μεταμνημονιακή εποχή.
Σε ερωτήσεις για το Brexit είπε ότι το Ταμείο παρακολουθεί από κοντά την διαδικασία τονίζοντας ότι με δεδομένη την ολοκλήρωση της συμφωνία προέχει η πολιτική σταθερότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ για την Αργεντινή εξέφρασε την ικανοποίηση του Ταμείου για την υιοθέτηση από την χώρα της Λατινικής Αμερικής των πολιτικών της συμφωνίας με το Ταμείο.
Τάσος Δασόπουλος
Σχετικές ετικέτες:ανάπτυξηδανειστέςδιαπραγμάτευσηΔΝΤΟικονομία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων